Nejlepší filmy roku 2021

Foto: Cruella (Walt Disney), Poslední noc v Soho (Universal Pictures), K Zemi hleď! (Netflix)

Redakce rozhodla. Mezi nejlepší filmy roku 2021 zařadila velkolepé blockbustery, hned několik superhrdinských bijáků, cenami ověnčená dramata i jednu loňskou show, při které se před kamerami sešla herecká sestava populárního sitcomu z devadesátých let.

20. Quo vadis, Aida?

Snímek je situován v bosenské Srebrenici v roce 1995, v “bezpečné zońě” OSN. Zrovna se schyluje k největší evropské tragédii od konce druhé světové války. Quo vadis, Aida? vyniká nad ostatními válečnými filmy svou lidskostí a emocemi. Vypráví tragédii mezinárodní úrovně pomocí příběhu jedné ženy, překladatelky pro OSN, a jejích nejbližších. Výborně buduje atmosféru a pracuje se zvoleným námětem a způsobem vyprávění. Film Jasmily Žbanić se dočkal výborného přijetí na řadě mezinárodních filmových festivalů i nominací na různá ocenění, z nichž několik proměnil.

19. Zhoubné zlo

Zábavný sebeironicky horor je zajímavý především urputnou snahou o zneprehledneni prostoru. Ať už jsou to hrdinciny vize s menicimi se prostory, rotace kamery, bizarní architektura nebo samotný padouch, jenž mate protivníky svou fyzickou deformací. Tuhle cernohumornou jízdu si nenechte ujít.

18. Rodina na baterky

Animovaná akční komedie o obyčejné rodině, která se ocitla uprostřed své dosud největší rodinné výzvy. Musejí zachránit svět před robotickou apokalypsou. Rodina se z ničeho nic ocitne uprostřed robotického povstání. K zachycení každého člověka na planetě se používá vše od chytrých telefonů, přes spotřebiče, až po zlé Furbys.

17. Válka zítřka

Animovaným seriálem Robot Chicken proslavený tvůrce a režisér Chris McKay se pustil do svého druhého hraného celovečeráku, nákladného sci-fi od Amazonu. Ambiciózní snímek s Chrisem Prattem v hlavní roli nabídl překvapivě dobrý příběh, byť s několika klišé. Vizuálně podmanivý akční kousek by si neměl nechat ujít žádný fanoušek tohoto žánru.

16. Liga Spravedlnosti Zacka Snydera

Ať už si o Zacku Snyderovy a jeho filmech myslíte kde co, nelze popřít, že natočil jeden z nejambicióznějších snímků v rámci DC Comics. Snímek je hlavně důkazem, že síla fandomu dokáže přesvědčit i největší hollywoodská studia k vytvoření vysněného díla fanoušků. Snyder si tak mohl upravit Ligu spravedlnosti (2017) podle své vize, avšak i se všemi jeho stylistickými manýry.

15. Duše

Minulý rok jsme u nás měli možnost zhlédnout rovnou dva celovečeráky společnosti Pixar. Jedním z nich byla Duše, která dokázala okouzlit mladší i dospělé publikum, ostatně jak to má Pixar ve zvyku. Díky chytrému a zábavnému příběhu s výbornou animací získal film mnoho ocenění včetně Oscara za nejlepší animovaný film. Oscarem byly oceněni i skladatelé za podmanivou jazzovou hudbu, která ve filmu hraje velmi důležitou roli.

14. Nikdo

Akční pecka je výborná protiteze filmů o Johnu Wickovi. Syrové bitky Nikoho oponuji baletnimu pojetí soubojů Johna Wicka a hlavní hrdina se nesnaží vyjít z temnoty nekonečného zabíjení, nýbrž v něm vidí únik z ubijejici rutiny. Spirála násilí je tu něco, co má blahodárný vliv na rodinné vztahy.

13. Přátelé: Návrat

Dlouho očekávaný návrat šestice herců z jednoho nejslavnějších sitcomů všech dob na televizní obrazovky se nesl na opravdu nostalgické vlně. Herci si pročítali staré dialogy, zavítali do starých kulis a odpovídali na otázky moderátora Jamese Cordena. Pro fanoušky seriálu naprostá povinnost, i když se moc nového nedozví.

12. Rozhněvaný muž

Thriller Guye Ritchieho staví hlavně na prevraceni osvědčených vzorců a matenim diváka falešnými hypotezami. Vyprávěním na preskacku a střídáním perspektiv pak vypráví vrstevnaty příběh o pomstě a hledání naplnění, přičemž z principu jednoduché zápletky vytváří diváckou záhadu.

11. Free Guy

Další z povedených kousků, kde si Ryan Reynolds zahrál nehratelnou postavu, bankovního úředníka, ve videohře s otevřeným světem. Ten se jednoho dne rozhodne být „hrdinou svého vlastního příběhu“. Díky postupu na vyšší úrovně se chce stát svým vlastním hráčem.

10. tick, tick… BOOM!

Původní filmy Netflixu jsou rok od roku kvalitnější a novinka tick, tick…BOOM! to jen potvrzuje. Není to dávno, co se Lin-Manuel Miranda díky úspěchu Hamiltona dostal do velmi širokého povědomí jako režisér, scénárista i skladatel muzikálů, a nejen těch filmových. Svým posledním životopisným filmem o Jonathanu Larsonovi si spravil náladu po spíše neúspěšném Životu v Heights a může tak slavit úspěch. Vyzdvihnout se musí i výkon Andrewho Garfielda, jenž nedávno za svou roli Larsona získal Zlatý glóbus.

9. Cruella

Disney studio se v posledních letech obrací na své již natočené filmy, které přetáčí do hrané podoby. Naštěstí pro ně to má u diváků úspěch. Ve filmu Cruella sáhly po jedné ze svých postav a rozhodli se o ní natočit celý film. V hlavní roli se nám ukázala Emma Stone jako Cruella De Vil a představila nám začátky téhle kruté a talentované postavy, jenž nesnáší dalmatiny. Dozvíme se jak se dostala k návrhářství, jak vlastně vznikla její postava Cruelly a zda někdy ve svém životě byla i normální lidskou bytostí, která netouží po vraždění štěňátek.

8. Tiché místo II

Po smrtelných událostech v jejich domě musí rodina Abbottových čelit teroru vnějšího světa, zatímco v tichosti pokračují v boji o přežití. Jsou nuceni vydat se do neznáma a rychle si uvědomí, že tvorové, kteří loví pomocí zvuku, nejsou jedinými hrozbami, které na ně venku číhají.

7. Sebevražedný oddíl

James Gunn po vyhazovu z Marvelu kývl na spolupráci s DC a vzal si na starosti rozmanitý tým antipadouchů, kteří jsou posláni “hájit demokratické zájmy” na nespřáteleném území. Gunn zachoval část hereckého obsazení z předchozího Sebevražedného oddílu (Margot Robbie, Joel Kinnaman, Viola Davis), ale přidal na akčnosti, vtipu a násilí. Členové týmu si klestí cestu desítkami mrtvých, aby zničili experimentální laboratoř Jötunheim, ale postupně zjišťují, že jejich morální hodnoty nejsou zdaleka tak pokřivené. Nedobrovolní hrdinové se nakonec po nehodě stávají poslední nadějí lidstva na záchranu před zotročením mimozemským vetřelcem.

6. Poslední noc v Soho

Očekávaná novinka efektního režiséra Edgara Wrighta sice možná po stránce tržeb zrovna dvakrát nezabodovala, přesto se jedná o krásně natočený film. Horor, ve kterém se prolínají dvě dějové linie, a v němž excelují nadané mladé herečky Anya Taylor-Joy a Thomasin McKenzie si rozhodně zaslouží pozornost a patří k tomu nejlepšímu a vzdor mnoha předvídatelným zvratům vlastně i nejoriginálnějšímu, co jsme vloni v kinech viděli. Jednoznačně jeden z nejpříjemnějších psychologických hororů s mysteriózními prvky, ve kterém hraje hlavní roli dobový Londýn s pozlátkem, ale i vší pouliční ponurostí, jaká se za ním skrývá. Ruku v roce se skvěle zvoleným soundtrackem je to prostě radost…

5. Jako v bavlnce

Jedno velké překvapení, kterým se tento film na Netflixu ukázal být. Úžasně vrstevnatý psychologický thriller, ve kterém pokaždé kdy už máte pocit, že víte jak to dopadne, přijde překvapivý zvrat, který vše obrátí naruby. Žádná z postav zde není sympatická, zato jsou všechny lahodně prohnilé. A zahrané s takovou grácií, že jim ještě budete zvráceně fandit (nebo jim přát vše nejhorší). Rosamund Pike zkrátka ty mrchy ztvárnit umí. A Peter Dinklage jí tu jen více než zdatně sekunduje. Pokud chcete tak trochu jiný, výborně natočený film s jedním z nejlepších a nejpřekvapivějších konců s dokonalou katarzí, není třeba hledat. Tak trochu gangsterka, tak trochu kritika společnosti, tak trochu drama a to vše dělá výborně. Právem jeden z nejlepších filmů uplynulého roku.

4. Není čas zemřít

Daniel Craig se po snímku Spectre netajil nevolí, kterou pociťoval při myšlence dalšího ztvárnění postavy britského tajného agenta, ale nakonec se uvolil 007 přivést naposled k životu. Sen o klidném důchodu se Bondovi rozplývá v okamžiku, kdy jej začne dohánět jeden z jeho mnoha démonů minulosti. Stejně je na tom však i jeho láska Madeleine, o níž toho agent Jejího Veličenstva vlastně ví pramálo. Bonda papírově na jeho pozici 007 nahradila nová agentka, avšak hrozba masivního užití nové extrémně nebezpečné biologické zbraně donutí Bonda a novou 007 spolupracovat. Není čas zemřít je snímkem, v němž je James Bond hlavně sám sebou, a až potom agentem, neboť dává divákovi šanci poznat oblíbeného hrdinu i ze zcela nového úhlu.

3. K zemi hleď!

Hvězdně obsazená satirická komedie by nejspíš nevznikla, kdyby svět nezachvátila covidová pandemie. Nejedná se sice o film roku, ale svůj účel snímek režiséra Adama McKaye splnil, protože trefně popsal, jak mohou být dezinformace nebezpečné. A když si do filmu obsadíte figurky z české politické scény, užijete si pecku od Netflixu ještě víc.

2. Spider-Man: Bez domova

Splněné sny pro bezpočet fanoušků prakticky scénu po scéně. Wattsova trilogie se uzavírá a vám nakonec dojde, že všechny tři Spideyho sólovky byly vlastně jeho originem. Spider-Man: Bez domova jednoznačně exceluje nejen ve fanservisu, ale i v něčem, co v předchozích filmech chybělo – konečně je to film pouze o Peteru Parkeru a Spider-Manovi. Bez ničeho navíc. Z filmu plynul podobný dojem, jako kupříkladu při čtení komiksů třeba od J. Michaela Straczynskiho, kde je Spidey sympatický právě tím, že schytává rány a ze soubojů vždycky tak tak vyvázne. Je to lidský hrdina, který prakticky nikdy nemá na růžích ustláno, ale pere se s tím a nakonec to s odřenýma ušima prostě zvládne a nakonec udělá to, co je správné. Byť by to bylo sebeobtížnější. Protože: „S velkou mocí přichází velká zodpovědnost.“ Přetavení kluka se schopnostmi v hrdinu je provedeno tak obratně, že vás ani nebude mrzet slabší příběh. Protože tenhle film táhnou emoce, staré i novější postavy a návraty, které v nás probouzí časy Raimiho trilogie. Tohle se prostě povedlo a Spider-Man: Bez domova bude po právu jednou z nejvýznamnějších a nejlepších marvelovek ještě na dlouho…

1. Duna

Nové zpracování kultovní Duny Franka Herberta bylo bezpochyby jedním z nejočekávanějších filmů loňska. Denis Villeneuve (Příchozí, Blade Runner 2049) opět dokazuje, že filmoví nadšenci by rozhodně měli zbystřit pokaždé, když je pod režií snímku podepsán právě on. S hvězdným obsazením a perfektní hudbou je pak Duna film, který rozhodně není záhodno vynechat. My už netrpělivě čekáme na druhou část.

Redakce NaFilmu.cz rozhodla. Na tomto žebříčku se podíleli:
Martin Pevný, Barbora Dršková, Filip Šula, Tereza Filounková, Tomáš lesk, Lenka Hrůzová, Lukáš Vaněk, Tereza Nováková, Petr Veselka, Adéla Holemá a Viktor Strmiska.