Michael Myers: Co všechno víme o hvězdě Halloweenu?

Foto: Universal Pictures

Michael Myers, masový vrah s maskou z legendární hororové série Halloween, oslaví 19. října již šedesáté čtvrté narozeniny. Postava, která se krom filmů objevuje také v několika komiksech a románech, se může chlubit detailně promyšlenou minulostí. Co všechno víte o maskovaném zabijákovi?

Michael Myers: základní fakta

Michael Audrey Myers je fiktivní postava z americké hororové série Halloween, jejíž první díl vyšel roku 1978. Autoři postavy jsou režisér John Carpenter a scenáristka Debra Hill. Michael se narodil 19. 10. 1957 v Haddonfieldu ve státě Illinois v USA Edith a Peterovi Meyersovým. Měl dvě sestry, ale o Halloweenu 1963 zavraždil starší z nich, tehdy sedmnáctiletou Judith. Mladší Laurie se pokusil zabít o patnáct let později, kdy utekl při převozu z léčebny ve Smith’s Grove do jiného ústavu.

To je základní dějová premisa prvního dílu Halloweenu. Myers, jakožto psychopat toužící po vyvraždění celé své rodiny, se v dalších filmech série pokouší dokončit to, co začal, a krom sestry Laurie je na stopě i dalším členům rodiny.

Michael Myers: schopnosti

Michael Myers již od dětství trpěl extrémně nízkou sebeúctou, díky čemuž byl schopný spáchat činy, na které většina z nás nemá ani pomyšlení. Krom toho má Michael přímo nadlidskou sílu, což je pro něj, jakožto zabijáka, rozhodně příjemný bonus. Díky své síle totiž dokáže unést náhrobek, vniknout palcem do lidské lebky nebo třeba jednou rukou uškrtit dospělého muže. Pohybuje se naprosto tiše, díky čemuž může v klidu přepadnout své oběti, a také je velmi odolný vůči zraněním, takže přežije i úrazy, které by normální lidi zabily (např. výbuch či zásah elektrickým proudem).

Thornova kletba

Možná se ptáte, proč Michael Myers vlastně začal vraždit? Důvodem je dle všeho runa Thorn, která zaručuje Michaelovi nesmrtelnost a zároveň ho nutí k tomu, aby zabíjel. Díky kletbě Michaela již od šesti let pronásledují děsivé noční můry a v hlavě slyší hlas, který po něm chce, aby nenáviděl lidi. Ve snech Michael vidí obrazy skutečných hrůzných událostí, které se v minulosti staly, a které jsou spjaté s věky dávných Keltů – jeho noční můra se týká brutální vraždy keltského chlapce během svátku, který se později začal nazývat Halloween. Znak runy Thorn se ve filmech objevuje jak na místě vražd, tak i jako symbol, který má Michael na zápěstí.

Telekinetické pouto

K Michaelovi se krom ochrany a kletby runy Thorn váže i schopnost telekineze. Telekineze je schopnost, díky které je člověk schopný pouze pomocí vůle ovlivňovat objekty na fyzické úrovni – pohybovat s nimi, nutit je k přeměně, apod. Poté, co Michael uprchne ze sanitky, která ho převáží po explozi do nemocnice, se Michael vydá hledat svou neteř Jamie Lloydovou, k níž ho váže telekinetické pouto. Díky tomuto poutu se stane série nepříjemných událostí, a především se narodí dítě, které je předurčeno k tomu, aby se stalo Michaelovou obětí.

Druidský kult

Jak je známo, i ti největší záporáci vždy mají své obdivovatele. Michael Myers není výjimkou a jeho největšími fanoušky jsou lidé z tajného druidskéko kultu, kteří se postarali o Michaelovu záchranu před policií. Druidové byli odjakživa uznávaní členové keltské společnosti a zastávali funkce kněží, věštců, básníků a především léčitelů a obdiv kultu k Michaelovi je tak spjat především s jeho kletbou runy Thorn.

Představitelé Michaela Myerse

V roli Michaela Myerse se vystřídalo celkem dvanáct herců, z nichž si pouze dva zahráli ve víc jak jednom filmu – George P. Wilbur (Halloween 4: Návrat Michaela Myerse, 1988, Halloween – Prokletí Michaela Myerse, 1995) a Tyler Mane (remaky Halloween, 2007, Halloween 2, 2009). V prvním díle kultovní série si Michaela zahrál Tony Moran. Představitelé dítěte Michaela jsou celkem čtyři. Ve filmu z roku 1978 se objevuje Will Sandin, ve druhém díle mladého Michaela ztvárnil Adam Gunn. V remaku z roku 2007 Michaela hraje Daeg Faerch, který měl hrát i v druhém díle, ale nakonec byl nahrazen Chasem Wrightem Vanekem, jelikož výrazně vyrostl.