10 bojů s nemocí aneb filmy, které dostanou i cyniky

Do kin míří intimní film Supernova se Stanleym Tuccim a Colinem Firthem v hlavních rolích. Příběh o vypořádávání se s diagnostikovanou demencí sbírá veskrze pozitivní ohlasy od diváků a kritiků, kteří vyzdvihují zejména herecké výkony obou výše zmíněných herců. V souvislosti s touto očekávanou premiérou jsme vybrali další filmy se stejnou nebo podobnou tematikou. Viděli jste je všechny? 

Klub poslední naděje

Foto: CinemArt

Elektrikář Ron Woodroof se v roce 1985 od lékařů dozvídá, že má AIDS a že mu nezbývá více než měsíc života. Doktoři si s tehdy novou smrtelnou nemocí nevědí rady a tak Ronovi víceméně dokážou poradit jediné – pošlou jej domů umřít. Ale Ron to nevzdává, pouští se do bitvy o svůj život s lékaři, farmaceutickými firmami, úředníky a hledá cestu jak přežít. Matthew McConaughey si za roli odnesl Oscara.

Philadelphia

Foto: Bontonfilm

Kdo by neznal oscarovou klasiku s Tomem Hanksem a Denzelem Washinghtonem v rolích mladého úspěšného, ale nemocného muže z právnické firmy, a jeho advokáta, jenž ho zastupuje kvůli kontroverzní výpovědi. Jak jistě víte, důvodem výpovědi byla skutečnost, že Andrew Beckett má AIDS. Boj o důstojnost a spravedlnost může začít. Výborný Hanks si za roli odnesl svého prvního Oscara.

50/50

Foto: H.C.E.

Pětadvacetiletý Adam žije obyčejným životem se svou přítelkyní a prací. To ovšem jen do chvíle, než zjistí, že má rakovinu. Celý život se mu najedou obrátí vzhůru nohama. Na snímku je však geniální, že se nejedná o dojemné drama, nýbrž o odlehčený snímek plný skvělých dialogů a komických situací. Zajímavostí je, že autorem scénáře je člověk, který si prožil přesně to samé jako hlavní hrdina.

Pěkně blbě

Foto: Aerofilms

Pěkně blbě těží především z toho, že se jedná o příběh podle skutečné události. Pákistánský herec Nanjiani hraje ve snímku sám sebe, protože si tuto situaci prožil. Možná právě proto je tato romantická komedie uvěřitelná a lidská. Nanjianiho budoucí manželku Emily zde ztvárnila Zoe Kazan (Ruby Sparks) a ke svému protějšku se perfektně hodí. Snímek naštěstí diváka citově nevydírá ani poté, co Emily upadne do kómatu. Pokud jste Pěkně blbě ještě neviděli, musíte to napravit, protože jde v rámci žánru o svěží vítr.

Já, Earl a holka na umření

Foto: Bontonfilm

Tato nezávislá komedie o dvou kamarádech, kteří rádi točí hloupé amatérské filmy, je skvělá v tom, že nejde o prvoplánový doják. Jejich život, a zejména hlavního hrdiny Grega, se otočí o 180 stupňů v momentě, když Grega jeho rodiče seznámí s děvčetem podobného věku, Rachel. V čem je dívka zvláštní? Rachel trpí leukémií a umírá. V tu ránu se Gregovy priority a celkový pohled na svět změní. Jak moc by Rachelin příběh ovlivnil vás?

Než si pro nás přijde

Foto: Warner Bros. CZ

Milionář Edward (Jack Nicholson) a automechanik Carter (Morgan Freeman) vyrazí do světa poté co zjistí, že jsou nemocní a moc času jim už nezbývá. Každý má svůj seznam přání, které si chce před smrtí splnit a tak staré pány čeká nejen vzrušující jízda plná dobrodružství, ale také vyrovnání se s osobními problémy, které dosud neměli vyřešené. Snímek sice místy až moc tlačí na pilu, ale výborné herecké duo film táhne celou dobu.

Komici

Foto: Bontonfilm

Rovněž režisér a scénárista Judd Apatow (Zbouchnutá, 40 let panic) se rozhodl natočit snímek o hlavní postavě, která trpí rakovinou. Nemocného stand-up komika zde ztvárnil profláknutý Adam Sandler a jeho parťáka Seth Rogen. Když se Sandlerova postava dozví, že jí chybí necelý rok života, chová se tak nějak očekávaně. Naděje mu svitne, když zkouší experimentální léčbu, která, jak se zdá, přináší ovoce. Bude to však stačit? Rozhodně nejde o Apatowův nejlepší snímek, ale je příjemné vidět Adama Sandlera v trochu jiné herecké poloze. Komici stojí za vidění.

Hvězdy nám nepřály

Foto: CinemArt

Romantický snímek podle bestselleru od Johna Greena natočil režisér Josh Boone ještě předtím, než se spálil na komiksovce Noví mutanti. Ačkoliv jde o prvoplánový doják každým coulem, film má výborný soundtrack a skvělé herecké obsazení. Hvězdy nám nepřály mají ale smůlu v tom, že divák tuší od samého začátku, jak to dopadne, a to i když nečetl knihu. Romantickému filmu nepomáhá ani dlouhá stopáž, ale to už je hodně subjektivní. Jako celek je snímek velmi vydařený.

Cena za něžnost

Foto: H.C.E

Aurora (Shirley MacLaine) a Emma (Debra Winger) představují hašteřící se duo matka-dcera, které prožívá po dobu několika let vzestupy i pády. Když je ale Emma hospitalizována s rakovinou v posledním stadiu, jejich vztah se změní. Snímek z roku 1983 napsal a zrežíroval podle knižní předlohy James L. Brooks, jenž se podílí na kultovním seriálu Simpsonovi.

Úsměvy smutných mužů

Foto: Bontonfilm

Na závěr uvedeme i českého zástupce. Úsměvy smutných mužů jsou totiž příjemným překvapením tuzemské kinematografie. Výborná audiovizuální stránka, styl vyprávění a především David Švehlík v hlavní roli dostávají snímek o závislosti na alkoholu na evropskou úroveň. Nejedná se o devadesátiminutové video pro školáky do občanské či rodinné výchovy, ale o příběh, který s nadhledem líčí trable běžného člověka, jenž si není schopen připustit problém.