Nenechte si ujít: Nejlepší filmy v kinech

Foto: Free Guy (20th Century Studios), Shang-Chi a legenda o deseti prstenech (Marvel), Zelený rytíř (A24)

Jaké skvělé filmy nám začátek podzimu přinesl? Co by byla chyba nevidět na velkém plátně? Představujeme vám výběr toho nejlepšího, co právě teď najdete v kinech.

Láska pod kapotou

Láska pod kapotou začala vznikat před čtyřmi lety jako odlehčený žánrový dokument z prostředí autokrosu, výsledkem je ale palčivý portrét rodiny, sloužící mimo jiné jako nastavené zrcadlo části společnosti.

Marťanské lodě

Filmová romance o mladé psycholožce a hudebníkovi zasazená do prostředí Brna, která se částečně odehrává také v malebné norské krajině, kam pár odletí na výlet a po němž zjistí, že bez sebe nemůžou žít. Ovšem co dělat, když žít spolu také není vždy snadné?

Inspirací pro hranou prvotinu Jana Foukala se stala stejnojmenná kniha básní Aleny Černé a Martina E. Kyšperského, který si v Marťanských lodích zahrál sám sebe a zároveň partnera Elišky Křenkové, která ztvárňuje druhou hlavní roli.

Klícka

80. léta, 20. století – obchodník Rory (Jude Law) opouští své pohodlí v USA a s rodinou se stěhuje na anglický venkov, ačkoli jeho žena Allison (Carrie Coon) má o tomto kroku jisté pochybnosti. Jenomže Roryho životní sen v podobě lukrativního obchodu je na dosah a obchodník je ochoten udělat vše, aby dosáhl tolik chtěného úspěchu.

Každá minuta života

Český dokument Eriky Hníkové se zabývá tématem výchovy a touhy po úspěchu. Mladý pár Lenka a Michal vychovávají svého syna podle metody Kamevéda, která vyžaduje omezení osobních zájmů a věnování stoprocentní pozornosti výchově dítěte. Miško má proto už od svého narození naplánovanou každou minutu života tak, aby v budoucnu dosáhl čehokoli, co si zamane. Kontroverzní snímek otevírá řadu otázek ohledně rodičovství v dnešním světě. Co je skutečně pro děti to nejlepší?

Zátopek

Film Davida Ondříčka s Václavem Neužilem ml. a Marthou Issovou v hlavních rolích zachycuje osobnost legendárního sportovce Emila Zátopka. Film-portrét zobrazuje nejen stěžejní okamžiky Zátopkova života, ale především vykresluje běžcovu cílevědomost, vytrvalost a také dovoluje nahlédnout do vztahu manželů Zátopkových, který ustál všechny překážky, které se jim v životě postavily do cesty.

Zelený rytíř

Zelený rytíř, filmová adaptace středověké básně, vypráví fantasy příběh vycházející z legend o králi Artušovi. Synovec krále Artuše a rytíř kulatého stolu, Sir Gawain, se vydává na nebezpečnou pouť, na jejímž konci na něj čeká tajemný Zelený rytíř.

Free Guy

Co by se stalo, kdybyste zjistili, že celý váš život je videohra? Ryan Reynolds se v této hravé komedii objevuje v roli bankovního úředníka se právě s tímto problémem musí poprat. Ve světě, kde je možné všechno, je právě on postavou, kterou tvůrci hry nemají pod kontrolou – je totiž NPC a je tedy jediný z celé videohry, kdo může dát věci do pořádku a odvrátit hrozící nebezpečí.

Quo Vadis, Aida?

Bosenský válečný film režisérky Jasmily Žbanić nás zavádí do roku 1995 k Aidě, překladatelce pracující pro OSN žijící v Srebrenici, v níž se schyluje k masakru. Snímek nám pomocí osobního příběhu hlavní hrdinky bez patosu a velmi kontaktně odhaluje hrůznost celé situace. Film je nominovaný na Oscara za nejlepší zahraniční film.

Jednotka intenzivního života

Dokument Adély Komrzý o tom, čemu musí čelit pracovníci paliativní péče VFN v Praze. Film je především humanistickým zamyšlením nad etikou péče o umírající.

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech je nesmírným překvapením, které sice díru do světa neudělá, za to však spolehlivě zabaví a vlastně divákům přinese příjemnou akční fantasy pohádku, která výborně pracuje s novými postavami, jež mezi sebou mají nepopiratelnou chemii a jejich důvody a motivace pro to, co dělají, jsou dostatečně uchopitelné a uvěřitelné.

Zhoubné zlo

James Wan se vrací ke svým žánrovým kořenům (po dlouhých osmi letech!) příběhem o dívce Madison, kterou paralyzují neustávající vize strašlivých vražd, které bohužel mají daleko k obyčejným snům.

Okupace

Jedna noc, jeden bar. Ospalý večírek herců po představení naruší návštěva nezvaného hosta. Jeden z nejvýraznějších režisérských debutů v Česku za poslední roky. Film natočil talentovaný Michal Nohejl.