34. Finále Plzeň se nezadržitelně blíží

Foto: Finále Plzeň

Bilanční přehlídka českého filmu, Finále Plzeň, se loni přesunula z dubna fixně na podzimní termín, a poslední zářijový týden představí v pěti kinosálech bohatý program v soutěžních i přehlídkových sekcích.

Finále Plzeň dlouhodobě sídlí v Měšťanské besedě, kde se nachází čtyři sály. Ten hlavní je zpravidla věnovaný tzv. divácky vděčným filmům, zpravidla nefestivalovým. Rozumět tím můžeme novou komedii Zbožňovaný Petra Kolečka, Deníček moderního fotra Jana Haluzy, Matky Vojtěcha Moravce nebo Večírek Michala Suchánka. Mezi artovější kusy ze sekce V síti patří zejména svébytný debut Okupace režiséra Michala Nohejla. Sleduje počátek normalizace z pohledu divadelních herců po premiéře příšerné hry o Juliu Fučíkovi. Součástí sekce je také Muž se zaječíma ušima, za který Martin Šulík vyhrál na MFF Varšava cenu za režii. O vzkříšení dětských filmů se snaží Petr Oukropec s Mazlem a tajemstvím lesa.

Vítěz hlavní sekce pro hrané či animované filmy vyhrává Zlatého ledňáčka. Vloni to bylo slovenské Budiž světlo Marka Škopa, předloni Domestik Adama Sedláka. Letos má šanci osm celovečerních filmů, z nichž polovina premiérovala na MFF Karlovy Vary: Zrcadla ve tmě, Zpráva o záchraně mrtvého, Marťanské lodě a Atlas ptáků. Vcelku nečekaně je doplní dramata Služebníci a Krajina ve stínu, které Finále Plzeň promítlo už loni, stejně jako v televizní soutěži minisérii Herec.

Čtyři snímky budou představeny v sekci České stopy v mezinárodních koprodukcích, na které se Finále Plzeň zaměřuje dlouhodobě. Snímek Za soumraku úspěšného litevského režiséra promítne v Česku poprvé Febiofest a podruhé právě Finále. V české premiéře pak sekce uvede historickou mystifikaci Rok před válkou a americký thriller Oslo. Přestože je Finále Plzeň bilanční přehlídkou českého filmu, zaměřuje se v sekci ZOOM i na kinematografie jiných zemí. Zatímco loni bylo představeno Slovensko, letos to bude Polsko. Nesmí chybět kontroverzní drásavý Klér Wojciecha Smarzowského, na Oscara nominovaný snímek Corpus Christi či romantické drama Nina. V pravidelné sekci Německé kino jsou představovány vždy jeden krátkometrážní a jeden celovečerní německý film. Zásadním snímkem pro letošní rok je romance o generaci mileniálů – V žáru slunce.