15 filmů na Netflixu, které nám vytřely zrak

Foto: Parazit (CJ Entertainment), Divoké historky (Warner Bros.), Na nože (Lionsgate)

Netflix rozhodně nemá nouzi o dechberoucí filmy. Ve své nabídce nabízí minimálně těchto patnáct titulů, které nám v posledních deseti letech doslova vytřely zrak. Ať už jde o třetího Batmana Christophera Nolana, oscarového Parazita nebo Zmizelou od režiséra Davida Finchera.

Argo

V roce 1979 najde šestice Američanů na útěku před íránskými milicemi útočiště na kanadské ambasádě. Od CIA pak chtějí už jenom maličkost – aby vymyslela, jak je zachrání. Thriller Bena Afflecka a možná nejslavnější snímek roku 2012, který získal Oscara za nejlepší film i adaptovaný scénář.

Divoké historky

Šest příběhů o agresivních řidičích, nevěře, jedech i občanské neposlušnosti. Temně komediální antologie o pomstě a trestu. Divoké historky získaly nominaci na Oscara i na Zlatou palmu na festivalu v Cannes za nejlepší cizojazyčný film.

Ex Machina

Programátor má strávit pár týdnů na odlehlém sídle šéfa technologické firmy. A za úkol dostává výzkum nové umělé inteligence. Nezávislý sci-fi thriller, který si vysloužil Oscara za nejlepší vizuální efekty a nechal za sebou spoustu favoritů.

Gentlemani

Americký drogový boss se rozhodne prodat svůj výnosný byznys s marihuanou v Británii a spustí tím sérii intrik, podvodů a nechutných her o to, kdo ho získá. Film s hvězdným obsazením, který natočil Guy Ritchie (Sherlock Holmes, Sbal prachy a vypadni).

Gravitace

Jejich vesmírnou loď zničily úlomky satelitů a nezkušená doktorka s ostříleným astronautem uvízli na oběžné dráze bez jakéhokoli spojení se Zemí. Úchvatné drama se Sandrou Bullock a Georgem Clooneym oceněné sedmi Oscary, včetně ceny za nejlepší režii.

Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny

Vojenskému zdravotníkovi Desmondu Dossovi nedovoluje svědomí nosit zbraň. Přesto se stane hrdinou druhé světové války během bitvy o Okinawu. Režisér Mel Gibson natočil silný příběh podle skutečných událostí.

Kód Enigmy

Během bojů druhé světové války se matematik a jeho tým kryptoanalytiků horečně snaží prolomit proslulý německý kód Enigmy. Z celkem osmi oscarových nominací si tenhle historický thriller připsal vítězství v kategorii Adaptovaný scénář.

Na nože

Smrt úspěšného spisovatele detektivek obklopuje nepropustná síť tajemství a lží. Detektiv si vezme na mušku jeho výstřední rodinu, ve které něco nehraje. Hvězdně obsazený film od Riana Johnsona (Poslední z Jediů, Looper) získal cenu AFI Award za nejlepší film roku.

Osm hrozných

Občanská válka je dávno pryč a ve Wyomingu zažene prudká sněhová bouře lovce odměn a jeho zajatce do stanice pro dostavníky. A s nimi i šest podezřelých individuí. V Tarantinově drsném filmu z doby po americké občanské válce hrají Samuel L. Jackson, Tim Roth a Jennifer Jason Leigh.

Parazit

Mazaní členové nemajetné rodiny se jeden po druhém vetřou jako služebnictvo do domácnosti zámožného páru, který žije v blažené nevědomosti bohatých. Brilantní snímek oceněný čtyřmi Oscary, mimo jiné za nejlepší film a režii (Bong Joon Ho), a Zlatou palmou z Cannes.

Rivalové

V 70. letech se závodníci Niki Lauda a James Hunt ženou za vavříny a slávou – dokud jejich sportovní soupeření nepřeruší hrozivá nehoda, kvůli které může všechno skončit. Tohle vysokooktanové drama režíruje Ron Howard. Hrají Chris Hemsworth, Daniel Brühl, Olivia Wilde a Natalie Dormer.

Temný rytíř povstal

Miliardář Bruce Wayne na sebe zase jednou musí vzít podobu Batmana, aby ochránil Gotham před novými záporáky, jako jsou Catwoman nebo Bane. Pokračování trháku, ve kterém hrají oscaroví Christian Bale, Anne Hathaway, Marion Cotillard a Michael Caine.

Vlk z Wall Street

Troufalý hazardér a makléř z Wall Street Jordan Belfort bohatne suverénně a na drogách, čímž se dostane do hledáčku FBI. Kandidát Martina Scorseseho na nejlepší film získal taky oscarové nominace pro herce Leonarda DiCapria a Jonaha Hilla.

Zmizelá

Nick žije v rozpadajícím se manželství, a když jednoho dne dorazí domů, zjistí, že jeho žena zmizela. Když se do toho vloží policie, vyjdou na povrch šokující fakta. Za svoji roli v téhle adaptaci bestselleru spisovatelky Gillian Flynn získala Rosamund Pike nominaci na Oscara.

Zmizení

Když unesou jeho 6letou dceru a vyšetřování se zastaví, vystopuje tesař Keller Dover pachatele sám. Tento thriller s Hughem Jackmanem a Jakem Gyllenhaalem v hlavních rolích zaznamenal rekordní návštěvnost.