10 letošních dokumentů, které si nenechte ujít

Foto: Seaspiracy: Pravá tvář udržitelného rybolovu (Netflix), Nová šichta (Artcam Films), Clarksonova farma (Prime Video)

V kinech měl nedávno premiéru dokument Gogo, ve kterém sledujeme 94letou babičku, nastupující do školy. Její cíle je konečně splnit závěrečnou zkoušku a dokázat, že škola není pouze pro mladé. To ovšem není jediný zajímavý dokument, kterého jsme se mohli letos dočkat.

Nová šichta

Podobné snažení jako u filmu Gogo vidíme i v českém dokumentu Nová šichta. Režisér Jindřich Andrš poskytuje  portrét horníka Tomáše Hisena, který se 25 let živil jako horník na Ostravsku. Pracovní trh jej ale donutil k rekvalifikaci a jako svůj budoucí obor si zvolil relativně netradičně. Chce se stát programátorem. Nová šichta se stále hraje v kinech a také ji můžete zhlédnout na Dafilms. Tam se nachází i Alchymická pec, další skvělý dokument o jednom z největších českých filmařů Janu Švankmajerovi.

Utéct

Na letošním karlovarském filmovém festivalu jsme mohli zhlédnout povedený dokument režiséra Jonase Pohera Rasmussena, který byl již oceněn na festivalu v Sundance. Zajímavost filmu je zřejmá na první pohled. Jedná se totiž o animovaný film. Poznáme složitý příběh Amina Nawabiho, akademika žijícího v Kodani, který musel uprchnout z Afghánistánu.

Gunda

Ruský režisér Viktor Kossakovsky pro fanoušky artových dokumentů a filmů obecně připravil vskutku jedinečnou podívanou. Černobílý a nemluvný portrét prasnice Gundy a dalších hospodářských zvířat. Gunda si získala uznání také mezi velkými filmovými jmény, jako je Joaquin Phoenix či režisér Paul Thomas Anderson, který jej nazývá „ryzí kinematografií“. Gunda se od 12. srpna promítá v českých kinech.

Seaspiracy: Pravá tvář udržitelného rybolovu

O zvířatech a životním prostředí obecně se dozvíme také v Seaspiracy: Pravá tvář udržitelného rybolovu od Netflixu. Režisér Ali Tabrizi nahlédne za oponu rybolovu a na život nejen na dně oceánů, kde zjistí mnoho zneklidňujících informací o naší planetě.

Clarksonova farma

Také proslulý Jeremy Clarkson staví do popředí svého dokumentárního seriálu přírodu a životní prostředí, dělá to ale stylem jeho vlastním. Osmidílný seriál Amazonu Prime Video nám osvětlí problematiku farmaření, jeho úskalí, a naopak i pozitiva farmářského života.

Zločin století

Oscarový režisér Alex Gibney se vrhnul na ožehavé téma, týkající se opiátové krize v USA a farmaceutického průmyslu. Právě farmaceutika byla příčinu tohoto neštěstí, které stálo životy mnoha Američanů. Tento zajímavý dvoudílný dokument můžete zhlédnout na HBO Go.

Loupeže

Zločinů se týká i nový šestidílný dokumentární seriál Netflixu, díky kterému se podíváme do zákulisí tří velkých loupeží. Dokument je ještě více pohlcující proto, že jsou loupeže rekonstruovány také díky původním rozhovorům s aktéry, kteří do nich byli bezprostředně zapojeni.

Bob Ross: Šťastné náhody, zrada a chamtivost

Na Netflixu měl před nedávnem premiéru také snímek o umělci a učiteli, který se nestal slavným jen díky svým obrazům, ale také díky své veselé a optimistické povaze. Tato viditelná životní stránka Boba Rosse ale není jediná. Ve druhé bohužel skrývá mnoho smutku, dozvíme se o jeho boji s rakovinou a obchodními partnery, kteří Rosse připravili o jeho malířské impérium.

Val

Dokument o dalším umělci tentokrát nalezeme na Amazon Prime Video. Ten divákům osvětlí rozmanitý život herce Vala Kilmera, který ztvárnil Batmana, zpěváka Jima Morrisona nebo si zahrál v kultovním Top Gunu. Snímek obsahuje mnoho autentických záběrů a domácích videí od samotného Kilmera.

Billie Eilish: The World’s a Little Blurry

Na Apple TV+ se díky tomuto povedenému filmu můžeme seznámit s mladou zpěvačkou Billie Eilish, která v poslední době ovládla hudební scénu. Výborných dokumentů o velkých osobnostech hudebního průmyslu se ale tento rok objevilo opravdu hodně. Například Osvoboďte Britney Spears (Voyo), P!nk: All I Know So Far (Amazon Prime Video), Tina (HBO Max), Biggie: I Got a Story to Tell (Netflix) nebo šestidílný seriál McCartney 3,2,1 (Hulu). Když už jsme u legendárního McCartneyho, nové dokumentární série se dočkáme o stejně tak legendární kapele. The Beatles: Get Back bude mít premiéru 25. listopadu na Disney+, přičemž režii i produkci má na starosti věhlasný Peter Jackson.