10 animáků, ke kterým složil hudbu Hans Zimmer

Foto: Rango (Paramount Pictures), Simpsonovi ve filmu (20th Century Fox), Lví král (Disney)

Proslulého skladatele Hanse Zimmera si nejvíce spojujeme s hranými epickými trháky (Gladiátor, Piráti z Karibiku), komiksovými filmy (Muž z oceli, trilogie o Temném rytíři) nebo s dalšími filmy Christophera Nolana. Do českých kin dorazí 2. září animovaný snímek Mimi šéf: Rodinný podnik, na jehož soundtracku pracoval Hans Zimmer společně se Stevem Mazzaroem. Zimmer má ale na svém kontě mnohem více úspěšných animovaných filmů.

Mimi šéf (2017)

Zimmer a Mazzaro je dvojice, která pracovala již na prvním díle nového animáku. Krom toho spolupracovali i na dalších filmech, jako je animovaný SpongeBob ve filmu: Houba na útěku, Amazing Spider-Man 2 a mnoho dalších. Mazzaro se Zimmerem vystupoval na jeho celosvětovém tour v letech 2016 a 2017, při kterém navštívili také Prahu.

Rango (2011)

V tomto filmu je skvělý westernový soundtrack doplněn i klasickou hudbou. Zimmer například využil Wagnerovu Jízdu Valkýr nebo Na krásném modrém Dunaji Johanna Strausse. Využil k tomu ale nástrojů, které jsou pro westernový žánr příznačné, jako je harmonika, banjo a podobně. Rango režíroval Gore Verbinski, který se Zimmerem spolupracoval na většině svých filmů (Piráti z Karibiku, Osamělý jezdec, Kruh atd.)

Megamysl (2010)

Tom McGrath, režisér tohoto filmu, také stále využívá Zimmerových skladatelských schopností. McGrath režíroval i zmíněné oba díly Mimi šéfa. Zimmer, který má s komiksovými soundtracky zkušenosti, si u snímku Megamysl poprvé vyzkoušel i práci na animovaném superhrdinském filmu, který si ze samotného žánru utahuje.

Kung Fu Panda (2008)

V tomto filmu Zimmer povedeně využil instrumentáře typického pro tehdejší Čínu, se kterým také lehce upravil skladbu Kung Fu Fighting Carla Douglase. Na soundtracku pracoval i další známý skladatel John Powell, který byl členem Zimmerovy společnosti Remote Control Production. Ta zastřešuje mnoho skladatelů filmové hudby, kteří se díky ní mohou v průmyslu lépe prosadit. Společně se postarali také o hudbu k dalším dílům.

Simpsonovi ve filmu (2007)

K seriálu zkomponoval úvodní znělku Danny Elfman, který pracoval na mnoha filmech Tima Burtona (Batman, Střihoruký Edward, Ukradené Vánoce atd.). Pro celovečerní snímek o kultovní rodince Simpsonových získali dalšího skvělého skladatele. Zimmer kromě tohoto filmu složil i hudbu ke krátkometrážnímu snímku Simpsonovi: Maggie zasahuje.

Madagaskar (2005)

Při výrobě Madagaskaru se Zimmer poprvé setkal se zmíněným Tomem McGrathem, z čehož vzniklo plodné pracovní přátelství. Zimmer zkomponoval hudbu i ke dvěma dalším pokračováním a doufejme, že bude pokračovat i u Madagaskaru 4.

Příběh žraloka (2004)

Film měl mnoho slavných hereckých jmen, která propůjčila postavám svůj hlas. Byl to například Will Smith, Robert De Niro, Jack Black, Angelina Jolie, Renée Zellweger či dokonce Martin Scorsese. Také post skladatele byl ovšem obsazen slavnými jmény. Kromě Zimmera přispěli k hudební složce filmu také zpěváci jako Christina Aguilera, Ludacris, Sean Paul, Ziggy Marley či Justin Timberlake.

Eldorádo (2000)

Eldorádo je prvním animákem, na kterém Zimmer pracoval s Johnem Powellem, který skládal hudbu pro skvělé filmy jako Shrek, Agent bez minulosti nebo Jak vycvičit draka. Podobně jako u Kung Fu Pandy či Ranga, i zde se využívá lokační hudba, tentokrát evokující tehdejší Španělsko. Navíc písně, jenž ve filmu uslyšíme, byly nazpívány legendárním Eltonem Johnem, což není jediná jeho spolupráce s Hansem Zimmerem.

Princ Egyptský (1998)

Také u tohoto muzikálu Zimmer často využívá lokační hudby a instrumentáře, typického pro starověký Egypt. Za tento soundtrack obdržel Zimmer a Stephen Schwartz Zlatý glóbus za nejlepší hudbu. Stephen Schwartz napsal texty písní, přičemž skladba When You Believe, kterou nazpívaly Mariah Carey a Whitney Houston, získala Oscara za nejlepší původní píseň.

Lví král (1994)

Tento film je jedním z nejúspěšnějších animovaných filmů vůbec a není tedy překvapením, že je to nejúspěšnější animák, na kterém Zimmer pracoval. Zimmer byl osloven na základě jeho předchozích filmů Síla muže a Rozdělený svět, které se odehrávali v Africkém prostředí. Nabídku přijal také Elton John. Nesetkává se poprvé pouze se Zimmerem ale také se samotnou produkcí hudby pro celovečerní film, k němuž zkomponoval píseň Circle of Life. Spolupráce Hanse Zimmera a Eltona Johna okouzlila celý svět a po zásluze ovládly předávání cen BAFTA, Zlatých glóbů i Oscarů.