Týdny finské literatury zahájí snímek Chlapci

Zářijový festival Skandinávského domu letos nabízí opravdu nabitý program. Fanoušci se můžou na festivalu těšit na setkání s autory, besedy, kvízy a také filmová promítání. Letos se pořadatelé festivalu rozhodli festival zahájit nejzdařilejším režijním debutem finské kinematografie. 

Již 2. září zahájí festival promítání filmu Chlapci. Režijní debut Mikka Niskanena z roku 1962 vypráví film z pohledu skupiny chlapců. Ve Finsku je válka a mladí kluci v každém vojákovi vidí válečného hrdinu a sami touží po dobrodružství. Život za druhé světové války ale není vůbec jednoduchý, sledujeme povstání a pády celé skupiny a jednotlivců. Snímek byl už ve své době velmi úspěšný a stejně tak je i nyní. Na filmovém festivalu v Moskvě si odnesl nominaci na nejlepší film.

Druhým snímkem, který bude na festivalu promítán je film Rozkaz z roku 2008. Příběh se opět odehrává za války, tentokrát ale za občanské války ve Finsku, která propukla po první světové válce. Mladý voják Aaro se vrací z Německa do rodného Finska, aby se tam připojil k vládnímu vojsku. Stává se svědkem znásilňování a poprav. Při jednom zásahu potkává mladou revolucionářku a jeho život se obrací vzhůru nohama. Promítání filmu Rozkaz proběhne 9.září v Brně i v Praze.

Oba filmy byly natočeny podle knižních předloh. První snímek byl natočen podle knihy spisovatele Paavo Rintala. Knižní předlohu pro film Rozkaz napsala spisovatelka Leena Lander, která stojí také za knižní předlohou k filmu Domov šedých motýlů.

Festival týdny finské literatury se bude konat od 2. do 29. září. Akce budou probíhat naživo v Praze a Brně i online.