Letní filmová škola: Filmové hody se špetkou Mexika

Foto: Letní filmová škola

Druhý festivalový den začal brzy. Už v půl deváté hlavní kino Hvězda přivedlo na chvíli trochu té mexické atmosféry.

Film Vlci vypráví příběh životem zkoušené matky s dvěma malými syny. S vidinou lepšího života se přestěhovala z Mexika do Albuquerque (pro fandy Breaking Bad dobře známé místo) v Americe. Aby uživila sebe i své dvě malé ratolesti, nastupuje mladá matka rovnou do dvou zaměstnání. Zatímco jejich matka dře, synové jsou ponecháni sami v bytě s několika pravidly, z nichž je nejdůležitější jedno – nevycházet z bytu. Kromě ukázky toho, jak to mají mnohdy přistěhovalci fakt těžké, uvidíme naivitu a velkou představivost dvou dětských protagonistů. Ti ukazují svou nevinností jiný pohled na otázku imigrace. Jejich hry na ninjy, malování po stěnách či snění o návštěvě Disneylandu jsou roztomilými kontrasty se syrovou realitou.

Mexické přistěhovalce vystřídali polští gangsteři ve filmu Promiňte, bije se tady? Kriminálník Belus není zrovna důvěřivý člověk. Dalo by se dokonce říct, že věří jen sobě. Což je v případě, když plánujete velkou akci, docela problém. Rozhodne se tak své nové kumpány předem trochu prozkoušet z lekce mlčenlivosti před policií. Anonymně je udá a čeká, kdo z jeho společníků bude práskač. Ale s jednou věcí nepočítá – v bandě je totiž tajně nasazený jeden policista. A ten celý plán trochu zkomplikuje. Belus se tak sám dostává do pasti. Film je občas až moc komplexní a skoky mezi postavami příliš chaotické. Nepomáhá tomu ani fakt, že prvních několik minut se vůbec nemluví a divák si musí tak hodně věcí sám vydedukovat. Ale na druhou stranu, atmosféra podrážejících gangsterů i ukázání Belusovy improvizační schopnosti jsou nastíněny zajímavě.

Podrážející kriminálníky vystřídal stárnoucí spisovatel. Muž se zaječíma ušima s Miroslavem Krobotem v hlavní roli je takovou existenciální osobitou komedií. Spisovatel neřeší ani tak stáří, jako problémové vztahy s dětmi, svou mladou přítelkyní i nařčení z plagiátorství. Běžné výjevy ze života umělce živícího se slovy střídají snové sekvence z jeho připravované povídky. Kromě toho film nabízí i náhled do duše muže, kterému je jedno, kolika lidem ve svém životě ublížil. Snímek celkem rychle utekl a nenabídl příliš hluchých míst.

Druhý den zakončila, stejně jak den první, lobotomická chuťovka. Vetřelcátor je poctivá VHS vykradačka Terminátora a Vetřelce, která pobaví především svou zoufalostí. Trikové efekty na nule, herecké výkony dokonce v záporných číslech a o scénáři je lepší nemluvit. Ale právě díky těmto kořením je výsledný produkt tak zábavný. Budete se stejně jako u všech počinů spadajících do sekce Půlnoční delikatesy, smát a podivovat se nad hloupostí postav i jejich dialogů. Za zmínku stojí i poklona titulkářům, kteří prosadili několik vtípků zakládajících si na interakci s publikem.

A to bylo z druhého dne vše.