10 filmů s nájemnými vražedkyněmi

Foto: Anna (Pathé Films), Kill Bill (Miramax Films), Final Girl (Cinedigm Entertainment)

„Girls and guns“ – subžánr akčních filmů, jejichž protagonistou je zpravidla žena, která se umí nejen perfektně ohánět bouchačkou, ale i nožem, mečem, a vlastními končetinami. Filmy tohoto subžánru často zahrnují snímky o ženách toužících po pomstě nebo o chladnokrevných nájemných vražedkyních. Následujících deset filmů zachycuje osudy těch nejvýraznějších.

Rudá volavka (2018)

Ve snímku Francise Lawrence, režiséra tří ze čtyř filmů Hunger Games, sledujeme Jennifer Lawrence jako „volavku“ – ženu, která si prošla speciálním výcvikem, aby se stala zbraní v boji o moc. Její nově nabyté schopnosti se ale netýkají pouze mistrného ovládání bojových umění, ale také důkladné znalosti lidské psychiky a perfektního ovládání manipulace a svádění.

Final Girl (2015)

Nízkorozpočtový americký slasher o skupince mladých vrahů, kteří si vodí do lesa dívky a hrají s nimi hru, jejíž grand finále představuje zavraždění nevinné holčiny. Jejich ďábelské řádění však utne Veronica (Abigail Breslin), profesionální vražedkyně, kterou jen tak něco nezastaví…

„Final girl“ – je staré označení pro typickou hrdinku slasher hororů, která zemře jako poslední či jediná přežije. Jaký konec postihne Veronicu?

Brutální Nikita (1990)

Film mistra zabijáckých filmů Luca Bessona nás seznamuje s dívkou Nikitou (Anne Parillaud-Jarre), která je po krádeži, co se zvrtne v smrtící tragédii, odsouzena k doživotí za vraždu. Dostane ale druhou šanci a stane se vládou placeným zabijákem ať chce nebo ne.

Zabiják (1993)

Remake úspěšné francouzské Nikity v režii hollywoodského režiséra Johna Badhama (Horečka sobotní noci, Číslo pět žije) s Bridget Fondou v hlavní roli. Film původní snímek věrně kopíruje a pyšní se soundtrackem od skvělého Hanse Zimmera.

Můj soused zabiják (2000)

Americká akční komedie, ve které řádí Bruce Willis jakožto špičkový nájemný vrah Jimmy „Tulipán“ Tudeski a komplikuje tím život svému sousedovi zubaři Nicholasovi (Matthew Perry). Nicholas „Oz“ Oseransky se díky plánu své ženy zaplete do mafiánského světa a dokonce je nucen spolupracovat se svým sousedem zabijákem, aby z vyvražďovacího řádění vyvázl živý. Do řetězce vtipných nedorozumění a Ozyho komického panikaření se ke všemu připlete zubařova asistentka Jill (Amanda Peet), která dychtivě touží stát se vražedkyní a jejím vzorem není nikdo jiný než Jimmy Tulipán.

Anna (2019)

Nejnovější film Luca Bessona nás zavádí do prostředí modelingového byznysu a tajných agentů CIA a KGB. Hlavní postavou je zde Anna Poliatova, svůdná, vztahově zrádná pařížská topmodelka. Film obsahuje mnoho skoků v čase zpět i vpřed, které špionské mainstreamovce dodávají švih.

RED (2010)

Akční komedie o penzionovaném agentu CIA Frankovi Mosesovi (Bruce Willis), kterého jednoho krásného dne přepadne komando vládních zabijáků, protože nové vedení CIA se ho rozhodlo odstranit. Frank má ale tuhý kořínek a sestaví tým z bývalých příslušníků CIA, mezi nimiž je profesionální vražedkyně Victoria (Helen Mirren). Retared Extremelly Dangerous tak rozjedou nezapomenutelnou akční jízdu, kterou vedení rozhodně nečekalo.

Kill Bill (2003), Kill Bill 2 (2004)

V těchto filmech se to nájemnými vražedkyněmi přímo hemží (… a také nahými chodidly). Dnes již legendární film Quentina Tarantina s „Nevěstou“ (Uma Thurman), v jejímž podání je každá vražda pořádný masakr. A pozor, v roce 2022 se možná dočkáme třetího dílu!

Hanna (2011)

Hanna vypráví příběh o čtrnáctileté dívce Hanně (Saoirse Ronan), která vyrůstá na chatě uprostřed nehostinných lesů vychovávaná otcem, bývalým agentem CIA. Její výchova se však mnohem více podobá výcviku a dívka je tak již v raném věku ověnčená znalostmi zabijáka. Vrcholem otcovy výchovy je pak Hannina samostatná mise, na které si musí poradit s agenty, kteří jí jsou na stopě.