Za málo peněz hodně muziky aneb největší trháky studia Blumhouse

Foto: První očista, Halloween, Uteč (vše Blumhouse)

Studio Blumhouse patří k nejúspěšnějším produkčním společnostem současnosti. Jeho horory určitě znáte.

Studio Blumhouse Productions bylo založeno v roce 2000 Jasonem Blumem. Je známé především díky produkci velkého množství úspěšných hororů jako jsou například série Paranormal Activity, Insidious nebo Sinister. Ve čtvrtek 29. července vstoupí do kin jejich nejnovější film Slečna bestie režiséra Christophera Landona. Horory jsou velice výhodné především díky tomu, že mohou i s malými rozpočty vyvolat u diváků velkou odezvu a Blumhouse je tím nejlepším příkladem. Připomeňme si teď některé z jejich nejvýdělečnějších filmů.

Rozpolcený (2017)

Tento film je pokračováním Vyvoleného, v němž jsme poznali postavu Davida, který se od tajeného Elijáše (Skleněný) dozví, že má superschopnosti. V Rozpolceném se nám představí jiná postava, nebo spíše postavy. Sledujeme muže (James McAvoy), ve kterém se skrývá 23 osobností a brzy se má objevit další. Momentálně ale mají na vrh dvě identity, které se snaží další a nejnebezpečnější osobnost zvanou zvíře, vypustit. Této osobnosti také zařídili překvapení, unesly tři mladé dívky, které musí bojovat o život a uniknout. Tento snímek celosvětově vydělal skoro 279 milionů dolarů, přičemž jeho rozpočet činil 9 milionů.

Halloween (2018)

Nejnovější díl legendární série Halloween znovu sleduje Laurie Strode (Jamie Lee Curtis), která před 40 lety jako jediná dokázala přežít útok maskovaného Michaela Myerse. Tento film uzavírá krvelačný konflikt s tímto maniakem a Laurie, která je na něj tentokrát připravena. Za rozpočet 10 milionů natočil režisér David Gordon Green snímek, který vydělal 255 milionů dolarů.

Uteč (2017)

První celovečerní hororový snímek Jordana Peela, díky kterému se velice rychle stal uznávaným tvůrcem. Chris (Daniel Kaluuya) a jeho přítelkyně Rose (Allison Williams) jdou na návštěvu k jejím rodičům. Zpočátku se Chris potýká s menšími nepříjemnými situacemi s rodiči a dalšími hosty, které se týkají jeho tmavé pleti. Poté ale nepříjemné situace přerostou v doslova hororovou záležitost. Jordan Peele s pěti miliony dokázal celosvětově utržit 253 milionů dolarů a snímek se tak stal třetím nejvýdělečnějším projektem Blumhousu.

Skleněný (2019)

Ve snímku Skleněný vyvrcholí předchozí dva filmy M. Night Shyamalana Vyvolený a Rozpolcený. Ve něm se dostanou všechny tři hlavní postavy do psychiatrické léčebny. Tam se je snaží doktorka Ellie Staple (Sarah Paulson) přesvědčit, že skutečně nemají žádné superschopnosti. Podaří se doktorku a celý svět přesvědčit o opaku? Jejich čtvrtý nejúspěšnější film vydělal celosvětově 247 milionů dolarů a natočen byl za 20 milionů.

Paranormal Activity 3 (2011)

Třetí díl další úspěšné série Paranormal Activity je pátým nejlepším filmem, který inkasoval 207 milionů a na výrobu měl pět milionů. Neuvěřitelný úspěch ovšem zaznamenal zcela první díl, jehož rozpočet byl pouhých 450 tisíc. Tuto velice skrovnou částku přeměnil na neuvěřitelných 194 milionů dolarů, a umístil se tak na šestém místě. Se 177 miliony dolarů se na sedmou příčku dostal druhý díl, který měl již mnohem větší rozpočet, a to 3 miliony.

Insidious: Poslední klíč (2018)

Ve čtvrtém díle série Insidious opět narazíme na parapsycholožku Elise (Lin Shaye), která má již s nebezpečnými paranormálními jevy zkušenosti a objevila se i v předchozích dílech série. Tentokrát se dozvíme více o její záhadné minulosti. Její nový klient ji bere do domova, ve kterém v mládí žila. Tam také poprvé narazila na temné síly. Teď se s nimi ale musí konečně nadobro vyrovnat. Tento díl vydělal 173 milionů dolarů, ovšem měl rozpočet 10 milionů. Insidious 2 slavného režiséra Jamese Wana, který je s částkou 162 milionů dolarů na deváté příčce, a tedy o jedno místo níže než díl čtvrtý, si musel poradit s polovičním rozpočtem.

Paranormal Activity 4 (2012)

Čtvrtý díl Paranormal Activity se opět snažil vzkřísit úspěch prvního dílu, ovšem z rozpočtu pěti milionů nakonec vydělal celkově „pouhých“ 142 milionů dolarů a dostal se tak na desátou pozici Blumhousových trháků. Film vypráví o Alex a její rodině, která zažívá zvláštní věci od doby, kdy se vedle jejich domu nastěhovali noví sousedé.

Neviditelný (2020)

Kriticky úspěšný film Neviditelný režiséra Leigha Whannella sleduje příběh Cecílie (Elisabeth Moss), jejíž neurvalý bývalý přítel spáchal sebevraždu. Cecílie se pokusí vrátit svůj život do pořádku. Po chvíli ale nabývá podezření, že její bývalý přítel není skutečně mrtvý a její život je opět v nebezpečí. Krom kladných kritických ohlasů byl snímek také poměrně úspěšný, co se týče výdělku. Rozpočet činil sedm milionů a celosvětově vydělal 139 milionů. Snímek tak skončil na jedenáctým místě žebříčku.

První očista (2018)

Čtvrtý díl filmové série Očista pracoval s druhým největším rozpočtem tohoto seznamu, konkrétně se 13 miliony. Tuto částku film proměnil na 137 milionů, díky čemuž se umístil na dvanáctí místo. V První očistě se podíváme do minulosti na to, jak se vlastně očista stala normální praxí v tomto brutálním světě.

Všechno nejhorší (2017)

Snímek režiséra zmíněné Slečny bestie pracuje s časovou smyčkou, kdy Teresa (Jessica Rothe) dokola prožívá den, který končí její smrtí. Aby se ze smyčky dostala, musí najít svého vraha. Christopher Landon pracoval s rozpočtem pěti milionů a s celkovými tržbami činícími 125 milionů dolarů dostal snímek na úctyhodné dvanácté místo v tabulce nejvýdělečnějších filmů Blumhousu.