5 nejlepších ostrovních thrillerů

Foto: Ostrov (CJ Entertainment), Prokletý ostrov (Paramount Pictures), Čelisti (Universal Pictures)

Ostrovy, často nepatrný kousek pevniny uprostřed vodní plochy, odjakživa sváděly k mytizaci. Této specifické tajemnosti ostrovů využilo mnoho filmařů a do prostředí ostrova zasadili velmi znepokojivé příběhy. Jaké nejzajímavější ostrovní thrillery známe?

Pláž (2000)

Trojice přátel se vydá na tajemný ostrov, kde na ně údajně čeká nevídaný blahobyt. A opravdu, ostrov je skutečným rájem na zemi, ovšem pouze do chvíle, než Richard, Etien a Francois objeví rozlehlé marihuanové pole a nejsou jim v patách ozbrojení muži hledající vetřelce…

Film režiséra legendárního Trainspottingu (1996), Dannyho Boylea, obsahuje mnoho silných scén, které skvěle kontrastují s malebnou tropickou krajinou, která postavy obklopuje. Film se rovněž může chlubit působivým soundtrackem, o který se postaral hudebník Angelo Badalamenti, který je známý především spoluprací s Davidem Lynchem.

Utøya, 22. července (2018)

Utøya, 22. července je norský snímek zachycující masakr na letním táboře Svazu dělnické mládeže na ostrůvku u Osla a zaměřuje se na dívku Kaju, která během útoku na tábor hledá svou mladší sestru. Film vzniklý na motivy skutečných událostí z roku 2011 byl natočen v reálném čase bez použití střihu, rovněž se v něm neobjevuje žádná hudba. Scénář vznikl dle rozhovorů s přeživšími hrůzné události a film je proto především sondou do nitra obětí v okamžiku naprosté bezradnosti.

Čelisti (1975)

Kasovní trhák Stevena Spielberga líčí příběh poklidného turistického města na ostrově s krásnou pláží, na níž jednou nečekaně zavítá žralok a zaútočí na nic netušící rekreanty. Filmu, v němž by se napětí dalo krájet, vévodí především parádní hudba Johna Williamse a „náznaky“ žraloka, které jsou děsivější než leckteré digitální potvory ze současných filmů.

Ostrov (2000)

Foto: CJ Entertainment

Jihokorejský poetický snímek režiséra Ki-duk Kima vyniká v líčení příběhu pomocí náznaků. Ve filmu sledujeme dvojici milenců pobývajících na ostrově a jejich intenzivní milostný vztah, díky kterému se postupně čím dál víc vzdalují okolnímu světu. Kontroverzní film plný střihů často inklinuje k surovosti, kterou vášeň dokáže vyvolat.

Prokletý ostrov (2010)

Foto: Paramount Pictures

Film Martina Scorsese s Leonardem DiCapriem v hlavní roli federálního agenta Teddyho Danielse nás zavádí do věznice pro psychicky narušené na ostrově Shutter Island. Všechno zprvu vypadá, že půjde o běžný případ, jenže ostrov mu postupně odkrývá svou temnou stránku. Vizuálně velmi působivě vykreslené prostředí nehostinného ostrova, flashbacky do minulosti vyšetřovatele, halucinace, skvělé herecké výkony a vše podtrhávající hudební doprovod dělají tento film opravdu kvalitní podívanou.