5 nájemných vrahů se srdcem ze zlata

Foto: Zabijákova žena & bodyguard (Lionsgate)

Zabijákova žena a bodyguard jsou v kinech a diváci se mohou těšit z postavy veskrze dobráckého a žoviálního profesionálního zabijáka, jenž zabíjí pouze zlé lidi. Romantizovaný nájemný vrah samozřejmě není ve filmu nic nového. Mrkněme na pět nejvýraznějších případů.

Leon Montana z filmu Leon

Thriller Luca Bessona vychází do jisté míry z tradic hongkongské akční školy a kromě cool pistolnických fines přebírá i vzorec profesionálního zabijáka s vlastním morálním kodexem, kterého cit k jiné bytosti na chvíli vytáhne z temného a krvavého světa a přivede jej na cestu sebeobětování. Leon žije mimo společnost, k čemuž ho předurčuje nejen jeho chmurné zaměstnání, ale také negramotnost a celková osamělost. Příchod osiřelé Matildy postupně boří všechny tyto zdi. Jean Reno dodává svému zabijákovi nejen patřičnou drsnost, ale i zdání nevinnosti vůči okolnímu světu.

Ah Jong z filmu Killer

Nájemný vrah Ah Jong dokáže za jedinou noc zabít velkou spoustu různých lidí. Když při jedné takové akci nechtěně oslepí zpěvačku Jenny, začne se mu zřetelně komplikovat život. Ah Jong totiž není chladnokrevný stroj na zabíjení, ale citlivý muž, který bere dost vážně věci jako přátelství a čest. Postavy z filmů Johna Woo jsou možná otrlí vrazi, žijí ale vlastním kodexem cti a pevných zásad a jsou náchylní ke hlubokým mezilidským vztahům.

Ghost Dog z filmu Ghost Dog: Cesta samuraje

Film Jima Jarmusche je v podstatě parodií na různé žánrové stereotypy kriminálních filmů, a jako mřížku pro jejich zesměšnění používá konflikt pravidel sicilské mafie a samurajského kodexu osamělého profesionálního vraha s přezdívkou Ghost Dog. Ten sám je velmi konfliktní postavou; je sice vysoce efektivním zabijákem, zároveň má velmi citlivý vztah ke zvířatům a svému okolí. Hlavní motivací pro jeho pozici je samurajský kodex Bušidó, spouštěčem jeho jednání během vyprávění je vztah k jeho blízkým a láska ke zvířatům. Nebýt vlastních závazků jeho filosofie, nejspíš by se neživil jako nájemný vrah.

Melvin Smiley z filmu Big Hit

Nejvýkonnější člen partičky profi vrahů dokáže za jedno odpoledne usmrtit víc lidí, než John Wick, na rozdíl od něj ale není tak silná osobnost. Melvin se totiž panicky bojí představy, že ho nemá nikdo rád, a tak se sebou nechává vorat ze strany manželky, milenky i egoistického nadřízeného. Nic moc inspirativnějšího než tento konflikt film bohužel nenabídne.

Danila Bagrov z filmu Bratr

Ruský akční film představuje mladého válečného veterána Danilu Bagrova, jenž jede do Petrohradu navštívit svého bratra, úspěšného podnikatele. Bratr je ale ve skutečnosti nájemný zabiják, jenž Danilu rychle zatáhne do byznysu. Danila je ale mnohem chladnokrevnější a schopnější vraždič než starší bráška, a chvíli se mu daří. Pro svůj specifický náhled na svět se ale brzy dostane do konfliktu s místním gangem. Danilu nepohání chamtivost nebo konkrétní cit, jednoduše dělá to, co považuje za správné. Pokud je mu jeho budoucí oběť sympatická, neváhá místo ní postřílet své otrlé parťáky. Danila je největší záhadou filmu, je chladnokrevnou postavou, která zabíjí stejně lehce jako dýchá. Zároveň dokáže ocenit milou povahu, která vás před ním může zachránit.