Zemřela Libuše Šafránková

Foto: Tři oříšky pro Popelku

Ve věku 68let zemřela přední česká herečka Libuše Šafránková. Ve středu o tom informovala CNN Prima News. Mezi její nejslavnější filmy patřily Vrchní, prchni, Tři oříšky pro Popelku, Kolja nebo Vesničko má středisková. Herečka v minulosti bojovala s rakovinou plic.

Libuše Šafránková se narodila 7. června 1953 v Brně. Její první filmovou rolí byla Barunka v Babičce (1971), kterou si herečka zahrála ještě během studií. Jedna z jejích nejslavnějších rolí následovala už v roce 1973, kdy si po boku Pavla Trávníčka zahrála titulní roli v pohádce Tři oříšky pro Popelku režiséra Václava Vorlíčka. Ten ji o rok později také obsadil do komedie Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách. Výraznou stopu zanechala rovněž ve filmech Ladislava Smoljaka (Vrchní, prchni), Jana Svěráka (Obecná Škola, oscarový Kolja) a Jiřího Menzela (Slavnosti sněženek, Vesničko má středisková). Naposled jsme ji mohli vidět ve snímku Jak jsme hráli čáru (2014). Minulý rok odmítla roli v pohádce Mamánek.

Libuše Šafránková byla jednou z našich nejčastěji obsazovaných hereček do rolí princezen. V pouhých dvaceti letech si zahrála v nestárnoucí klasice Popelku, o pár let později princeznu v Malé mořské víle, Princi a Večernici, Třetím princi nebo novějším zpracování pohádky Sůl nad zlato.