Očista v číslech. Kolik vydělaly jednotlivé filmy?

Foto: Universal Pictures

Do kin míří pokračování hororové série Očista, jejíž příběh se odehrává v blízké budoucnosti a točí se kolem „očistné noci“, během níž jsou všechny trestné činy povoleny. Dokonce i vražda. Pojďme se podívat na jednotlivé díly v číslech.

Očista (2013)

Rozpočet: 3 mil. dolarů
Tržby: 89,3 mil. dolarů

První díl série se odehrává v roce 2022 a líčí události z již šesté Očisty. Film natočil James DeMonaco a v hlavních rolích se objevili Ethan Hawke a Lena Headey.

Očista: Anarchie (2014)

Rozpočet: 9 mil. dolarů
Tržby: 110,6 mil. dolarů

Očista: Anarchie navazuje na první díl a zobrazuje Očistu z roku 2023. Pokračování opět natočil a napsal James DeMonaco, do hlavní role byl tentokrát obsazen Frank Grillo. Film je považován za nejlepší část celé série.

Očista: Volební rok (2016)

Rozpočet: 10 mil. dolarů
Tržby: 118,4 mil. dolarů

Další sequel série, který opět zaznamenal rekordní tržby. Režisér James DeMonaco opět na svém místě.

První očista (2018)

Rozpočet: 13 mil. dolarů
Tržby: 137 mil. dolarů

První očista je prequelem k prvnímu dílu a zachycuje úplně první Očistu, která se odehrála v roce 2017. Ve stejné době začal vznikat televizní seriál The Purge (2018 – 2019), jejíž první série je o Očistě z roku 2027. Seriál byl po dvou odvysílaných řadách zrušen. Film tentokrát natočil Gerard McMurray.

Očista navždy (2021)

Rozpočet: 26 mil. dolarů

Po rekordně vysokých tržbách, které se s každým dalším dílem série navyšují, je velmi pravděpodobné, že pátý, údajně závěrečný díl hororové franšízy, bude nejvýdělečnějším. Nebo se snad pokračování dočká nečekaného propadu? Režie se chopil Everardo Valerio Gout.