17 skvělých skandinávských filmů na Netflixu

Foto: Netflix

Netflix přidal do nabídky desítky skandinávských filmů za poslední týdny. O většině z nich jsme v životě neslyšeli, některé kousky ale zasluhují pozornost. Kromě známých filmů jako Složka 64, Spása, Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel nebo Morke, může Netflix nabídnout hned několik skrytých severských klenotů. Pochopitelně nechybí filmy Madse Mikkelsena, Michaela Nyqvista, Stellana Skarsgårda nebo režiséra Thomase Vinterberga.

1939

Foto: Netflix

Mladá Švédka se na počátku druhé světové války přestěhuje do Stockholmu, kde se vdá za muže, který ale není úplně takový, jak si představovala.

Kursk

Největší hrozbou pro posádku uvězněnou v potopené ruské ponorce je byrokracie na souši. Podle skutečného příběhu.

Milovaní

Foto: Netflix

Po tragické autonehodě se dospívající kluk a jeho zarmoucený otec přestěhují na venkovskou chatu, kde začnou znovu.

Miruš

Foto: Netflix

Problémový mladík pátrá po otci, který jejich rodinu před lety opustil, a přitom zjistí, že se zapletl s albánskou mafií.

Morke

Foto: Netflix

Mladý novinář Jacob se rozhodne přijít na kloub tomu, proč jeho postižená sestra spáchala o svatební noci za podivných okolností sebevraždu.

Na druhé straně

Leena dostane o Vánocích zprávu z nemocnice, že její matka umírá. Rozhodne se za ní zajet a po letech se s ní poprvé setkat jako dospělá.

Nebezpečná známost

Foto: Netflix

Nešťastně zamilovaný mladík přijme pozvání od sexy sousedek, ale z návštěvy se stane hodně krvavá noční můra.

Obviněný

Mladá Stine obviní otce ze sexuálního zneužívání. Ví se o ní ale, že je vyhlášená lhářka, a tohle obvinění zpochybňuje i její matka.

Pod sluncem

Foto: Netflix

Osamělý švédský farmář se spřátelí se svým pomocníkem. Když si pak ale najme krásnou hospodyni, je z toho rázem milostný trojúhelník.

Prostoduchý vrah

Foto: Netflix

Dobromyslný a mírně postižený muž pomáhá na farmě, kde ho terorizuje krutý šéf. Pak ale najde lásku a domov u chudé rodiny, která se ho ujme.

Rosita

V odlehlé rybářské vesničce v Dánsku přitahuje muže ve středním věku mladá Filipínka, se kterou se jeho ovdovělý otec chce oženit.

Složka 64

Znepokojivý objev přiměje dvojici detektivů k vyšetřování, které je dovede až do nemocnice s odpornými praktikami.

Spása

Na Divokém západě pomstí dánský osadník vraždu manželky a syna, a rozzuří tím brutálního vůdce gangu.

Staying Alive

Marianne se dozví, že ji dlouholetý partner podvádí. Rozhodne se si svoji novou situaci užít a zjistí, na čem v životě opravdu nejvíc záleží.

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

Allan Karlsson na svoje 100. narozeniny uprchne z domova důchodců a vydá se za bláznivým dobrodružstvím, které je okořeněné záblesky z jeho pestré minulosti.

Šťastný to muž

Nadaný inženýr opouští své nuzné kořeny a vydává se za úspěchem a bohatstvím mezi kodaňskou elitu. Ale pýcha, která ho pohání, ho může i zničit.

Ženská za volantem

V 60. letech ve Švédsku se dvě veterinární asistentky vzbouří proti společenským konvencím, sednou za volant a troufnou si do mužského světa rallye.