Velký přehled: České streamovací služby

Foto: Edisonline, Mall.tv, Aerovod

U blížícího se přívalu nových streamovacích služeb z USA jako jsou Disney+ nebo Paramount+ bychom neměli zapomínat na platformy domácí, které nabízejí především český obsah. Zde je přehled osmnácti českých streamovací služeb, videoték a archivů nejen s filmy.

Streamovací služby

Aerovod

Foto: Logo Aerovodu

Jedna z nejpoužívanějších českých streamovacích služeb nabízí zhlédnutí filmu bez předplatného za 65 Kč, popřípadě lze film rovnou stáhnout za 110 Kč. Předplatné na měsíc vyjde na 150 Kč. Kromě známých hollywoodských trháků, nezávislých či starých filmů naleznete na Aerovodu i mnoho českých snímků. Platforma také nabízí kolekce filmů s různými tématy, profily tvůrců nebo doporučení dalších osobností.

DAFilms

Foto: Logo DaFilms

Tato služba se především soustředí na dokumentární tvorbu. Podobně jako u Aerovodu zde nalezneme různé kolekce či programové speciály například s filmy oceněných na Českých lvech a podobně. DAFilms pořádá i živé streamy filmů s následnými diskuzemi jejich tvůrců. Mezi nedávno přidanými filmy najdeme dokument o Janu Švankmajerovi Alchymická pec nebo pět a půl hodiny dlouhý dokumentární epos Karla Vachka Komunismus a síť aneb Konec zastupitelské demokracie. Měsíční předplatné vyjde na 135 Kč měsíčně a roční předplatné stojí se slevou 799 Kč. Snímky se ale dají také přehrát či stáhnout rovnou.

Edisonline

Foto: Logo Edisonline

Zde najdeme hlavně filmy festivalové a artové. Narazíme na nabídku filmů z festivalů v Berlíně, Benátkách nebo Cannes. Na Edisonline se můžeme seznámit také se snímky ze Skandinávie, Francie a dalších národních kinematografií. Předplatné na měsíc stojí 155 Kč a na rok 1860 Kč.

Internetové televize a archivy

Voyo

Foto: Logo Voyo

Na portálu televize Nova můžeme zhlédnout krom původních pořadů i přímé přenosy sportovních utkání, hollywoodské velkofilmy nebo české pohádky a jiné filmy pro mladší diváky. Voyo také nabízí předpremiéry svých seriálů a filmů. Měsíční předplatné vyjde na 159 Kč.

iPrima

Foto: Logo iPrima

Prima je velice vstřícná v tom, že poskytuje velkou část obsahu zdarma. Pokud se ale chcete zbavit reklam, musíte připlatit 59 Kč měsíčně. V archivu najdeme samozřejmě odvysílané původní pořady Primy a další seriály či filmy. Také narazíme na videopůjčovnu, kde za příplatek můžeme zhlédnout mnoho filmů a předpremiér různých pořadů.

Videotéky jako doplňkové služby

Skylink, T-Mobile a Vodafone TV

Pokud jste klientem Skylinku nebo T-Mobilu, videotéky lze předplatit za 99 Kč měsíčně. Pakliže jste u Vodafonu a máte zaplacený tarif Komfort nebo Komplet, přístup k filmům je v ceně. U tarifu Klasik je ale cena za měsíc taktéž 99 Kč měsíčně.

Kuki a O2 TV

U Kuki a O2 TV si lze namísto předplatného film pouze vypůjčit a zhlédnout jej můžete 48 hodin po vypůjčení. Kuki poskytuje filmy a seriály za 49 Kč, zatímco u O2 TV ceny závisí na konkrétním pořadu.

Streamy, televize a archivy zdarma

Asi každý se už setkal se službou iVysílání veřejnoprávní televize ČT, kde své pořady poskytuje zcela zdarma. Zdarma funguje také Televize seznam s pořady jako Lajna či ONE MAN SHOW. Portál MALL.TV obsahuje už poměrně známé Události Luďka Staňka, Mikýřovu úžasnou pouť internetem nebo cenami ověnčený seriál #martyisdead. Když už hovoříme o filmovém obsahu zadarmo, neměli bychom zapomenout na YouTube kanál Česká filmová klasika, kterou spravuje Národní filmový archiv. Každý druhý den zveřejní starší české filmy ať už hrané, animované či dokumentární. Legální nabídku filmů na Youtube nabízí také účty Filmy česky a zadarmo nebo Filmy v češtině.

Živá představení

Zmíněný DAFilms není jediný portál, kde narazíte na živé streamy. Na Moje kino LIVE se každý večer koná živá filmová představení nebo diskuze s různými osobnostmi. Pokud máte krom filmu rádi i divadlo, zkuste se podívat na portál Film Naživo, kde se inovativním způsobem poskytují divákům živá představení divadelních souborů. Představení se dá ovšem zhlédnout i zpětně.

Divadla

U divadel zůstaneme, neboť nedávno vznikl nový stream Dramox. Na této platformě můžete zhlédnout představení Dejvického divadla, Divadla Na zábradlí, Činoherního klubu, Divadla Spejbla a Hurvínka a mnohých dalších divadelních souborů. Měsíční předplatné vyjde na 299 Kč. Svou vlastní službu MírPlay si vytvořilo Divadlo Mír a předplatné na měsíc je 90 Kč, popřípadě na celý rok 900 Kč. Nalezneme zde záznamy inscenací, rozhovory se členy souboru, seriály či filmy jako Riško a Fučo: Na konci cesty Davida Vyhnánka a Štěpána Kozuba nebo nejnovější film Volným pádem.