20 nejočekávanějších filmů roku 2021

Nezbývá než pěvně věřit, že těchto dvacet filmů letos skutečně uvidíme. Ideálně v kinech. Redakce vybrala nejočekávanější filmy roku 2021.

20. Nadějná mladá žena

Celovečerní režijní debut britské herečky (Dánská dívka, Koruna) a scénáristky (Na mušce) Emerald Fennel Nadějná mladá žena byl v celosvětové premiéře uveden na festivalu v Sundance v lednu 2020. Jak už název napovídá, hlavní hrdinka Cassie byla nadějnou mladou ženou až do chvíle, kdy se všechno záhadně změnilo. Snímek sklízí pozitivní ohlasy diváků i kritiky. Carrey Mulligan (Sufražetka, Velký Gatsby) přinesla její role titul nejlepší herečky (2020) od Los Angeles Critics Association, která ocenila též scénář. CinemArt má v plánu uvést film do kin již v lednu, uvidíme, co epidemiologická situace dovolí. (25. května)

19. Uncharted

Tento projekt patří bezesporu k vůbec nejočekávanějším herním adaptacím. I proto, jak dlouho už se táhne záměr výchozí látku zfilmovat. Nyní se tedy konečně dalo vše do pohybu. Nathana Drakea ztvární Tom Holland – mladá vycházející hvězda, známá zejména pro ztvárnění Spider-Mana v MCU, zatímco jeho mentora Sullyho si zahraje akční matador Mark Wahlberg. Rozhodně je nač se těšit a nezbývá než doufat, že dle dnes už kultovní videoherní série, oplývající epickou akcí, odhalováním záhad a takřka filmovým vyprávěním příběhu formou cutscén, vznikne solidní snímek ve stylu Indiana Jonese, který započne novou filmovou ságu. Potenciál by tu byl. (15. července)

18. Rychle a zběsile 9

Dominic Toretto se společně se svým týmem objevil v kinech naposled před čtyřmi lety, kdy se ke své rodině nedobrovolně obrátil zády a spojil své síly se Cypher. Nyní je však Dom připraven se usadit a ujmout se naplno role otce, jenže jeho temná minulost na hraně (po pravdě hlavně za hranou) zákona jej dožene všude. Do franšízy se s devátým dílem Rychle a zběsile přidá John Cena jako mladší Domův bratr Jakob, jehož zrekrutuje právě Cyper, aby se Torettově týmu jednou pro vždy pomstila. Fanoušci se opět dočkají epických automobilových honiček na silnici či ve vzduchu a objeví se i stíhačky nebo obrněné transportéry. Domova nepokrevní rodina se k překvapení všech dočká návratu ztraceného člena, kterého považovala za mrtvého. Jedná se o Hana, kterému byl dokonce vystrojen pohřeb, ale jak jsme viděli už například u Letty, podobné „vstávání z mrtvých“ není v této závodnické sáze nemožné. (27. května)

17. Krotitelé duchů: Odkaz

Po opravdu vlažně přijaté verzi s dámským obsazením z roku 2016, to Krotitelé duchů zkusí znovu. Tentokrát se scénáře a režie ujal syn tvůrce původních filmů Jason Reitman, jenž má na kontě snímky jako Lítám v tom nebo Děkujeme, že kouříte. Synátorovi se do jeho nového filmu podařilo zlanařit všechny staré členy původního týmu s výjimkou Harolda Ramise, který už zemřel. Právě jeho postava, doktor Spengler, po sobě zanechal vnoučata, která budou hlavními postavami nového příběhu. Reitman označil svůj film za milostný dopis starým Krotitelům duchů, tak doufáme, že nás nezklame. (10. června)

16. Venom 2: Carnage přichází

Z rozrůstajícího se plánovaného mini-universa Spider-Manových záporáků rozhodně nejvíce očekáváme návrat Venoma s tváří Toma Hardyho, který i přes dětem přístupný rating (film byl původně točen jako drsnější podívaná pro dospělé) upoutal minimálně jako slušný akční superhrdinský film, a bavil zejména černým humorem a vztahem a dialogovými výměnami mezi duem v podobě novináře Eddieho Brocka a mimozemského symbionta Venoma (oba hrál Hardy). Pokračování navnazuje na hlavně už v potitulkové scéně jedničky avizovanou účast jednoho z dalších ikonických záporáků a symbiontů – Carnage, jehož ztvární Woody Harrelson, a režiséra, jehož post získal Andy Serkis. I tentokrát je ve hře erkový rating. (24. června)

15. Spider-Man 3

Třetí samostatné dobrodružství Petera Parkera s tváří Toma Hollanda bude poněkud specifické. Sony a Marvel Studios totiž přijdou s cestováním mezi alternativními vesmíry, což rozhodně přesvědčí řadu diváků, že tohle prostě musí vidět v kině. Proč? S největší pravděpodobností se totiž dostaví i předešlí Spider-Mani Andrew Garfield a Tobey Maguire, což je pro fanoušky předchozích sérií o pavoučím muži dárek jako hrom. Už teď je jisté, že se v novém Spider-Manovi představí Jamie Foxx opět coby padouch Electro a také Alfred Molina, jenž znovu ztvární doktora Otta Octavia alias Octopuse. Lákadel je spoustu, až se nabízí otázka, jestli se to tvůrcům nerozsype pod rukama. Snad k tomu nedojde a dostaneme pořádný crossover hodný stříbrných pláten. (16. prosince)

14. Last Night in Soho

Edgar Wright je jedním z nejvíc cool režisérů dneška, jehož výtvory v redakci očekáváme pokud ne vyloženě se zatajeným dechem, tak alespoň s určitým nadšením. Tvůrce, který má na triku kultovky jako Soumrak mrtvých, Scott Pilgrim proti zbytku světa, nebo výborný a nejnovější Baby Driver zkrátka dokáže vždy překvapit a strhnout. V chystaném Last Night in Soho se můžeme těšit na a hororovou tématiku a výborné a neokoukané obsazení v čele s Anyou Taylor-Joy, jež naposledy zazářila v úžasné minisérii Dámský gambit, a Mattem Smithem, což potěší minimálně fanoušky seriálů Doctor Who či Crown. Zda půjde o čistokrevný horor, nebo zde bude figurovat pro Wrighta typický humor a nadsázka, se ještě nechme překvapit. (29. dubna)

13. Halloween zabíjí

Nemluvný zabiják Michael Myers se od perfektního prvního Halloweenu vrátil ve spoustě filmů, většinou se sestupnou tendencí. Pak se ale do hry vložil Blumhouse a dal nám naprostou hororovou pecku se sympatickými postavami, skvěle vystavěnými scénami vražd a absolutně kulervoucím vyvrcholením. A hlavně částečným restartem, který z rovnice vyřadil keltskou sektu a sourozenecké propojení hlavních postav. Nelze se netěšit na film, který na poslední Halloween přímo navazuje. Zatím toho víme hodně málo, ale optimismus je na místě. (14. října)

12. V zajetí démonů 3

Do třetice všeho dobrého s Warrenovými, jen tentokrát bez tvůrce předchozích dvou částí; režiséra Jamese Wana. Přesto, že oblíbený hororový tvůrce nebude mít nad filmem režijní dohled, se stále těšíme. V zajetí démonů patří ke stálicím současného stříbrného plátna a byla by škoda o tak výbornou žánrovku přijít. Snad se tedy i tentokrát slavní vymítači duchů postaví před dostatečně děsivé protivníky ze záhrobí… (3. června)

11. Mission: Impossible 7

Další nesplnitelná mise Ethana Hunta a jeho týmu patří bezesporu k nejočekávanějším snímkům příštího roku. Důvodů je hned několik. Předně je to stejný tvůrčí tým podepsaný pod famózní pětkou a bombastickou šestkou. Dále se můžeme těšit na dokončení příběhu nejen o zločinecké organizaci Syndikát, jež se ve zmíněných předchozích dílech objevila, ale i všech členech týmu. Zmínit musíme i posílení hereckého sboru, jehož řady doplnila Hayley Atwell, Pom Klementieff nebo Henry Czerny, jenž si zopakuje roli agenta Kittridgeho. Jako třešnička na dortu musí fanoušky této akční série navnadit i skutečnost, že sedmý díl nebude poslední, protože hned za rok bude mít premiéru osmý film, který by měl uzavřít nejen sedmé dobrodružství, ale i celou sérii. Ale znáte Hollywood. Třeba to nakonec dopadne úplně jinak. (18. listopadu)

10. Top Gun: Maverick

Sequel, který v podstatě nikdo nechtěl, ale kterého se po zveřejnění prvních ukázek všichni nemůžou dočkat. Tom Cruise si udělal „papíry“ na stíhačku a v polovině července podnikne jako Maverick nálet na světová kina. Po více než třiceti letech od premiéry jedničky, tomu říkám recyklace materiálu! Normálně bych se této „filmové krizi středního věku“ od srdce zasmál, ale dvojka Top Gunu ve mně vzbuzuje úctu a poctivé natěšení. Vždyť ty trailery vypadají tak nádherně! Poctivá filmařina, nestárnoucí Cruise, nejstylovější náborové armádní video a čirá esence moderního frajerského hrdinství. (8. července)

9. Kingsman: První mise

Po diváckém úspěchu s filmy Kingsman: Tajná služba a Kingsman: Zlatý kruh se režisér Matthew Vaughn (Hvězdný prach, Kick-Ass) opět vydává do světa agentů gentlemenů, tentokrát však do období, kdy se Kingsmani teprve formovali. Na diváky tak čeká zavítání do časů Mata Hari nebo Rasputina. Jelikož se však příběh odehrává v období první světové války, tak se ve snímku představí úplně noví hrdinové v čele s Ralphem Fiennesem v roli mentora. Snad se dočkáme i stejné pecky, tak jako v případě Tajné služby a Zlatého kruhu. (11. března)

8. Smrt na Nilu

Oblíbený britský režisér, známý především pro své adaptace Shakespeara, a herec Kenneth Branagh, se opět vrací k postavě legendárního detektiva Hercule Poirota. Příběh z pera Agathy Christie poprvé na plátno přivedl v roce 2017. A po Vraždě v Orient expresu, kde si Branagh kromě režie střihl i hlavní roli, se rozhodl, opět v režijním křesle i před kamerou s knírkem, vydat na Nil. Poirot se sice vydává do Egypta na dovolenou a za odpočinkem, ale jak se mu to stává, octne se najedou uprostřed vyšetřování vraždy a zdá se, že jeho šedé buňky mozkové budou velice potřeba. (16. září)

7. Wonder Woman 1984

Diana si po konci války žila klidným životem a příležitostně ochraňovala lidi v úzkých. Seznámila se s archeoložkou Barbarou Minervou, ale jejich přátelství vezme za své, protože jak víme, žena je inkarnací Cheetah. Změny jsou na spadnutí, když se Diana jako zázrakem opět shledá se Stevem, kterého amazonská bojovnice musí seznámit se všemi vychytávkami a uměním z roku 1984. Na pozadí však roste hrozba v podobě ambiciózního Maxe Lorda, a tak bude romantické idylce nejspíš učiněna přítrž. Kromě Gal Gadot a Chrise Pinea se mohou diváci těšit na Kristen Wiig nebo Pedra Pascala. (28. ledna)

6. Black Widow

Film Black Widow ze série MCU bude teprve druhým filmem tohoto universa, který představí v titulní roli suprhrdinku (první byla Captain Marvel). Celkově půjde o čtyřiadvacátý celovečerní film spadající mezi Avengers. Hrdinku s ruskými kořeny si zatím vždy zahrála Scarlett Johansson. Režisérka Cate Shortland obsadila do vedlejších rolí skutečná herecká esa. Těšit se můžeme na začínající hvězdu Florence Pugh, známou a oblíbenou herečku Rachel Weisz nebo drsňáka Davida Harboura ze Stranger Things. (6. května)

5. Tiché místo: Část II

Filmový pár Emily Blunt a John Krasinski se vrhli na natáčení pokračování úspěšného thrilleru Tiché místo, Blunt se objeví opět v roli Evelyn, jen Krasinski tentokrát zůstal za kamerou na postu režiséra. Abbotovi přivítali nového člena rodiny, ale novorozenec z pochopitelných důvodů nedokáže respektovat pravidla mlčenlivosti, jakými se po Jejich příchodu přeživší řídí. Evelyn a její potomci jsou po boji s mimozemskými vetřelci navíc nuceni opustit svůj domov a vykročit do neznámého a nezmapovaného prostředí. Po opuštění „bezpečných vod“ však rodina zjišťuje, že venku na ně číhá ještě větší nebezpečí. (22. dubna)

4. The Suicide Squad

O tom, že si nevydařený slepenec režiséra Davida Ayera zaslouží přinejmenším reparát, rozhodně nebylo sporu. Jen bylo otázkou kdy a jak přesně. Že se ovšem k projektu dostane režisér a scénárista Strážců galaxie James Gunn, to by rozhodně před pár lety nikdo nečekal. Vyhazov od Disneyho kvůli starým tweetům však zajistil, že byl tvůrce na nějakou dobu „volný,“ a ačkoli je v současné době zas zpátky a dostal zpátky třetí Strážce galaxie, stihl pro konkurenci v podobě DC natočit novou verzi Sebevražedného oddílu. Z původního obsazení se v tomto rebootu/sequelu vrací Margot Robbie jako Harley Quinn, Viola Davis jako Amanda Waller, a Jai Courtney jako Captain Boomerang. Gunn dále naverboval opravdu zajímavé obsazení, kde Willa Smithe v roli Deadshota nahradí Idris Elba, a v dalších rolích se kupříkladu představí John Cena, Peter Capaldi (fanoušci Doctora Who mohou opět jásat), Nathan Fillion, Pete Davidson, Sylvester Stallone a řada dalších. Film má připomínat sedmdesátkové akční filmy a má být tím nejvelkolepějším projektem, na jakém dosud James Gunn pracoval, takže rozhodně je o co stát. Dosud zveřejněné záběry z natáčení nás rozhodně víc než nalákaly na doposud nejzajímavější projekt, jaké mají u DC / Warner Bros. v plánu. (5. srpna)

3. Matrix 4

Čtvrtého Matrixu se dočkáme v prosinci roku 2021. Do nepříliš pravděpodobného pokračování se zapojí i hlavní dvě hvězdy původní trilogie Keanu Reeves a Carrie-Anne Mossová, a to i navzdory faktu, že jejich postavy Nea a Trinity v závěrečné epizodě kultovní série zemřely. Jak moc bude tento drobný detail překážet ději čtvrtého dílu? Prý moc ne a samotná Mossovová po přečtení scénáře dokonce mluví o „fantastickém příběhu s ohromnou hloubkou“. No, uvidíme. Na filmu se každopádně podílí už jen polovina tvůrčího sourozeneckého dua Wachowských (Lily se v zábavním průmyslu nepohybuje od roku 2016) a oželit budeme muset také Huga Weavinga a jeho geniálního záporáka agenta Smithe. Index natěšenosti také snižuje nepříliš přehledná situace kolem uvedení filmu do kin. (23. prosince)

2. Není čas zemřít

Poslední bondovka Craigovy éry, v níž se krom současného představitele agenta 007 navrátí záporák Blofeld s tváří Christopha Waltze. Bezesporu se bude jednat o velkolepý filmový zážitek, uzavírající éru výborných, moderních bondovek, které se nebojí ohlížet ke klasice, ale zároveň nejznámějšího tajného agenta filmografie vystavit novým výzvám. Tou tentokrát bude hlavní nepřítel, jehož zde ztvární Rami Malek, oceněný Oscarem za roli Freddieho Mercuryho v biografickém dramatu Bohemian Rhapsody. Rozhodně velmi očekávaný film, který doufejme udělá důstojnou tečku za Bondem Daniela Craiga a připraví půdu pro nového nositele označení 007, ať už štafetu převezme kdokoli… (1. dubna)

1. Duna

Kultovní sci-fi epos se už dočkal stylisticky výrazného, leč ne moc dobře vyprávěného zpracování pod taktovkou Davida Lynche, a televizní minisérie. Tentokrát bude do filmu promítat svou vizi Denis Villeneuve, jenž dosud natočil dvě hypnotická sci-fi. Duna je částečně politický thriller, částečně dobrodružná sci-fi/fantasy a částečně spirituální drama, a Villeneuve všechny tři polohy zvládá, takže rozhodně je na co se těšit. Mezi fanoušky sci-fi má předloha kultovní status. Její vliv se promítl třeba do Star Wars, nebo do filmů o Riddickovi. (30. září)