32 nejlepších filmů, seriálů a dokumentů minulého měsíce

nejlepší tituly říjen

Streamovací zábavě v říjnu nepřekvapivě vládnul Netflix. Ten z originální produkce vytasil filmové oscarové želízko, výborné evropské seriály a dechberoucí dokumenty. Pochopitelně se přidaly služby jako HBO GO, Hulu nebo Amazon Prime, díky kterým máme za sebou dost možná nejsilnější měsíc v roce. V kinech jsme pak stihli čtyři filmové novinky, které za to stály.

Barbaři

Osudy tří postav se propojují v bitvě v Teutoburském lese, kde germánští válečníci v roce 9. n. l. zastavili rozpínání Římské říše. (Netflix)

Blackpink: Light Up the Sky

Za jejich raketovým vzestupem stojí léta dřiny, velké sny i spousta překážek, které společně musely překonat. Příběh korejské dívčí skupiny BLACKPINK. (Netflix)

Books of Blood

Vynikající hororový debut amerického režiséra Braga, který vypráví tři vzájemně propojené příběhy o dívce s nadlidským sluchem, Marry truchlící nad smrtí syna a dvojici zločinců. (Hulu)

Borat 2

Sacha Baron Cohen během pandemie tajně pracoval na sequelu ke svému nejslavnějšímu snímku Borat. Natáčení po celém světě umožňovalo nejen přísné dodržování bezpečnostních opatření, ale také snížení natáčecího štábu na nezbytné minimum. (Amazon Prime)

Clouds

Mladý hudebník Zach zjistil, že má rakovinu a zbývá mu jen několik měsíců života. S omezeným časem jde za svým snem a pracuje na albu, aniž by věděl, že z něj brzy bude virální hudební fenomén. (Disney+)

Čtyřicetiletá verze

Newyorská autorka divadelních her Radha je na prahu čtyřicítky a zoufale touží po úspěchu. A objeví svůj rapperský talent a najde novou inspiraci. (Netflix)

Dámský gambit

V 50. letech v sobě mladá dívka ze sirotčince objeví mimořádný šachový talent. Její překvapivou cestu ke slávě ale komplikuje boj se závislostí. (Netflix)

David Attenborough: Život na naší planetě

Známý moderátor se ohlíží za svým životem a historií vývoje života na Zemi. Truchlí nad ztrátou divočiny a přichází s vlastní vizí budoucnosti. (Netflix)

Diova krev

Heron vede ve starověkém Řecku obyčejný život. Jednoho dne ale zjistí, že je ve skutečnosti synem Dia a má před sebou veledůležitý úkol: spasit svět před armádou démonů. (Netflix)

Dobrý den, Verônico

Nenápadná policejní úřednice se stane svědkyní sebevraždy a rozhodne se na vlastní pěst vyšetřit dva nevyjasněné případy zneužívání žen. (Netflix)

Drsný město

Mezi zkorumpovanými kolegy a uprostřed války marseilleských gangů musí vzít poctivý policista věci do vlastních rukou, aby ochránil svůj tým. (Netflix)

Emily in Paris

Marketingová manažerka Emily Cooperová sbalí v Chicagu kufry a odjede za prací snů do Paříže. V novém životě musí řešit pracovní trable, přátele i lásku. (Netflix)

Grand Army

Pět studentů z největší státní střední školy v Brooklynu sní o lepší budoucnosti. Ze všech sil se snaží přežít, uspět a vymanit se ze svého chaotického světa. (Netflix)

Guillermo Vilas: Vyrovnat skóre

Argentinský novinář se snaží dokázat, že slavnému tenistovi Guillermu Vilasovi bylo v 70. letech neprávem odepřeno prvenství na světovém žebříčku tenistů. (Netflix)

Herec

Mnoho mladých lidí v 50. letech 20. století muselo volit stejně jako on: totalitnímu režimu se postavit, přizpůsobit, nebo se na něm dokonce aktivně podílet. (Česká televize)

Chicagský tribunál

To, co bylo v roce 1968 zamýšleno jako pokojný protest proti sjezdu demokratů, se změnilo ve vlnu násilí a střetů s policií. Organizátoři protestů byli obviněni z podněcování nepokojů a soudní proces, který následoval, je jedním z nejznámějších vůbec. (Netflix)

Chlast

Existuje teorie, že by se každý člověk měl narodit s určitou dávkou alkoholu v krvi. Tato malá intoxikace totiž otevírá naši mysl k poznání světa okolo nás, zmírňuje problémy a zvyšuje naši kreativitu. Tato teorie zaujme Martina (Mads Mikkelsen) a jeho tři přátele. (Kino)

K jezeru

Uprostřed děsivé epidemie, která může zničit veškerou civilizaci, bojuje několik lidí o holé životy. V brutálních podmínkách často není místo pro lásku a lidskost. (Netflix)

Léto 85

Francouzské pobřeží v Normandii, léto roku 1985. Šestnáctiletý Alexis potkává staršího, charismatického a tajemného Davida. Začíná přátelství plné plaveb na moři, výletů na motorce a nocí beze spánku. (Kino)

Maličký svět

Tato dokumentární série, kterou namluvil Paul Rudd, ukazuje maličké, méně známé tvory z živočišné říše a pozoruhodné způsoby, kterými dokážou přežít. (Apple TV)

Mandalorian (2. série)

Mandalorian je první hraný seriál ze světa Star Wars, jehož druhá sezóna měla premiéru na konci října tohoto roku. Disney uvede i tentokrát pouhých osm epizod, každý týden jednu. (Disney+)

Medvědín

Celý Medvědín vkládá veškerou naději do hokeje a hráči se ocitají pod velkým tlakem. Den semifinálového zápasu se stane katalyzátorem násilného činu, po němž zůstane jedna traumatizovaná dívka a město zachvátí chaos. (HBO GO)

Mělas to vědět

Seriál pojednává o úspěšné terapeutce Grace Fraserové (Nicole Kidmanová), jejím manželovi (Hugh Grant) a milovaném synkovi. Jejich zdánlivě idylický život však znenadání obrátí naruby bezcitná vražda a řetězec strašlivých událostí. (HBO GO)

Nakrmte někdo Phila (4. série)

Phil Rosenthal vás zve na zábavný výlet! Rio de Janeiro, San Francisco, Singapur, delta Mississippi a Havaj – tam všude vyzkouší místní kuchyni a pozná nové přátele. (Netflix)

Někdo musí zemřít

Ve Španělsku padesátých let 20. století povolají rodiče svého syna z Mexika domů, aby ho seznámili s jeho snoubenkou. Jenže on si s sebou přiveze baleťáka! (Netflix)

Pro balík prachů

Tom (Liam Neeson) je nechvalně proslulý zloděj, ale city, které chová ke své nové lásce Annie ho přimějí napravit staré hříchy. Chce přestat žít jako zločinec a především nechce svůj vztah s Annie postavit na lžích. (Kino)

Tajemství hrobky v Sakkáře

Egyptští archeologové odkryjí neporušenou hrobku starou 4 400 let a pokoušejí se rozšifrovat historii svého výjimečného objevu. (Netflix)

Tři smrti Marisely Escobedo

Dokument o matce a její neúnavné snaze dostat do vězení vraha, který ji připravil o dceru a na kterého byla spravedlnost v Mexiku krátká. (Netflix)

Smečka

Davidovi je šestnáct, má krásnou přítelkyni, rodiče ho podporují ve všem, do čeho se pustí, a vytvářejí mu patřičné finanční zázemí. Právě se přestěhoval, má nastoupit do nového hokejového týmu Vlků a zabojovat o místo brankářské jedničky. (Kino)

Smrt Dicka Johnsona

Filmařka Kirsten Johnson a její stárnoucí otec inscenují různé podoby jeho smrti. Má jim to pomoct smířit se dojemně a s humorem s jeho nevyhnutelným odchodem. (Netflix)

Suburra: Krvavé předměstí (3. série)

Zvěst o celoročních oslavách pořádaných Vatikánem a o balíku peněz, který vynesou, zažehne další kolo nelítostných bojů o nadvládu nad ulicemi Říma. (Netflix)

Záhadné sídlo Bly

Když je někdo mrtvý, ještě to neznamená, že už tu není. Gotický romantický příběh od tvůrce seriálu Dům na kopci, ve kterém chůva padá do propasti děsivých tajemství. (Netflix)