5 časosběrných dokumentů Heleny Třeštíkové na HBO GO

časosběrné dokumenty hbo go

Služba HBO GO chystá přidat do nabídky čtyři časosběrné dokumenty uznávané režisérky Heleny Třeštíkové. Tituly oceněné Českými lvi a dalšími evropskými cenami tak doplní již dříve na HBO GO uvedenou Mallory. Všech pět dokumentů bude divákům k dispozici od 1. prosince tohoto roku.

Katka

Film Heleny Třeštíkové je unikátním časosběrným dokumentem, mapujícím čtrnáct let v životě mladé narkomanky a jejího marného zápasu se závislostí. Proč začala brát drogy? Jak sama říká – chtěla se lišit. Píše se rok 1996 a tehdy devatenáctiletá Katka žije v terapeutické komunitě Sananim v Němčicích s nadějí na obyčejný život – touží mít přítele, jednou i rodinu. (od 1. prosince)

Mallory

Titulní postavu svého dalšího časosběrného projektu Helena Třeštíková sledovala třináct let. Zmapovala její úspěšný zápas s drogovou závislostí, ale i existenci bez regulérního bytu, snahu o hledání zaměstnání a pochybná partnerství. Bývalou feťačku ukazuje jako bytost mimořádně odolnou a cílevědomou. (Již nyní na HBO)

Marcela

Cyklus časosběrných dokumentů Manželské etudy proběhl obrazovkou České televize v lednu a únoru 2006 a vyvolal nebývalý ohlas. Zejména pátý příběh v pořadí, kdy na konci natáčení tragicky zemřela dcera hlavní hrdinky. Diváci se vzbouřili proti nešťastnému osudu a aktivně vstoupili do děje. Zoufalé matce Marcele začali posílat peníze, volali jí, psali, pomáhali. (od 1. prosince)

René

Ryze dokumentární film se syrovou autentičností vypráví těžko uvěřitelný příběh Reného, který byl od sedmnácti let sledován filmovou kamerou na své cestě mezi vězeními a krátkými pobyty na svobodě. Kamera ho v roce 2008 opouští v jeho sedmatřiceti letech, tedy přesně o dvacet let později, jako nemocného člověka, muže stále se pohybujícího na hraně zákona. (od 1. prosince)

Strnadovi

Během 35 let společného soužití jednoho páru se odehraje mnohé: od chvil absolutního porozumění až po dramatické propady. Po většinu času však partneři řeší všem dobře známé běžné starosti a radosti spojené s výchovou dětí, chodem domácnosti nebo třeba podnikáním. A přesně takový život žijí i majitelé prodejny s nábytkem Ivana a Václav Strnadovi. (od 1. prosince)