10 nejlepších filmů Seana Conneryho

nejlepší filmy sean connery

Ze světa odešel Sean Connery, skutečná herecká legenda a první představitel filmového Jamese Bonda. Připomeňte si Connerovy nejlepší filmy napříč celou jeho úžasnou kariérou.

Goldfinger

Ve třetím akčním dobrodružství se britský agent 007 James Bond (Sean Connery) dostává do křížku s bohatým pašerákem zlata Auricem Goldfingerem. Ten maskuje svou činnost legálním obchodováním, avšak ve skutečnosti připravuje svéráznou krádež světového formátu.

Hon na ponorku

Film režiséra Johna McTiernana, natočený podle bestselleru Toma Clancyho, je příběhem mužů, v jejichž rukou leží odpovědnost za soudný den. Zbrusu nová, supermoderní jaderná sovětská ponorka míří k pobřeží USA. Jejím velitelem je kapitán Marko Ramius (Sean Connery). Americká vláda se obává, že ponorka „Rudý říjen“ zaútočí.

Indiana Jones a Poslední křížová výprava

Indiana Jones si už potřetí nasazuje svůj pomačkaný klobouk, jenomže tentokrát se k němu v tomto napínavém filmu přidává i jeho tatínek (Sean Connery). Tvůrci filmu se postarali o to, aby duo otec – syn netrpělo nedostatkem dobrodružných situací.

Jméno růže

V dnes již legendárním snímku z roku 1986 natočeném podle neméně proslulého románu Umberta Eca se ocitáme na opatství benediktinů, kde došlo k záhadnému úmrtí. Píše se rok 1327 a mniši jsou přesvědčeni o tom, že se blíží apokalypsa.

Neúplatní

V klasickém konfliktu dobra a zla režiséra Briana De Palmy exceluje Kevin Costner jako federální agent Eliot Ness, Robert De Niro v roli šéfa podsvětí Al Capona a Sean Connery jako policista Malone. Díky němu Ness zjistí, co na mafii platí: střílet rychle a střílet první.

Pahorek

Film se odehrává za II. světové války v kárném zařízení pro anglické vojáky v libyjské poušti. Podmínky v táboře jsou nelidské samy o sobě a jsou ještě zhoršovány sadistickým velitelem, seržantem Williamsem. Pod heslem „přišli jako lidé, odejdou jako zvířata“ je den co den nutí stavět na žhavém slunci uprostřed tábora vysokou horu z písku.

První velká vlaková loupež

Uloupit zlato z jedoucího vlaku? Všechno je jednou poprvé. Britský film se Seanem Connerym a Donaldem Sutherlandem v hlavních rolích. Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na platy vojáků v Krymské válce.

Příliš vzdálený most

Příliš vzdálený most je válečný snímek o vojenské operaci Market Garden, která měla urychlit konec druhé světové války, ale místo toho se proměnila v jedno z největších fiasek spojeneckých sil. Film vyniká nejen výpravností, ale i skvělým hereckým obsazením (Sean Connery, Gene Hackman, Robert Redford).

Skála

Bayův opus magnum aneb Když se střílí, ničí a navíc je to scénáristicky obohacující. Cage ve své nejlepší roli, Connery na vrcholu sil, Zimmerova nejchytlavější theme a Bay s vysokým rozpočtem. No řekněte – dalo se z toho ještě vyždímat víc? Jeden z nejlepších akčních filmů druhé půle 90. let, který ani po 10 letech neztrácí nic ze svého kouzla.

Vražda v Orient expresu

Albert Finney z Velké Británie si Hercula Poirota zahrál sice jen jednou, nicméně se navždy zapsal do dějin. Dodneška totiž jde o dost možná nejoblíbenější adaptaci Vraždy v Orient expresu, která získala pět nominací na Oscara, ba jednu dokonce proměnila díky herečce Ingrid Bergmannové, jež sošku dostala za vedlejší roli. Jednu z vedlejších rolí ztvárnil Sean Connery.