10 filmů odehrávajících se na obrazovkách počítačů

filmy odehrávající se na obrazovkách počítačů

Filmy odehrávající se na obrazovkách počítačů nebo chytrých telefonů (desktop films), jsou poměrně nový subžánr, který se v posledních letech dočkává velké oblibě. Navazuje na úspěšné found-footage a v moderním kabátku vypráví někdy lepší, někdy horší filmové příběhy.

Cyberbully

Jak daleko jste ochotni zajít pro záchranu vlastního života? Casey čelí nejhorší noční můře každého teenagera. Anonymní hacker hodlá zveřejnit její soukromé fotografie na internetu a ona svádí boj s časem, aby mu jeho plány překazila.

Face 2 Face

Náctiletý Teel přes chat na internetu narazí na kamarádku z dětství Madison. Jsou od sebe tisíce kilometrů daleko, ale znovu navážou blízké přátelství. Díky útržkům videochatů přes počítač nebo telefon se divák dozvídá stále víc o jejich životech – o zážitcích veselých, ale i smutných…

Profil

Článek o praktikách džihádistů rekrutujících po internetu frustrované Evropanky může Amy dostat do první novinářské ligy. Emoční zmatení, které investigativní reportáž doprovází, je však jen drobným problémem v kolotoči hrozících trablů. Timur Bekmambetov rozehrává intenzivní thriller v hávu formálního experimentu.

Host

Horor se odehrává během koronavirové krize. Šest přátel se rozhodne uskutečnit vyvolávání duchů přes videohovor a na pomoc si přizvou dívku, která tvrdí, že je médium. Zpočátku jde o nevinnou zábavu, dokud na svět nevypustí čiré zlo.

Odebrat z přátel

Laura Barns byla obyčejná středoškolačka, dokud se na internetu neobjevilo video, které do nechutných detailů prezentovalo, jak se sťala na jednom večírku. Dříve všemi obletovaná kráska veřejnou potupu neustála a spáchala sebevraždu. V den výročí její smrti se partička jejích spolužáků „sejde“ na videochatu, kde řeší obvyklé teenagerovské problémy, dokud se do jejich skupiny nenabourá neznámý uživatel s přezdívkou Billie227.

Odebrat z přátel: Dark web

Ve snímku Unfriended: Dark Web opět sledujeme skupinku lidí, která ráda tráví čas za monitorem a streamováním všeho možného. Všichni se dobře baví, dokud v nalezeném notebooku neobjeví záhadná videa, jenž by neměl nikdo vidět. V tento moment se o slovo přihlásí i původní majitel notebooku. Jak už asi tušíte, moc přátelských úmyslů nemá.

Pátrání

Když Davidovi Kimovi zmizí šestnáctiletá dcera, policie se pouští do vyšetřování. O 37 hodin později ale nemá žádnou stopu a David se rozhodne prohledat jediné místo, kam se ještě nikdo nepodíval: její laptop. V supermoderním thrilleru, jehož vyprávění se odvíjí prostřednictvím zařízení, která používáme ke každodenní komunikaci, musí David nalézt digitální stopy jeho dcery dřív, než nadobro zmizí.

Ten, co tě sleduje

Když Nick (Elijah Wood) zjistí, že vyhrál večeři se svou oblíbenou hvězdou Jill Goddard (Sasha Grey), je neuvěřitelně nadšený, že konečně dostal šanci setkat se s ní. To vzrušení ho opustí, když zjistí, že herečka nesdílí stejné nadšení jako on.

The Collingswood Story

Rebecca odešla na vysokou školu, ale svůj vztah s Johnem se snaží udržovat přes webkameru. Na její narozeniny dostane od Johna neobvyklí dárek: telefonát s online vědmou. Ta Rebecce oznámí děsivou pravdu o městečku Collingswood a o domě, ve kterém bydlí.

The Den

Mladá dívka Elizabeth chce zkoumat chování lidí na internetových stránkách, především seznamkách a webech, které podporují spojení lidí po celém světě, proto si vybrala stránku s názvem The Den. Chaty jsou zaměřené především na anonymitu osob a Elizabeth zajímá, kdo se skrývá na druhém konci.

Bonus: V/H/S

(povídka The Sick Thing That Happened to Emily When She Was Younger)
Partička mladých výtržníků zabíjí svůj čas tím, že si své adrenalinové kousky nahrává na internet. Díky tomu si je najímá jeden muž k odcizení jedné staré videokazety. Když vchází do domu, najdou mrtvého starce a několik videokazet. Rozhodnou se, že se na některé z nich podívají. Na každé z těchto pásek je zachycen boj obyčejných lidí s nadpřirozenými silami, přičemž tyto síly změní životy i těch, kteří je sledují.