Zemřel Jiří Menzel

zemřel jiří menzel

Ve věku 82 let zemřel legendární český režisér Jiří Menzel, oscarový tvůrce Ostře sledovaných vlaků a dalších nezapomenutelných filmů podle románů Bohumila Hrabala. O smrti Jiřího Menzela informovala jeho manželka na Facebooku.

Jiří Menzel uvedl svůj první celovečerní film Ostře sledované vlaky v roce 1966, za který byl odměněn nejprestižnější možnou cenou, zlatým Oscarem. Poté režisér Menzel zůstal věrný svému oblíbenému spisovateli a podle Bohumila Hrabala natočil hned několik skvělých a nezapomenutelných filmů. Skřivánci na niti, Postřižiny, ale také Slavnosti sněženek patří do zlatého fondu české kinematografie. Jiří Menzel byl nominovaný na Oscara i za komedii Vesničko má středisková, ke které napsal scénář Zdeněk Svěrák v roce 1985.

Mezi další slavné filmy Jiřího Menzela patří Rozmarné léto, Na samotě u lesa nebo Konec starých časů. Poslední film, který Jiří Menzel natočil, byl Donšajni z roku 2013, jenž kritika nepřijala vůbec kladně. Slavný režisér se podílel také na řadě scénářů (převážně ke svým filmům) a cizí mu nebyla ani role herce. Za svou kariéru si zahrál v desítkách filmů a seriálů.