Nová oscarová pravidla: Jaké změny se ve skutečnosti chystají?

Oscar - nová pravidla 2024

V posledních dnech probíhá mezi většími i menšími filmovými fanoušky, hlavně na sociálních sítích, živá debata o nedávno oznámených pravidlech americké filmové akademie. Pravidla se týkají filmů, které chtějí soutěžit o Cenu Akademie v kategorii Nejlepší film roku, a zatím jsme se v různých médiích dočkali rozdílných vysvětlení a interpretací, což spustilo zmíněné debaty.

Akademie v úterý oznámila v doslovném překladu „standard pro reprezentaci a inkluzi“. Jak již bylo zmíněno, tento standard, či pravidlo, se týká pouze kategorie Nejlepší film, jiných oscarových kategorií se nedotkne. Byl představen jako součást Academy Aperture 2025, cílů a prostředků, kterými chce akademie pokračovat ve vytváření „spravedlivější a inkluzivnější komunity“ na plátně i mimo něj.

A jak je to tedy s novým standardem? Inspirací pro něj byl mj. standard Britského filmového institutu, který slouží pro posuzování, zda je předkládaný projekt vhodný pro nějaké dotace či zda se může ucházet o cenu BAFTA v určitých kategoriích. Britský standard byl sice inspirací, ale pochopitelně byl upraven pro potřeby americké akademie.

Standard samozřejmě nezačne platit hned. Bude zaveden postupně – na 94. a 95. Oscarech (2022, 2023) bude po tvůrcích, kteří by se chtěli ucházet o sošku za nejlepší film, požadováno vyplnění formuláře, ve kterém budou reflektovat, jak jejich snímek splňuje (či nesplňuje) nová pravidla, ale jejich splnění či nesplnění neovlivní možnost být nominován nebo vyhrát v této kategorii. Platit začne při 96. Oscarech – v roce 2024. A co tedy musí snímek splňovat, aby se mohl ucházet o cennou sošku?

Nová oscarová pravidla od roku 2024

Aby snímek mohl být nominovaný a soutěžit o Oscara v kategorii Nejlepší film, musí splnit 2 ze 4 následujících standardů:

STANDARD A: Reprezentace na plátně, téma/ta a příběh/y

Pro splnění tohoto standardu je nutné, aby BUĎ herec v hlavní nebo významné vedlejší roli byl z minoritně zastoupené rasové nebo etnické skupiny, NEBO aby alespoň 30 % herců ve vedlejších a drobných rolích bylo minimálně ze dvou minoritně zastoupených skupin (ženy, rasové a etnické skupiny, LGBTQ+, handicapovaní, se sluchovými obtížemi), NEBO aby se hlavní příběhová linka či téma točila okolo minoritně zastoupené skupiny.

STANDARD B: Tvůrčí a projektový tým

Pro splnění tohoto standardu musí být BUĎ alespoň dvě vedoucí pozice tvůrčího týmu obsazeny lidmi z minoritně zastoupených skupin, z čehož alespoň u jedné musí jít o rasovou či etnickou minoritu NEBO alespoň šest dalších členů tvůrčího, technického nebo projektového týmu jsou zástupci rasové či etnické minority NEBO alespoň 30 % filmové crew tvoří minoritně zastoupené skupiny.

STANDARD C: Přístup k oboru a příležitosti

Pro splnění tohoto standardu musí distribuční studio nebo společnost, která film financuje, zprostředkovávat nebo nabízet lidem z minoritně zastoupených skupin placené stáže. U velkých společností je požadován zavedený fungující systém takovýchto placených stáží v několika odděleních, menší společnosti či nezávislá studia musí mít alespoň dva placené stážisty z minoritních skupin v produkci, post-produkci, hudbě, VFX, distribuci nebo dalších. ZÁROVEŇ musí produkce a distribuce nebo financující společnosti nabízet trénink a/nebo pracovní příležitosti pro rozvoj „bellow-the-line“ (podlinkových) schopností lidem z minoritně zastoupených skupin.

STANDARD D: Rozvoj publika

Pro splnění tohoto standardu musí mít studio a/nebo společnost, která film tvoří, několik vnitropodnikových členů výkonného vedení marketingu, reklamy a/nebo distribuce z minoritních skupin (přičemž musí být zastoupena rasová či etnická minorita).

Prezident Akademie David Rubin and výkonný ředitel Akademie Dawn Hudson se vyjádřili: “Záběr se musí rozšířit, aby reflektoval naši rozmanitou globální společnost jak tvořící tak sledující filmy. Akademie je odhodlaná sehrát důležitou roli v tom, aby se toto stalo realitou. (…) Věříme, že tyto standardy inkluze budou katalyzátorem dlouhodobé a zásadní změny našeho průmyslu.”

Zdroj a více informací zde.