Nejlepší filmy Patricka Swayzeho

nejlepší filmy Patrick Swayze

Včera tomu bylo přesně jedenáct let, co tento svět opustil skvělý herec a tanečník Patrick Swayze. Připomeňme si nejlepší filmy, ve kterých Patrick Swayze vystupoval.

Bod zlomu

Patrick Swayze a jeho nejlepší filmy

Agent FBI Johny Utah (Keanu Reeves) se tajně vydá mezi kalifornské surfaře, aby vystopoval takzvané Exprezidenty – ozbrojenou bandu bankovních lupičů. Potká se s výborným surfařem Bodhim (Patrick Swayze), jehož drogou je adrenalin. Rád riskuje. Utah hledá pravdu, Bodhi největší vlnu. Jsou natolik ponoření do vzájemného soupeření, že svým vášním téměř obětují zdravý rozum, hrdost a život…

Čekání na zázrak

Patrick Swayze a jeho nejlepší filmy

Drama režiséra Timothyho Linha Buie vypráví příběh čtyř losangeleských outsiderů, které různé náhody a omyly svedou dohromady na Štědrý večer. Propuštěný zločinec Ray Liotta konečně vypátrá svou dceru Rose (Jessica Biel), která pracuje jako tanečnice ve špinavém klubu ještě špinavějšího Patricka Swayzeho. Do té se zrovna zamiloval nesmělý pohřebák Qwerty (Eddie Redmayne). Ještě je tam bývalý kněz s těžkými depresemi Charlie (Forest Whitaker), který svým způsobem dohlíží na osudy všech…

Donnie Darko

Patrick Swayze a jeho nejlepší filmy

Ojedinělý film jdoucí proti konvenci nového tisíciletí. Scénář je patřičně „šáhlý“, má skvěle vygradované momenty a v neposlední řadě také chytrou režii a údernou hlavní postavu v čele s talentem Gyllenhaalem. Děsuplný králík, píchající šmoulinka, babka smrtka. Není to vyloženě lynchovina, ale nedivil bych se, kdyby Kelly v době psaní scénáře jel na nějakých psychotropních látkách. Donnie Darko je vytržený z kontextu, je to zmatený fantaskní sen. Jako film nezařaditelný. Komedie? Sci-fi? Fantasy? Romantické drama? Od všeho trochu, od něčeho víc, od něčeho míň. Každopádně nevšední a velmi, velmi silný zážitek přetékající originalitou, až je toho pouze na jeden film škoda. (Radek Neuman)

Duch

Patrick Swayze a jeho nejlepší filmy

Legendární romantický příběh s jedním z největších fešáků Hollywoodu 90. let. Která žena by tomuhle filmu odolala. Na můj vkus je tam sice až moc ukecaných scén, ale má to ten správný rytmus. Je tam napětí, akce, trochu se u toho i bojíte a hlavně je tam romantika, kterou podporuje krásný soundtrack. Tenhle film mám moc ráda, hlavně kvůli Whoopi, díky níž se u toho i zasmějete. (Tereza Filounková)

Grandview USA

Patrick Swayze a jeho nejlepší filmy

Malé, obyčejné a současně jako všechno jedinečné amer ické městečko. Tim má před maturitou, rád by studoval oceánografii, randí a jde mu na nervy pragmatický otec. Přitahuje jej o deset let starší Mike, svérázná majitelka demoličního derby. Mozaika proplétajících se osudů s humorným pohledem na obecné lidské situace, city, vztahy.

Hříšný tanec

Patrick Swayze a jeho nejlepší filmy

Jennifer Gray a Patrick Swayze v jednom z největších romantických trháků na filmovém nebi. O obsahu není nutné povyprávět, protože tuhle klasiku už stejně každý musel vidět stokrát. Proměna ošklivého kačátka v „dirty dancing“ kočku a zároveň nalezení jejího prince, nenechá oko suché. A protože mám ráda pohádky, a tohle pohádka určitě je, pustím si ji pokaždé, když ji dávají na některém z programů. Zmíním už jen dalšího Oscara a to za píseň „(I’ve Had) The Time of My Life“. (Anna Svatková)

Město radosti

Patrick Swayze a jeho nejlepší filmy

Mladý americký lékař Max přijíždí do indické Kalkaty, domorodci nazývané městem radosti. Náhoda ho zavede do chudinského ghetta, kde žijí ti nejchudší z nejchudších. Max, plný životního rozčarování se rozhodne zde zůstat a nalézt ztracené jistoty a smysl vlastní existence. Spřátelí se s místními lidmi, pomáhá je léčit, sehnat jim práci. Setkává se také s bílou misionářkou Joan, pomůže ji vybudovat kliniku pro nemajetné, kde poté pracuje jako chirurg . V tomto beznadějném chudinském světě Max opět nachází smysl života a vlastní práce.

Smrt v horách

Patrick Swayze a jeho nejlepší filmy

Drama, natočené podle skutečných událostí, vás zavede do roku 1928, kdy mladý Philippe Halsman, který se později stal slavným a světově uznávaným fotografem, odjíždí s rodinou na výlet do rakouských hor. O rodinné pohodě však nelze mluvit, otcovy vztahy se zbytkem rodiny jsou velmi špatné, obzvláště ty s Philippem. Při jedné túře, na niž Philippe vyráží s otcem sám, je otec smrtelně zraněn. Během následného vyšetřování není zmatený Philippe schopen přesně popsat, co se vlastně stalo, a stává se podezřelým z otcovraždy.

Univerzální uklízečka

Patrick Swayze a jeho nejlepší filmy

Rowan Atkinson hraje muže tak zabraného do psaní perfektního kázání, že ani netuší, že jeho manželka ho podvádí nebo že jeho dorůstající děti jsou chuligáni. Reverend Walter Goodfellow je místní vikář, který žije se svojí ženou Glorií a svými dvěma dětmi v malém anglickém městě Little Wallop. Patrick Swayze se zde objevuje v roli slizkého Američana.

Ztracenci

Patrick Swayze a jeho nejlepší filmy

Chtěli na světě zanechat svůj otisk, i když se narodili na jeho okraji. Těžkosti dospívání v americkém filmu Francise Coppoly. V centru děje jsou dva kamarádi Ponyboy a Johnny, patřící k tzv. „Pomádám“, kteří se dostanou kvůli dívce do konfliktu s několika „Pracháči“ a výsledkem je nešťastná smrt jednoho z bohatých chlapců. Oba kamarádi se na radu Ponyboyova staršího bratra Darrela (Patrick Swayze) skrývají v opuštěném kostele za městem, ale jejich útěk je jen dočasný…