Naděje: Jeden okamžik jí změnil celý život

Norská režisérka Maria Sødahl, která se na festivalech v roce 2020 představila s filmem Limbo, přichází s novým počinem. Ten přivádí na plátna kin příběh z jejího osobního života. Film uveden Bontonfilm do našich kin.

Anja a Tomas jsou obyčejný manželský pár. Jejich děti pomalu dospívají, oni sami si užívají středního věku a pohodového manželství, kde se romantika a náklonost mezi nimi už pomalu vytratila. Den před Štědrým dnem se Anja dozvídá, že má na mozku fatální neléčitelný nádor a zbývají jí pouze tři měsíce života. S touto informací Anja musí naložit po svém a jelikož to nechce říct dětem, jediný o koho se může opřít, je její až příliš pracující manžel Tomas. Okamžik, který jí zničehonic změnil celý život, může stát za rozpadem jejich vztahu nebo jeho posílením. Naděje je tu totiž vždycky.

Za režií a scénářem k filmu stojí norská režisérka Maria Sødahl. Ta se v roce 2010 představila divákům na několika mezinárodních filmových festivalech dramatem Limbo. Příběh pojednával o skupině žen, které cestují se svými manželi za jejich prací, ony tráví příliš mnoho času čekáním na ně a tak si svoje chvíle zkracují nevěrami, pomluvami nebo alkoholem. Režisérka si na filmovém festivalu v Montrealu odnesla cenu pro nejlepší režii. Snímek Naděje, který je inspirován jejím osobním příběhem, je druhým celovečerním snímkem, který režisérka natočila.

V hlavní roli Anji se nám představí norská herečka Andrea Bræin Hovig. Ve své herecké filmografii má spíše vedlejší role. Za zmínku stojí snímky Chci tvé srdce z roku 2002, drama Dům bláznů z roku 2007 nebo Děti z roku 2019. Jejího filmového partnera ztvárnil nám známější herec Stellan Skarsgård. Do podvědomí diváků se mohl zapsat díky své roli Borise Ščerbiny v minisérii Černobyl. Za roli si odnesl Zlatý Globus pro nejlepšího herce ve vedlejší roli. Znát ho ale můžete jako Williama Turnera z Pirátů z Karibiku nebo jako Billa Andersona z muzikálu Mamma Mia.

Romantické drama Naděje vstupuje do kin 24. září 2020.