20 filmů na Netflixu, které si nejvíc užijete na velké obrazovce

netflix filmy

Jsou filmy, které patří do kina. Jejich uvedení na Netflixu je samozřejmě vítané. To ale rozhodně neznamená, že bychom následující filmy měli sledovat na tabletech nebo ještě v horším případě na chytrých telefonech. Těchto dvacet filmů na Netflixu patří minimálně na velké obrazovky a nejlépe do kina.

Gladiátor

Filmy na Netflixu, které patří na plátna kin

S největší pravděpodobností nejznámější sandálový velkofilm. Ridley Scott oživil tento subžánr v novém tisíciletí a využil veškerých jeho propriet. Máme tu zradu, pomstu, lásku a hlavně hrdinu, který si jde za svým a bojuje proti bezpráví. Souboje v aréně i dnes díky výborným efektům fungují na jedničku, stejně jako casting (ikonická role pro Russella Crowea a ďábelský Commodus Joaquin Phoenix) nebo soundtrack. Klasika. (Radek Neuman)

Godzilla

Filmy na Netflixu, které patří na plátna kin

Režisér Gareth Edwards se projektu chopil s velkou chutí a jeho nadšení je na filmu znát. Troufám si tvrdit, že z daného nepříliš originálního scénáře se všem tvůrcům podařilo vymáčknout maximum. Herci v čele s Taylorem-Johnsonem své role v pohodě zvládají, pouze Brayn Cranston dostal poněkud nevděčnou úlohu otce hlavního hrdiny, který je většinu svého času na plátně až nesnesitelně posedlý zjištěním příčiny smrti své manželky. Godzilla samotná v této verzi ustoupila do pozadí na úkor nových ničitelů, ale i tak se její nové podoby dočkáme v dostatečné míře. (Adam Škaloud)

Gravitace

Filmy na Netflixu, které patří na plátna kin

Tak trochu mělká záležitost, která se vyznačuje především určitou režijní neobvyklostí, ale na druhou stranu nemá, kromě zajímavých efektů, příliš co nabídnout. V kině možná pastva pro oči i uši, ale jinak další z naprosto obyčejných vesmírných sci-fi, které nevyniká zase natolik, aby bylo zvlášť vidět. Po audiovizuální stránce dokonalé, ale to je asi tak vše. Sandra Bullock jako obvykle zklamala, nevím, jestli její výkon připadal bezduchý jen mně, možná nemám vkus, ale není to poprvé a věřím, že ani naposledy. (Jaroslav Thraumb)

Temný rytíř povstal

Filmy na Netflixu, které patří na plátna kin

Temný rytíř povstal znovu oživuje téma strachu (skok bez lana), ale především zachází ještě dál co se týče sociologických palčivých otázek a nabízí mnohem širší ideologický rozměr. Ten má na svědomí především Bane, který možná až příliš okatě představuje marxistické myšlení a dává moc do rukou obyčejného lidu. Paradoxně však spolupracuje s bohatými kapitalisty, kteří se honí za dalšími zisky. Catwoman je novodobý Robin Hood, který bohatým bere a chudým dává a policista Blake je sirotek, který vzhlíží k Batmanovi. (Radek Neuman)

Expendables: Postradatelní 2

Filmy na Netflixu, které patří na plátna kin

Expendables jsou Slyovo dítko, ale byť měl asi při dvojce velké slovo, je dobře, že přenechal místo režiséra někomu jinému. A pevnější režisérská ruka je znát hned při prvním infernu v Nepálu. Celkově se dočkáme míň střihů, míň velkých detailů a více celistvé akce a hlavně postav. Škoda, že větší a nabušenější akce je vykompenzována patetičtějšími a klišoidnějšími proslovy… na ty však ale po vstupu Chucka Norrise na scénu ihned zapomenete.  (Radek Neuman)

Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny

Filmy na Netflixu, které patří na plátna kin

Cenit si života není slabost. Tak by se dalo víceméně shrnout jedno z nejzásadnějších poselství protiválečného filmu. Říci, že Gibson ještě nepatří do starého železa, by bylo značně nevystihující. Hacksaw Ridge je nesmírně silný, emocemi nabitý a naturalistický snímek a vůbec nevadí, že je napěchovaný patosem a náboženskou vírou a tématikou. To proto, že to vše má v příběhu svůj neoddiskutovatelný smysl a výborně podtrhuje a doplňuje celkové dění. Explicitnost a brutalita není přehnaná a naopak přispívá k nezastřenému a uvěřitelnému pohledu na válečné šílenství. Pokud chcete vidět dojemný a jednoduše výborný dramatický válečný film o soucitu a úctě k lidskému životu, neváhejte. Dostal se k nám totiž jeden z aspirantů na nejlepší filmy tohoto roku… (Tomáš Lesk)

Indiana Jones a Poslední křížová výprava

Nejlepší filmy na Netflixu, které musíte vidět na velké obrazovce

Kdo by neznal archeologa se zálibou v hledání starodávných artefaktů a zvedáním hladiny svého adrenalinu? Harrison Ford ztvárnil nejslavnějšího hledače pokladů, který doslova zlidověl a stal se inspirací pro řadu filmů, seriálů i her. Třetí díl Indyho postavil proti zlotřilým nacistům a přivedl mu do života otce, který nosil tvář Seana Conneryho. Chemie mezi Fordem a Connerym, humor a nadsázka,  skvělé scény a pomyslné zakončení trilogie řadí tuhle značku hodně vysoko. (Daniel Birgus)

Interstellar

Nejlepší filmy na Netflixu, které musíte vidět na velké obrazovce

Nolan v mnohém velmi dospěl. Jeho precizní práce s potenciálem příběhu (a zde především vesmírného prostoru) doslova bere dech. Ať je to působivá projekce absolutního ticha, krásná grafika nebo širokoúhlé nekončící scenérie, už jen síla vizuálu dělá své. Ta je pak doplněna stylovou interpretací kvantové fyziky, kde fakticky ani nemusíte znát její základy a přesto budete žasnout nad tím, jak si Nolanové poradili s vizualizací teseraktu či principu černých děr. Ať je to fascinující hudba nezvykle dokonale zapadající do dílčích narativních forem, Matthew McConaughey v dalším svém životním výkonu (a to jsem si myslel, že vyrovnat Rona Woodroofa nebo Rusta Cohlea už prostě nemůže). (Jaroslav Thraumb)

Matrix

Nejlepší filmy na Netflixu, které musíte vidět na velké obrazovce

Představa, že svět je iluzí naší mysli, není vůbec nová a rozhodně není z pera Wachowských. Ale svědomitost, s níž se Wachowští do tohoto díla pustili, síla jednotlivých scén, nevyzpytatelnost postav a hloubka, kterou myšlence iluzorních světů vnukli, je jedinečná. (Jaroslav Thraumb)

Mission: Impossible – Fallout

Filmy na Netflixu, které vyžadují velké plátno

Bitky, přestřelky a honičky se vrací již pošesté. McQuarrie s Cruisem je ale divákům nabízejí v tak kreativním provedení a precizním podání, že si v akci nelze jinak než spokojeně libovat. Do toho se atmosféra Mission Impossible – Fallout mísí s příjemnou dávkou procítění, humoru a nostalgie, že se i přes dvě a půl hodiny dlouhou stopáž snímku bojíte odtrhnout oči od plátna byť jen na vteřinu ve strachu, abyste o něco z toho nepřišli, protože orientace v příběhu může být občas lehce obtížná. Laťka žánru akčního filmu se přesto určitě zase posunula o jednu příčku výš. (Jan Marek)

Na hraně zítřka

Filmy na Netflixu, které vyžadují velké plátno

Film, ve kterém se Vám objeví zápletka s časovou smyčkou, má vždycky ohromný potenciál. Na hraně zítřka ho ale využívá do poslední kapky. Je to jako by se spojilo Na Hromnice o den více se Zdrojovým kódem, bojovalo se proti mechanickým zrůdám z Matrixu na pláží v Normandii, kterou máme neodmyslitelně spojenou s vojínem Ryanem. Opravdu to je, jako kdyby režisér Doug Liman šel a vypůjčil si to nejlepší z několika žánrově podobných filmů a ejhle – funguje mu to výborně. Přičtěte si skvělou ústřední dvojici Toma Cruise a Emily Blunt, nenucený a dobře situovaný humor, parádní souboje s mimiky a vyjde Vám, že Na hraně zítřka je film, který si toto léto rozhodně nemůžete nechat ujít. (Jana Trnková)

Pacific Rim – Útok na Zemi

Filmy na Netflixu, které vyžadují velké plátno

Obrovští netvoři proti obrovským, lidmi ovládaným robotům… Pacific Rim možná není nejlepší akční film o obřích nestvůrách, co byl kdy natočen, ale výborně v sobě snoubí akci a del Torovu fascinaci fantaskními monstry nejrůznějších druhů a velikostí. Snímek, kterému se navíc už brzy dostane pokračování, vytvořil jakousi alternativu k stále více vyčpívající sérii Transformers, kterou v mnoha ohledech předčil. Tedy minimálně v čiré zábavnosti, jíž oplývá. A co si budeme povídat, někdy je nějaké to pořádné guilty pleasure prostě potřeba… (Tomáš Lesk)

Pán prstenů: Návrat krále

Filmy na Netflixu, které vyžadují velké plátno

Nadchází čas rozhodující bitvy o přežití Středozemě. Putování jednotlivých členů Společenstva prstenu se dostává do poslední a rozhodující fáze. Čaroděj Gandalf, elf Legolas a trpaslík Gimli spěchají s dědicem trůnu Aragornem na pomoc zemi Gondor, která odolává ohromnému Sauronovu vojsku. Hobiti Frodo a Sam se v doprovodu Gluma snaží dostat hluboko do země Mordor, kde musí v ohních Hory osudu zničit magický Prsten moci.

Počátek

Filmy na Netflixu, které nepatří do mobilu

Filmů o snech, kde se dějí pohádkové a fantasmagorické věci, jsou mraky. Zkoušel se ale dívat na sen někdo z té nejpragmatičtější stránky? Kradení mysli při spánku, extrakce, projekce, architekt, totem… originálně pojatá myšlenka spolu s inteligentně navrženým scénářem spolu skloubí výjimečný zážitek. Napoprvé je Inception zjevem, který JE NEMOŽNÉ plně vstřebat. Napodruhé už plně uvědomitelný zážitek, kde se divák pořádně nabaží detailů a začnou na něho vyskakovat zajímavé otázky. Inception totiž není jen skvěle napsaný blockbuster plný high-tech vybavení, přestřelek, výbuchů a nažehlených účesů, je to také film o posmrtném životě, o rodinných hodnotách a věčné lásce.  (Radek Neuman)

Rychle a zběsile 5

Filmy na Netflixu, které nepatří do mobilu

Střídání adrenalinu s testosteronem, nápadité akční scény (trezor, nákladní vlak), boží duel Diesela s The Rockem a vůbec poklona heist subžánru se vším všudy. Nejlepší díl série, největší akční nářez roku. Klasické žánrové neduhy zminimalizovány (dialog o otcovství soupeří s brečícím Rourkem z Expendables o wtf scénku), jízda nasazená čtyřkou zmaximalizována, spousta nostalgie, postav z předchozích dílů, scénaristicky solidně odvedená práce (hlášky, logika, motivace postav) a nebýt dodatku, tak ideální zakončení celé frančízy. Teď jen doufat, že Lin neztratí formu a scénář nesplácá nějaké hovado. (Radek Neuman)

Strážci – Watchmen

Filmy na Netflixu, které nepatří do mobilu

Komplexní. To je slovo, které lze použít po zhlédnutí 215minutového kolosu, který v celé své kráse ctí originální komiks a neuhýbá žádným směrem. Notně okleštěnou kinoverzi si vydupali Warneři a zhatili tak několik podzápletek a silnějších motivací, které do celku v ultimátní edici náramně zapadli včetně naprosto vynechaných „Příběhů Černé lodě“. (Radek Neuman)

Světová válka Z

Filmy na Netflixu, které patří na plátna kin

Brad Pitt v tak trochu jiném boji se zombie apokalypsou… Film o světové válce se zombiemi (odtud název). Jeho hrdina je zde odborníkem na vyhrocené krizové situace s bohatými schopnostmi a znalostmi ohledem jejich řešení. Tyto schopnosti mu tak přijdou jedině vhod v okamžiku, kdy světem začne cloumat obrovská virová epidemie. Ta pokud nebude zastavena, zajistí že už nebude koho zachraňovat. Je tedy nutné najít zdroj nákazy, což je vzhledem k okolnostem možná i obtížnější, než hledat onu příslovečnou jehlu v kupce sena… (Tomáš Lesk)

Star Trek

Filmy na Netflixu, které patří na plátna kin

Všechny ty špičaté uši a krabatá čela jsem před projekcí upřímně nesnášel a Abramsovi se povedlo to, v co jsem nikdy nedoufal. Začal jsem respektovat značku Star Trek. Ale abych byl z toho natolik u vytržení, jako u M:I:III, to se říct nedá. Třeba v tom hrála roli ona averze nebo totální neznalost souvislostí, kdy jedinou záchranou byl, je a vždycky bude Spock. Jeho charakter a motivy jsou tu nejsvětlejším bodem, společně s další významnou postavou – J.T. Kirkem, jehož si vychutnal Chris Pine. Obecně posádka lodi Enterprise je sympaťák vedle sympaťáka a celé je to zabaleno do moderního hávu a srší to vtipem. Velmi příjemný moderní facelift. (Radek Neuman)

Šílený Max: Zběsilá cesta

Filmy na Netflixu, které patří na plátna kin

Něco tak zábavného, drzého a brutálního tu dlouho už nebylo. A nepotřebujete k tomu ani vidět předchozí filmy. I když si to s nimi více užijete. Jedná se o svižnou černo-humornou jízdu, která dovršuje vývoj toho, co jsme viděli v prvních třech filmech – rozpad starého světa a vznik nového, proměna hlavního hrdiny a vrcholení jeho šílenství, které odráží eskalaci chaosu a zvrácenosti fikčního světa. A my můžeme šílet s ním. A na rozdíl od něho si to budeme pekelně užívat. (Filip Šula)

Transformers

Filmy na Netflixu, které patří na plátna kin

U tohoto filmu došlo k zajímavému spojení. Bayovi totiž pomáhala při práci na filmu jedna režisérská legenda, Steven Spielberg. Nutno říci, že film o hračkách z osmdesátých let budil trochu rozpaky. Ovšem pouze do doby, než přišel do kin. Publikum po celém světě dostalo bombastický blockbuster, který ani se stopáží 144 minut nestíhá nudit. Jakým se dvě znepřátelené rasy robotů staly hitem vypovídá statistika tržeb. Při rozpočtu 150 miliónů dolarů utržily celosvětově 709 miliónů dolarů. Už se tak mohlo pokukovat po pokračování. (Štěpán Šanda)