Nejlepší Marvel filmy

Nejlepší Marvel filmy

Vybrali jsme nejlepší Marvel filmy, které jsou součástí Marvel Cinematic Universe, propojeného filmového světa čítajícího momentálně třiadvacet filmů. Které Marvel filmy od dob prvního Iron Mana (2008) až po druhého Spider-Mana (2019) jsou nejlepší podle Vás?

10. Spider-Man: Homecoming

Marvel filmy
Marvel film Spider-Man: Homecoming

První sólovku Spider-Mana v rámci MCU bych v porovnání s předchozími filmy s pavoučím lezcem kvalitativně zařadil těsně za druhý Raimiho film, jemuž zub času nevzal prakticky nic. Jedná se tak o jeden z vůbec nejlepších Spideyho filmů, který ale všechny ostatní předčí v jednom, a tím je charakter Petera Parkera. Pryč je ubulený mladík Tobeyho Maquirea nebo Garfieldův oprsklý frajírek. Tom Holland se pro roli skutečně snad narodil. Jeho pojetí legendárního kamaráda ze sousedství je naprosto věrné předloze. Je nadprůměrně inteligentní, skromný a při soubojích nezavře pusu. Což jsou přesně ty ingredience, které dělají Spideyho tím, kým je. Přičtěte tomu ještě mladistvost postavy a kostým prakticky okopírovaný z klasických komiksů a vyjde vám jediné, už řečené v nadpisu recenze… Spider-Man je zpět v té nejlepší možné formě! (Tomáš Lesk)

9. Avengers

Marvel filmy
Marvel film Avengers

Whedon je borec. Od dob Firefly jsem ho měl sakra rád. Když mu byli přiklepnuti Avengers, myslel jsem, že snad umřu radostí. Co z toho nakonec vylezlo? Ultimátní nářez. Vážně! Lepší a celistvější film než sólovky. Tahle banda superhrdinů prostě funguje dokonale. I přes pomalejší rozjezd (fanouškovi komiksů to nevadí) se tahle all-star pecka vyhoupne zatraceně vysoko. Hiddleston je perfektní záporák i výborný herec a všichni členové Avengers (včetně Furyho) jsou mu rovnými spoluhráči. Charisma, svaly, výbuchy, šípy, kladivo, zelená a Stark. U diváků, které předloha nezajímá, chápu chladnější přijetí, ale i tak si Whedon tímhle blockbusterem neudělal ostudu. A ještě k tomu je film neuvěřitelně vtipný. (Dan Krátký)

8. Doctor Strange

Marvel filmy
Marvel film Doctor Strange

Film Doctor Strange je opravdu tak trochu jiná marvelovka. Asi nemá ambice v návštěvnosti a oblíbenosti porazit Deadpoola nebo Avengers, ale určitě si získá sympatie početné skupiny fanoušků. Režisér Scott Derrickson musel snímek natočit tak, aby byl kids friendly, ale zároveň nenudil „odrostlejší“ návštěvníky kina. I přes jeho zkušenosti s natáčením hororů, se mu do snímku nepovedlo vtěsnat onu slibovanou temnost a démoničnost, ale to mu nelze mít za zlé. Vtipné dialogy, promyšlené detaily (ať už se jedná o Strangeův svéhlavý levitující plášť nebo Kaeciliovy oči po přechodu k „temné straně), vizuální efekty a výborné herecké obsazení to vše víc než dostatečně vynahrazují. Takže jak říká Prastará: „Zapomeňte na vše, co si myslíte, že víte,“ a vydejte se vstříc nepoznaným realitám a časoprostorům. (Lenka Hrůzová)

7. Thor: Ragnarok

Marvel filmy
Marvel film Thor: Ragnarok

Pokud vás na Thorových sólovkách dosud bavila hlavně vlastní mytologie a jistá odlišnost od hlavního proudu filmů v MCU, nejspíš se tady zrovna radovat nebudete. Thor: Ragnarok je sice v patřičných momentech dostatečně pevný, a nadále rozvíjí tradiční motivy, přesto se ale v mnohém opravdu blíží Strážcům galaxie (hlavně nahláškovaným humorem a barevností). Samotná stylizace a vizuálno dokáží opravdu nadchnout a akce je zkrátka perfektní. Trochu zamrzí snad jen odklon od dosavadního tónu řady, spolu s tím, že je skvělý závěrečný zvrat z druhého dílu rozřešen poněkud rychle a jednoduše. Nicméně Thorův přerod ve vyzrálého vůdce který převzal zodpovědnost potom, co se plně ztotožnil se svou mocí, se ve všech významných bodech povedl a byť jde o snímek poněkud přímočarý (ostatně jeho ústředními charaktery jsou dva nejhorkokrevnější Avengeři), stojí za pozornost a fandy prostě nezklame… (Tomáš Lesk)

6. Captain America: Návrat prvního Avengera

Marvel filmy
Marvel film Captain America: Návrat prvního Avengera

Nový Captain se výrazně odlišuje od minulých kousků. Už to není taková sranda, jako byl třetí železňák nebo druhý Thor. Vtipu ubylo a místo toho tady máme film, který řeší otázku svobody řízenou mocnou organizací a zároveň se stihne dostat Capovi dost výrazně pod kůži a to všechno prokládat skvělými akčními sekvencemi, ve kterých Cap předvádí skvělé věci, ale které občas kazí rychlý střih. Rusoovi evidentně věděli, jak druhou sólovku uchopit a natočit ji jako politický thriller, plný intrik, se vyvedl na výbornou. Osobně doporučuji originální znění, pokud nejste zrovna příznivci Libora Boučka a samozřejmě nezapomeňte na scény po titulcích. Stojí za to. (Roman Toupal)

5. Strážci Galaxie

Marvel filmy
Marvel film Strážci Galaxie

Strázci Galaxie působí velice soudržně, všechny postavy se skvěle doplňují, což je obdivuhodné, jelikož jich je ve filmu veliké množství. Každá postava má dostatek prostoru a když jsou pospolu, tak je to snad ještě lepší. Může se to zdát jako risk, dát dohromady několik postav, které jsou sami o sobě skvělé, ale tento risk se zde opravdu vyplatil. Určitě za tím stojí i režisér a scénárista James Gunn, který tímto filmem opravdu žil. Sice za sebou nemá bůhvíjakou a působivou kariéru, ale tento počin se zapíše do historie, hlavně díky němu. I u Marvelu musí býti spokojení, jinak by mu nesvěřili pokračování, které je plánováno na rok 2017. Svoboda. Volnost. To na filmu je krásně vidět. Gunna studio nedrželo na uzdě a to se vyplatilo. Krok správným směrem a rozhodně velký krok do budoucna Strážců. (Tomáš Vohnický)

4. Iron Man

Marvel filmy
Marvel film Iron Man

Film, kterým to všechno začalo. Velkou devizou Marvelu při nastartování filmového světa bylo, že neměl k dispozici práva na své nejslavnější komiksové postavy, jako jsou kupříkladu Spider-Man, X-Men, či Fantastic Four. A nešlo jen o hrdiny, ale i mnoho postav  vedlejších a záporných záporných, spadajících do jejich sérií. Proto tvůrcům nezbylo než zariskovat a pokusit se proslavit s méně známými charaktery. K „nakopnutí“ světa použili paradoxně poměrně béčkového hrdinu, který sice patří mezi první Avengery, ale nikdy nebyl tím největším tahounem hlavně v oblasti prodejů. Ve filmu přesto vše zapadlo na své místo a Robert Downey Jr. se ukázal být dokonalou castingovou volbou. Postava geniálního vynálezce mu padla jako ulitá a není divu, že dnes Iron Man patří k nejoblíbenějším superhrdinům vůbec. (Tomáš Lesk)

3. Captain America: Občanská válka

Marvel filmy
Marvel film Captain America: Občanská válka

Důležité je zmínit jednu věc, o které se debatovalo snad rok před premiérou samotného filmu. Je to příběh o Steveu Rogersovi nebo o Avengers? S nadsázkou se totiž Občanské válce přezdívá Avengers 2,5 kvůli hojnému zastoupení členů superhrdinského týmu. Dobrá zpráva je, že zlí jazykové pravdu neměli, poněvadž se nové dobrodružství převážně věnuje téměř až bratrskému poutu mezi Steveem a Buckym Barnesem alias Zimním vojákem. Pravda, Občanská válka shrnuje všechny díly Avengers a poslední, již zmíněný Návrat prvního Avengera, konkrétně katastrofické následky po misích Avengers, nicméně hlavní dějová linka, pakliže je ve filmu sekundární, je právě Steve – Bucky. A to je ten důvod, proč se nejedná o Avengers 2,5 nýbrž o regulérní pokračování o stoletém americkém patriotovi. Russoovi potvrdili formu z Captain America: Návrat prvního Avengera a naservírovali úžasný mix akce, nadsázky, humoru, síly přátelství a politikaření. Nakopnutí marvelovské Fáze 3 nemohlo dopadnout lépe a je jen dobře, že nové díly Avengers bude mít na starosti stejný režisérský tandem. (Lukáš Vaněk)

2. Avengers: Endgame

Marvel filmy
Marvel film Avengers: Endgame

Avengers: Endgame jsou skutečně velkolepě precizním uzavřením jedné dekády a 22 filmů do tříhodinové, epické mozaiky. Technicky (efekty ukazují, co vše je dnes se CGI možné) je film samozřejmě vypiplaný do posledního detailu. Veze se na vlně očekávání a nostalgie. Přitom ale dává fanouškům plnou náručí přesně to, po čem touží. Uzavírá některé debaty, které se na základě filmů vedly (vězte že hned několik geekovských fantazií je zde splněno měrou vrchovatou), nebojí se ale dělat nejen dílčí změny ve vzhledu postav, ale opravdové kotrmelce. Dějové, charakterové, zkrátka všechny. O tomhle filmu se bude ještě hodně mluvit. Používá totiž ty na první pohled nejlacinější způsoby, jak navázat na předešlé události, přičemž se mu nějakou záhadou daří být nepředvídatelný a jedinečný. Skutečně jsem se snad poprvé o některé hrdiny bál. Protože jsem nevěděl, kdo přežije. A místy jsem byl opravdu překvapen. A ten závěr? No, na ten si počkejte do kina. Je to síla. Jako celý tenhle film. Marvel mě někdy i nebavil, vadila mi šablonovitost většiny sólovek. Tady to neplatí. Tohle mě dostalo. Kevin Feige a Russoové dokázali nejen splnit, ale dost možná i předčit očekávání. A to rozhodně není málo. Pokud máte rádi MCU, sednete si na zadek… (Tomáš Lesk)

1. Avengers: Infinity War

Marvel filmy
Marvel film Avengers: Infinity War

Nejenže tu konečně máme výborného záporáka, jenž je středobodem celého filmu a paradoxně je pro jeho charisma a motivaci (jakkoli zvrácenou) celkem těžké jej nenávidět, ale jedná se o velký event, který nadobro změní celé MCU jednou provždy. Další fáze, které se po Infinity War budou odvíjet, budou bezesporu něčím novým, něčím odlišným. Krom Thanose samotného je největším plusem brilantní vyváženost celého počinu, kdy se daří udržet film přehledným a hlavně; neskutečně zábavným! Od první scény až po tu poslední se neustále něco děje a vy se při sledování prakticky ani nestíháte nudit. Závěrem filmu prostupuje temnota a celkem překvapivá depresivnost a definitivnost, u které nezbývá než doufat, že nebude další částí pohřbena. V rámci universa snímek navíc nabízí i nejedno překvapení, které ocení zejména ti, jenž viděli předchozí snímky. Skutečná provázanost celého universa se odráží v Kamenech nekonečna, které jsou konečně zasazeny do celkového kontextu, je nám odhalen jejich účel. Bezpočet otázek, které nedaly debatujícím fandům po dlouhá léta spát, jsou konečně zodpovězeny. Skepsi stranou, Avengers: Infinity War jsou splněným snem fanoušků superhrdinského mainstreamu a zaslouží si veškerou pozornost. A samozřejmě, jak už je u Marvelu zvykem, rozhodně nezapomeňte na potitulkovou scénu, jež vás příjemně navnadí na další dění. (Tomáš Lesk)