Nejlepší filmy všech dob

nejlepší filmy všech dob

Vybrat nejlepší film všech dob je asi nemožné. Naštěstí zde máme filmové databáze, které nám mohou pomoci. Nejlepší filmy za každého z nás sice nevyberou, ale dost jasně dokážou prozradit, které filmy se líbí široké, ale opravdu široké sortě lidí.

Nejlepší filmy podle ČSFD

Prohlédněte si žebříček dvaceti nejlepších filmů všech dob podle uživatelského hodnocení na ČSFD k dnešnímu dni.

Vykoupení z věznice Shawshank

Nejlepší filmy: Vykoupení z věznice Shawshank
Nejlepší filmy: Vykoupení z věznice Shawshank

Podle mnohých kritiků, fanoušků i ČSFD nejlepší film všech dob, jakkoliv je samozřejmě tato pozice ryze subjektivní. Morgan Freeman jako Red, „Ir“, který nalezne přátelství v drsném prostředí shawshanské věznice v osobě Andyho Duffersona v podání Tima Robbinse. Mezi oběma herci to dokonale funguje, od prvního momentu, kdy Andy přijde za Redem s neobvyklou prosbou až po poslední scénu po útrapách potkavších se přátel. Další neproměněná oscarová nominace pro Freemana. Vykoupení mělo to smůlu, že ve stejném roce přišel Forrest Gump…

Forrest Gump

Nejlepší filmy: Forrest Gump
Nejlepší filmy: Forrest Gump

Kdo by neznal tento ikonický film amerického režiséra Roberta Zemeckise. Vizionářský tvůrce zde vypráví příběh prostého a poněkud nekonvenčního hrdiny Forresta Gumpa. Forrest už od dětství vždy dělal přesně to, co se mu řeklo. Do života si od své maminky odnesl několik pouček, tou nejvýraznější bylo: „Když se dostaneš do problémů, utíkej.“ Hrdina se s těmito slovy na mysli proutíká celým životem – studiem, válkou ve Vietnamu, osobními neštěstími… Za výborné ztvárnění hlavní role byl Tom Hanks oceněn jak Cenou Akademie, tak Zlatým Glóbem. Snímek bodoval i v režisérské kategorii a stal se nejlepším filmem roku.

Zelená míle

Nejlepší filmy: Zelená míle
Nejlepší filmy: Zelená míle

Snímky podle předlohy Stephena Kinga nedopadají špatně. Nejinak tomu je v případě Zelené míle, která vznikla pod taktovkou režiséra Franka Darabonta (Vykoupení z věznice Shawshank). V jistém domově s pečovatelskou službou se postarší Paul Edgecomb dojme při sledování starého filmu a začne pečovatelce vyprávět šedesát let starý příběh, který ještě nikdy nikomu neřekl. Příběh mladého Paula, dozorce ve věznici pro těžké zločince, ze které není cest zpět. Vypráví ze vzpomínek bystrého pozorovatele o všem, co v takovém prostředí zažil, viděl, s kým se setkal…

Přelet nad kukaččím hnízdem

Nejlepší filmy: Přelet nad kukaččím hnízdem

Spolu s Amadeem jde bezesporu o nejslavnější Formanův počin. Snímek získal celkem pět Oscarů, přičemž jeden připadl právě Formanovi za nejlepší režii. Jedná se o adaptaci slavného románu Vyhoďme ho z kola ven od spisovatele Kena Keseye. Ten při psaní vycházel z vlastních zkušeností, které získal v době, kdy pracoval jako ošetřovatel. Ačkoli se způsob vyprávění filmu od předlohy v mnoha ohledech liší, stále velmi věrně předkládá myšlenku, že ne všichni blázni jsou vlastně tak úplně blázni. Ve filmu zazářil především Jack Nicholson v roli vychytralého McMurphyho, který, jakkoli je duševně silný a zdánlivě v očích ostatních pacientů nezničitelný, narazí na zeď v podobě ďábla s andělským vzezřením; Velké sestry Ratchedové (Louise Fletcher).

Sedm

Nejlepší filmy: Sedm

Další film stavící na chemii mezi dvěma hlavními postavami, tentokrát však v kulisách policejního oddělení vražd pátrajícím po sériovém vrahovi. Freeman tu ztvárnil policejního matadora, který právě zaučuje zelenáče v podání Brada Pitta. Sedm také znamenalo částečně návrat režiséra Davida Finchera k filmu, který byl po tři roky znechucen komplikovaným natáčením třetího Veřelce. Beze sporu jedna z perel kriminálního thrilleru, a to také díky skvěle napsaným a ztvárněným postavám.

Schindlerův seznam

Nejlepší filmy: Schindlerův seznam

Oscarový snímek režiséra Stephena Spielberga patří mezi klenoty světové kinematografie, k čemuž přispěl lvím dílem právě Neeson, jenž ztvárnil roli továrníka Schindlera. Pravdivý příběh o muži, který se stal legendou, přibližuje morální dilema muže, který byl sám členem NSDAP, ale příčilo se mu jednání, jakého se dostávalo Židům za druhé světové války v Polsku. Aby zabránil bezpráví, rozhodl se Oskar Schindler obětovat veškerý majetek a před koncetračím táborem zachránit více než tisíc lidí. Neesonovi ve filmu sekundují Ralph Fiennes, Ben Kingsley, Andrzej Seweryn či Caroline Goodall.

Kmotr

Nejlepší filmy: Kmotr

Dalo by se říci, že rolí Michaela Corleonea, syna mafiánského dona Vita Corleonea, nejen odstartovala Pacinova herecká kariéra, ale rázem ho vynesla přímo do nebeských výšin. Snímek natočený na motivy stejnojmenné knihy spisovatele Maria Puza, se stal senzací a dodnes zůstává oblíbeným kultovním filmem. Režisér Francis Ford Coppola dokázal mistrně zachytit atmosféru mafiánského New Yorku a především rodiny Corleonů, v jejímž čele stojí všemi uznávaný don Vito Corleone.

Nedotknutelní

Nejlepší filmy: Nedotknutelní

Zámožný kvadruplegik pořádá ve svém honosném zámku konkurz na nového osobního asistenta. Co se ale stane, když se sobě vlastní lhostejností odmítne několik kvalifikovaných ošetřovatelů a lukrativní místo překvapivě svěří žoviálnímu chlapíkovi z předměstí, který od něj chtěl jen razítko pro pracák? O tom vypráví živelná komedie, jeden z divácky nejúspěšnějších francouzských filmů posledních let.

Dvanáct rozhněvaných mužů

Nejlepší filmy: Dvanáct rozhněvaných mužů

Jak už bylo mnohokrát řečeno, 12 Angry Men je důkaz, že k superkvalitnímu filmu nepotřebujete desítky milionů dolarů, drahé profesionály z oblasti vizuálních efektů nebo promyšlenou a propracovanou výpravu – stačí superkvalitní scénář, pár výborných herců, špičková režie a pětihvězdičkový film se může klidně odehrát v jedné obyčejné malé místnosti se stolem a židlemi, kde není třeba víc, než dialogy. Hlavně, že to funguje.

Pelíšky

Nejlepší filmy: Pelíšky

Kultovní česká komedie, která, představte si to, byla oceněná pouze jedním Českým lvem (Jiří Kodet), pokud nepočítáte cenu za plakát. Děj zasazený před okupací tehdejšího Československa vojsky Varšavské smlouvy je plný humoru, kultovních hlášek, ale i dramatických momentů a uvěřitelných, běžných hrdinů. Jedna z nejčastěji reprízovaných komedií patří k tomu patrně nejlepšímu, co scénárista Petr Jarchovský a režisér Jan Hřebejk spolu dali dohromady.

Terminátor 2: Den zúčtování

Nejlepší filmy: Terminátor 2: Den zúčtování

Dnes většinou sequely nepřekonávají své předchůdce, ale Den zúčtování je výjimkou. T-800 usilující o život Sarah Connor se nyní vrací jako dobrák a naopak usiluje o její záchranu, stejně tak dělá vše pro to, aby nebyl zkřiven ani vlásek rovněž jejímu synovi. Ovšem soupeřem je mu vylepšený model T-1000 v podání Roberta Patricka. Speciální triky patřily k naprosté špičce a i po bezmála více jak dvaceti letech stále nepůsobí vůbec vyčpěle. Jednoznačně nejlepší díl série, kterému se další v pořadí snažily kvalitativně marně vyrovnat. Den zúčtování nesmí chybět v žádném výčtu nejlepších filmů devadesátých let.

Kmotr II

Nejlepší filmy: Kmotr II

Francis Ford Coppola dokazuje, že se dá natočit kvalitní pokračování. Hodně tomu samozřejmě pomáhají herci, jejichž herecké výkony jsou prostě dokonalé. Hudba krásně podtrhuje mafiánskou atmosféru. Emotivní scény krásně zahrány, hlavně Diane Keaton vs Al Pacino nebo Pacino vs Cazale. Byť má první díl své kouzlo, dokážu sama za sebe říci, že dvojka se mi možná líbila o trochu vice, ale je to těsné.

Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Nejlepší filmy: Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Název mluvící sám za sebe, film, který vyzdvihnul Quentina Tarantina k povědomí všech. A nebavíme se pouze o kriticích na filmových festivalech nebo zařeknutých fanoušků gangsterek a černohumorných vtipů. I když právě tady je zakopaný pes. Tarantino natočil Pulp Fiction tak, že si v něm každý najde své a nikdo se nebude vyloženě nudit. Mafiánští zabijáci, boxer, kmotrova ženuška nebo milenecké duo zlodějíčků nezávisle na sobě a přece spolu utváří komplexní příběh, který přesto vyzařuje jednoduchost. Okamžik, kdy i největší nepřátelé stanou po boku, a do vzduchu přitom proudí jedna skvělá kultovní hláška za druhou. Travolta, Jackson, Thurman, Willis a další, kteří s Tarantinem ještě tak úplně neskončili.

Tenkrát na Západě

Nejlepší filmy: Tenkrát na Západě

Co dodat k filmu, o němž toho bylo napsáno mnoho a lépe, a který každý správný filmový fanoušek zná? Leone využil vlastní stanovené archetypy z dolarové trilogie a stvořil velkofilm nejen o nelítostné pomstě a boji dobra se zlem, ale také o konci Divokého západu a nedosažitelnosti vlastního štěstí. Pan Morton nikdy neuvidí, jak jeho koleje vedou až k Pacifiku, v zapadlém pouštním městě umírá. Desperát Cheyenne nenalezne štěstí s bývalou prostitutkou Jill, také umírá. Harmonikovi pomsta štěstí ani klid nepřinese, musí jet dál. Jill nikdy nenalezne lásku, má jen odpovědnost za vznikající město. A padouch Frank před svou smrtí sezná, že jeho éra, doba tvrdých pistolníků, je vytlačována věkem mazaných obchodníků. Skvělý soundtrack, přesné herecké výkony a tradičně výborná práce se střihem a kamerou zajistí, že ve vás tento velký příběh zůstane dlouho.

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

Nejlepší filmy: Pán prstenů

Obrovská událost pro všechny zasvěcené a zúčastněné. Epické dobrodružství jednoho hobita nesoucí tíhu zla… podařila se jak výtvarná stránka, tak scénář. Jackson do téhle trilogie vložil strašně moc a jde vidět, že mu svět pána prstenů svědčí. Skvěle zahrané a napsané postavy (Gandalf, Aragorn, Boromir, Saruman), načrtnuté motivace a náběh na další cestu (záchrana hobitů, sledování Glumem, příprava vojska). Přesto je první díl umírněnější a střídmější, Společenstvo se ustaví až v půli filmu a filmu dominují dvě menší bitvy a jedno setkání Gandalfa s pekelníkem. Hodně času trávíme v Kraji nebo u elfů, ale příliš to nevadí. Krásně se na to dívá a možná ještě líp poslouchá. Narážky na Hobbita od Bilba taky nemohly nepotěšit…

Mlčení jehňátek

Nejlepší filmy: Mlčení jehňátek

Kultovní pecka s Jodie Foster a Anthony Hopkinsem v hlavních rolích, jež získala všech pět hlavních Cen Akademie za film, režii, scénář (adaptovaný) a hlavní mužskou a ženskou roli. Mrazivý snímek o kadetce F.B.I., která musí přesvědčit manipulativního vraha, doktora Hannibala Lectera, aby jí pomohl vystopovat jiného sériového vraha. Klasika, která se neokouká.

Pán prstenů: Návrat krále

Nejlepší filmy: Pán prstenů: Návrat krále

Před tento film snad ani nemusíme psát číslici jedna, jelikož vedle Titaniku je právě třetí pokračování Pána prstenů nejvíce oceňovaným filmem všech dob. Na své konto si připsal jedenáct Oscarů, i když však pomineme tento fakt, nadupané Jacksonovo fantasy dobrodružství nemá snad ani v novodobých filmech stále patřičnou konkurenci. Epické, strastiplné i srdcervoucí scény se v střídají jedna s druhou jako dějové linie, které však nakonec vyústí ve velkolepé společné finále, které nikomu nedá jen tak spát.

Temný rytíř

Nejlepší filmy: Temný rytíř

Film plný paradoxů. Šel jsem na nového Nolana a uprostřed filmu jsem se přistihl, jak se jen třesu na další scénu s Jokerem. Heath Ledger vážně pro tuto roli umřel a jsou to právě pasáže s ním, které jsou na novém Batmanovi nejlepší. Temný rytíř ihned zařazuje od Batman začíná vyšší rychlostní stupeň, rozehrává velmi důmyslnou dějovou linii (6 veledůležitých postav pro příběh) a mačká ze sebe to nejlepší z nového milénia. Herecké výkony skvělé, scénář perfektní (dialogy Bale-Caine, Bale-Freeman, Ledger-kdokoliv jsou povětšinou velmi vtipné), hudba odzbrojující (pokaždé, kdy zahrál Zimmerův Molossus, mi naběhlo mrazení v zádech), střih zásadní pro funkčnost napětí (ve filmu jsou takové 3-4 momenty, kdy se v různých oblastech různým postavám dějí různé věci a podbarveno drásající hudbou to vytváří ultimátní sekvence). Temný rytíř je komiksovým veledílem, který paradoxně komiks utlačuje kriminálním žánrem.

Gran Torino

Nejlepší filmy: Gran Torino

Mistrovské a přitom docela skromné dílko. Po poměrně výpravné detektivce Výměna, se Eastwood režijně vydává na úplně jiné území. Gran Torino je natočené mnohem osobitěji a dynamičtěji, než Angelinino melancholické čekání. Neodměřenost a úspěšná snaha se napojit na diváka je umocněna Eastwoodovou přítomností jako herce, jehož skvěle napsaná bručounská postava Walta Kowalského dodává snímku pověstný „náboj“ a to vždy v pravý čas. Rasistické narážky, úsečné prupovídky, vrčení, Americká vlajka na verandě, popichování s místním holičem i záblesky v očích, které prozrazují, čím vším musel Walt projít, vyvolávají přesné reakce u diváka a hlavně nikdy nepůsobí trapně, pateticky nebo přehnaně.

Matrix

Nejlepší filmy: Matrix

Představa, že svět je iluzí naší mysli, není vůbec nová a rozhodně není z pera Wachowských. Ale svědomitost, s níž se Wachowští do tohoto díla pustili, síla jednotlivých scén, nevyzpytatelnost postav a hloubka, kterou myšlence iluzorních světů vnukli, je jedinečná.

Nejlepší filmy podle IMDB

Výběr nejlepších filmů podle hodnocení na IMDB se velmi podobá žebříčku filmů na ČSFD. V předchozím žebříčku nejlepších filmů se vlastně nevyskytují jen Hodný, zlý a ošklivý, Fincherův Klub rváčů a Star Wars: Epizoda V.

Nejlepší filmy podle IMDB

Nejlepší filmy podle Rotten Tomatoes

Nejlepší filmy podle kritiků na Rotten Tomatoes se od hodnocení nejlepších filmů na ČSFD a IMDB výrazně liší. Vlastně tu máme zcela odlišný výběr filmů, přičemž žebříčku vévodí marvelovka Black Panther. Překvapuje i umístění čtvrtého Příběhu hraček nebo hororu My (Us). V pravém sloupci je pak uveden celkový počet hodnotících.

Nejlepší filmy podle Rotten Tomatoes

Nejlepší filmy podle Metacritic

Další hodnocení podle amerických kritiků a další zajímavé výsledky. Nejlepším filmem všech dob podle Metacritic je Občan Kane, v závěsu pak Kmotr nebo Hitchcockovo Okno do dvora. Nutno ale uznat, že počet hodnocení filmů se v žádném případě nemůže vyrovnat počtu hodnocení na Rotten Tomatoes.

Nejlepší filmy podle Metacritic