Nejlepší filmy Jasona Stathama

Jason Statham

Jason Statham je mužem mnoha profesí. Hereckou kariéru odstartoval ve velkém stylu, když ho do svých úspěšných filmů obsadil Guy Ritchie. Následovala řada dalších akčních podívaných, ve kterých Statham figuroval jako neřízená střela. Vybrali jsme nejlepší filmy tohoto britského drsňáka.

13

Zdroj: Anchor Bay Films

Klíčové je skousnout útrpně natahující expozici a načrtávání jednotlivých charakterů. Film samotný de facto začíná až po půl hodině, pak se však začne hrát zvrhlá hra o život a pořádný balík peněz a nepustí vás až do konce. Do velmi vydařeného konce. Měl jsem menší obavy, zda se mi nebude Statham již zajídat, ale právě naopak. Působil tady velmi vkusně a dal vzpomenout na své role u Guye Ritchieho. Shannon opět herecky na výši, Rourke jako obvykle ta samá póza, ale nevadí tu. Paradoxně za velkými jmény ve vedlejších rolích figuruje až hlavní postava Sama Rileyho. Originál z roku 2005 neznám, možná v budoucnu zhlédnu, celkově příjemné překvapení, byť třetina nudy z půlhodinového snímku je skoro až alarmující. (Radek Neuman)

Čistá práce

Zdroj: Lionsgate

Terry Leather pracuje v opravně aut. Není to moc výdělečná činnost, a proto se začíná pomalu zadlužovat. Se svými přáteli už podnikl pár drobných krádeží, ale byly to spíš drobnosti. Pořád čeká na nějakou větší příležitost a ta se mu naskytne v podobě přítelkyně ze starých časů Martine Loveové. Ta mu řekne, že jedná londýnská banka bude mít na týden vyřazené bezpečnostní systémy, a požádá ho o pomoc banku vyloupit. Terry si uvědomí, že to je příležitost, na kterou celou dobu čekal, a tak nabídku příjme. Sestaví tým ze svých nejvěrnějších přátel a společně vyloupí bezpečnostní schránky ukryté v trezoru. Kdyby ale Terry věděl, že jedna ze schránek obsahuje tak choulostivý materiál, že se o ní zajímá MI-5, podsvětí i hnutí Černá síla, tak by si to hned rozmyslel…

Elitní zabijáci

Zdroj: Open Road Films

S filmem Elitní zabijáci, který byl natočený podle skutečných událostí, se vydáte na výpravu napříč celým světem. Akcí nabitý příběh bývalého speciálního agenta (Jason Statham), který se vrací ke svému povolání, aby zachránil svého učitele (Robert De Niro), se odehrává v Austrálii i v Paříži, v Londýně i na Blízkém východě. K úspěšnému zvládnutí akce musí agent splnit téměř neuskutečnitelný úkol: zabít tři surové zabijáky a hlavně jejich lstivého šéfa (Clive Owen).

Expendables: Postradatelní

Zdroj: Lionsgate

Výbuchy, automobilové honičky, přestřelky, bitky, namakaní týpci solící za sebou hlášky jako silničáři nadávky na zimu. Sly ví, jak potěšit staré chlapácké pudy, takže do nás pumpuje testosteron po litrech a dělá to s ansámblem tak pestrým a zajímavým, že i nad tím dementním Rourkovým monologem mávnete rukou. Lundgren vs. Li, Sly vs. Austin, Crewsova bouchačka, Slyova kadence, Stathamovy nože a spousta výborných osobních soubojů a přestřelek (hlavně ke konci) a ani ten zběsilý střih nijak zvlášť nepřekáží. Scéna v kostele jedno velké memento a snad ta nejvtipnější minuta a půl v historii akčních filmů. Proto přimhouřené očko a plná palba. Zatím jsem se letos v kině tak nepobavil. (Radek Neuman)

Expendables: Postradatelní 2

Zdroj: Lionsgate

Expendables jsou Slyovo dítko, ale byť měl asi při dvojce velké slovo, je dobře, že přenechal místo režiséra někomu jinému. A pevnější režisérská ruka je znát hned při prvním infernu v Nepálu. Celkově se dočkáme míň střihů, míň velkých detailů a více celistvé akce a hlavně postav. Škoda, že větší a nabušenější akce je vykompenzována patetičtějšími a klišoidnějšími proslovy… na ty však ale po vstupu Chucka Norrise na scénu ihned zapomenete. Kadence hlášek vyšší, takže logicky některé vyšumí do prázdna, některé ale sedí báječně (v podstatě cokoliv od Arnolda, Chuck vyprávějící vtip o sobě, Slyovo „RIP“…). Brutálně vážné okamžiky se musí protrpět a odfacepalmovat, zbytek je snad ještě větší sklon k sebeparodii než u jedničky. A krve a násilí je tu pořád dost. Fanoušky Jeta Liho zamrzí jeho odšoupnutí po 20minutách, Lundgren je pasován na třídního šaška a Hemsworth ani Yu nejsou špatným zpestřením, jen zbytku solidně nestíhají. To všechno jde z duše fanouška osmdesátkových akčních hrdinů, takže kdo je podobné krevní skupiny, musí stejně jako jedničce naprat plný kotel. Kde byl totiž pro podobně smýšlející v prvním díle pomyslným vrcholem moment v kostele, přestřelka v letištní hale je tady nefalšovaný orgasmus. P.S. Van Dammovi záporák evidentně sedí. (Radek Neuman)

Expendables: Postradatelní 3

Zdroj: Lionsgate

Z těch Slyových morálních dilemat a mouder jsem vyrostl už za dob Rockyho, tady je tenhle element zase povážlivě cítit. Rekrutování nového týmu je absolutně mimo mísu, šachování s postavami a jejich přemisťování na (a mimo) plátno je až nezvládnutelné – představení Snipese = Arnold z dvojky, Ford tu nemá absolutně co hrát (až na výbornou hlášku ohledně Willise), Banderas tu je až příliš krátce, Jet Li na konci wtf? Starý tým kolem Stathama a Lundgrena absolutně nevyužitý. Budiž k dobru, že alespoň charismatický Gibson dostal prostor, a není to jen pouhé maso a kosti jako ve dvojce JCVD, který měl dohromady tak 4 scény. Arnold se zde také jen mihne, akce je fajn, ale ne tak zábavná a fanouškovsky opojná jako ve dvojce (Chuck, letiště). Hlášek je pomálu a celé je to nepříjemně dlouhé. Tahle série už svého vrcholu dosáhla, teď už se jen bude bazírovat na značce a pokud se bude vydělávat, bude létat munice a camea po desítkách. Radši bych poprosil posledního důstojného Ramba. BTW: nejsem žádný sadista, ale PG-13 tomu hrozně ublížilo. (Radek Neuman)

Kurýr

Zdroj: 20th Century Fox

Zapomeňte na drama nebo realistické scény jako v bournově mýtu. Tohle je prostě ještě více akčnější a ujetější, než xXx. Ultranerealistická akčňárna, ve které roli kurýra zdatně hraje Statham. Naprosto úžasné jsou tu natočeny bitky – olej, plechová vrata, mlátička v autobuse pomoci svetru… Prostě béčko, jak má být a nedá vám vydechnout. BTW IMHO skvělá zábava. (Radek Neuman)

Loupež po italsku

Zdroj: Paramount Pictures

Jejich geniální plán byl promyšlen do nejmenších detailů a proveden naprosto bezchybně. Konečně, každý z nich byl špičkovým profesionálem ve svém oboru a Charlie by za svůj tým dal ruku do ohně. Zdařil se i únik, přestože to byl jeden z nejstřeženějších paláců v Benátkách. Ale jeden z nich zradil a právě Steveovi spadl do klína přímo pohádkový poklad. V remaku britského filmu z roku 1969 si zahráli Mark Wahlberg, Charlize Theron, Edward Norton, Jason Statham a další. (Jana Trnková)

Mechanik zabiják

Zdroj: Lionsgate

Arthur Bishop je „mechanik“ – elitní zabiják s unikátním talentem pro čistě odvedenou práci. O zákazníky nouzi nemá, protože všichni dobře vědí, že je v branži nejlepší. Zásadně pracuje sám, a tak ho zaskočí prosba mladého Steva, který chce, aby ho přiučil řemeslu. Život jeho otce totiž vyhasl v síti zrádných intrik, a Steve touží pomstít jeho smrt. Učitel brzy pochopí, že našel skutečně talentovaného žáka, a když okolnosti nakonec oba postaví proti sobě, přežít i v tomto souboji může jen jeden – ten nejlepší… Pokud patříte mezi ctitele spektakulární akce a především novodobé ikony akčního filmu Jasona Stathama (Podfu(c)k, Kurýr, Expendables), jeho Mechanik zabiják by vám rozhodně neměl ujít.

Podfu(c)k

Zdroj: Sony Pictures

Jeden z nejlepších (ne-li nejlepší) podfu(c)kářský film všech dob. Parádní humor asi s tisíci sprostými slovy za celý snímek a brilantní herecké výkony. Skvěle napsané, skvěle natočené, skvěle odehrané. A ten konec, jak se vše na sebe krásně naváže, prostě krása. Guy Ritchie ve vrcholné formě a tehdy ještě Statham, který si nehrál na drsňáka a neukazoval svalstvo. (Radek Neuman)

Rallye smrti

Zdroj: Universal Pictures

Internetové stránky projektu Rallye smrti patří mezi ty nejnavštěvovanější. Běží na nich online přenos nejbrutálnějších automobilových závodů v historii. Jejich aktéry jsou „obyvatelé“ jedné z nejtěžších amerických věznic. Pravidla jsou jednoduchá – rychle, zběsile a co nejbezohledněji dojet do cíle jako první. Stačí pětkrát vyhrát a místo medaile vám dají svobodu. Prohrát ovšem většinou znamená zemřít – v hořícím vraku auta, pod koly silnějšího soupeře nebo s kulkou v hlavě. Střílení čímkoliv je totiž během závodu povoleno. Paul W. S. Anderson, režisér a producent drsných sérií Vetřelec vs. Predátor a Resident Evil, oprášil populární thriller Death Race 2000, vtiskl mu tempo 21. století a navrch přidal skoro už profesionálního filmového řidiče Jasona Stathama. (Tomáš Lesk)

Rychle a zběsile 7

Zdroj: Universal Pictures

Vin Diesel a Paul Walker už posedmé dávají ochutnat motorům, spoře oděným slečnám, bitkám a přestřelkám. Co se vizuálu týče, tak je snímek působivý. Akční scény jsou zvládnuté řemeslně dobře, i když bez přidané hodnoty v podobě originality. Film postrádá hloubku, postavy jsou více ploché než kdejaká nížina, navíc je snímek prošpekován klišé. Co stojí za pozdvihnutí, je postava ztvárněná Stathamem. Ta je sice napsaná podle jasného klíče (mstící se bratr se zkušenostmi ze speciálních jednotek), ovšem nenudí a troufám si tvrdit, že se jedná o nejlepšího padoucha série. Celkově sedmý díl je lepší než jeho o rok starší bratr, ovšem kvalita prvního a třetího dílu zůstává nepřekonána. (Daniel Birgus)

Rychle a zběsile 8

Zdroj: Universal Pictures

Rychle a zběsile je a vždycky bylo především o dechberoucí akci a popcornové zábavě. Obojí je zde na vysoké úrovni. V tomto zásadním ohledu tedy snímek obstál na jedničku a jednoznačně zde máme jeden z nejpovedenějších a nejzábavnějších akčních filmů roku! Jeho závěr korunuje finální, brilantně šílená scéna s ruskou ponorkou na zamrzlém jezeře, která přesně zrcadlí to, čím tato série chce být a úspěšně se jí to daří; nenáročnou a perfektní zábavou s takovým drivem a barvitými lokacemi, že se ani minutu nebudete nudit… I největší kritik musí Rychle a zběsile uznat, že jde o sérii, která nestagnuje a naopak se s každým dílem vyvíjí, mění a posouvá, což je samo o sobě při úctyhodném počtu dílů úspěch. A i když mohou leckomu chybět ty časy, kdy byly hlavním motivem „jen“ závody a tuning aut, přerod v něco jiného zkrátka není na škodu. Nezbývá než vyčkávat, s jakými šílenostmi přijdou tvůrci příště… (Tomáš Lesk)

Sbal prachy a vypadni

Zdroj: Universal Pictures

Ritchie točí přesně ten typ filmů, kterých je zatraceně málo a právě kvůli tomu jeho filmy žeru. Černý humor, osobitý styl vyprávění a úžasný scénář se (hlavně) slovními přestřelkami. Taková směsice charakterů se jen tak nevidí a i když se mi Snatch líbil víc, tohle je též velmi solidní podívaná. (Radek Neuman)

Špión

Zdroj: 20th Century Fox

O trošku méně geniální, jednodušší a přímočařejší bratříček letošní pecky Kingsman, ale i tak velice slušná řachanda s výtečným castingem – dokonce i Melissa a Jason tu mají výživné role a Rose si svoji snad první záporňačku výtečně dává. (David Bulawa)

Zastav a nepřežiješ

Zdroj: Lionsgate

Akce. Střih. Krev. Fuck. Střih. Kde jsi? Střih. Co? Střih. To je Crank! Podobně jako Running Scared se s ničím nemaže a titulní postava si to se všemi natvrdo rozdá (i se svou přítelkyní uprostřed ulice). Obrovská výhoda Cranku je v tom, že se nikdy nezastaví, nikdy nepoleví a je takřka nemožné do tohoto snímku někam dát trošku nudy. A Statham? Pořád ten stejný týpek, jakoby mix Kurýra a Podfu(c)káře. Já jsem nadšen, zběsilá dynamická akce, dost fórků a skvěle protřepaná kamera se střihem jako v případě posledních filmů Tonyho Scotta. Hodinka a čtvrt nepřetržité akce si může podat ruku s neuvěřitelně řízným soundtrackem a kulervoucím Stathamem. Co si přát víc? Ten poslední záběr je ROFL. (Radek neuman)