TOP 27: Nejlepší původní Netflix filmy všech dob

netflix nejlepší filmy
netflix nejlepší filmy

Služba Netflix uvedla první filmy z vlastní produkce v roce 2015. Od té doby, pod hlavičkou streamovacího giganta, vznikla více jak stovka titulů. Některé za pozornost nestojí, jiné dosahují oscarových kvalit. Vybrali jsme sedmadvacet nejlepších snímků z dílny Netflixu, které by Vám neměly uniknout.

Annihilation

Na Zemi se objevil nový, neznámý ekosystém. Každý, kdo se ho rozhodl prozkoumat, v něm nenávratně zmizí. Až na manžela mladé bioložky, která se teď vydává v jeho stopách, aby pochopila, proč se tak změnil. Alex Garland (Ex Machina) režíruje podle vlastního scénáře adaptujícího sci-fi bestseller Jeffa VanderMeera. Ve filmu se kromě Natalie Portman objeví například Jennifer Jason Leigh, Gina Rodriguez a Tessa Thompson.

Apostle

Píše se rok 1905, když mladý Thomas Richardson zjistí po svém návratu domů, že je jeho sestra zajata náboženským kultem. Rozhodne se ji zachránit za jakoukoliv cenu a vyjíždí na ostrov, kde záhadný kult vede charismatický prorok Malcolm. Jakmile pronikne do nemilosrdného nitra okultismu, pozná, že záchrana sestry nebude zdaleka jednoduchá, jak si původně myslel… Hororový zážitek z dílny Garetha Evanse, režiséra napínavého thrilleru Zátah.

Balada o Busteru Scruggsovi

Krátké westernové etudy bratrů Coenových, od absurdních po hlubokomyslné, sledují příběhy psanců a osadníků na americkém Divokém západě. Vypravěč, bizarní postavy, černý humor a zvláštně popsatelná ujetost. Nechybí tu správná atmosféra špinavého divokého západu plného zabíjení a drsných hlášek. Tvůrci již v Opravdové kuráži dokázali, že tento žánr umí a jejich nejnovější dílo to jen potvrzuje.

Bestie bez vlasti

V nejmenované západoafrické zemi zuří válka. Stejně rychle jako zprávy o pádu vlády se rozvrácenou zemí šíří skupiny rebelů, kteří s vystrašenými, avšak nebojácnými obyvateli nemají slitovaní. Právě do spárů jedné z guerillových jednotek se dostává osmiletý Agu, jenž je pod vedením autoritativního velitele podroben sérii iniciačních rituálů, aby se stal neohroženým dětským vojákem. Film Caryho Joji Fukunagy, který letos uvede bondovku Není čas zemřít.

Black Mirror: Bandersnatch

Mladý programátor promění fantasy román ve hru. Brzy se ale realita a virtuální svět začnou míchat dohromady a působit tak velké zmatky. Netflix představil interaktivní film, o jehož průběhu rozhoduje sám divák. Jde o volné pokračování kultovního seriálu Černé zrcadlo.

Calibre

Dva dlouholetí přátelé se po dlouhé době schází, aby vyrazili na lov do izolovaných skotských lesů. Plány vycházejí podle představ, místní obyvatelé je příjemně přivítají, udělí jim pár rad do života a doporučí jim, kam vyrazit. Všechno se rapidně změní během lovu, kdy je Marcus nucen udělat fatální rozhodnutí, za která později oba draze zaplatí.

Díra

Vězni v horních patrech se najedí lépe než ti dole, na které zůstanou jen zbytky. Jeden muž se snaží prosadit změnu, aby všichni měli dostatek. Film má skvělou atmosféru, originální námět a super nápady. Je to děsivé, psychologické a mysteriózní. Po celou dobu filmu jsem byla napjatá a představovala si, jak bych já v něčem takovém dokázala vydržet. Opravdu velmi napínavý thriller.

Dva papežové

Mezi papežem Benediktem XVI. a budoucím papežem Františkem vzniká překvapivé přátelství a v katolické církvi dochází ke zlomovému bodu. Inspirováno skutečnými událostmi. Anthony Hopkins se po delší době vrací ve velmi osobité roli ve filmu Dva papežové, kde mu skvěle sekunduje Jonathan Pryce. Film Fernanda Meirellese, k němuž scénář napsala vycházející hvězda Anthony McCarten (Nejtemnější hodina, Bohemian Rhapsody, Teorie všeho), patří mezi nejlepší životopisné filmy posledních let.

El Camino: Film podle seriálu Perníkový táta

Návrat kultovního seriálu Breaking Bad, který patří mezi nejlepší seriálová díla historie (původně pod hlavičkou AMC), vzal Netflix ve velkém. El Camino má sice tempo navazující na samotný seriál, jež se vyvíjel velmi pozvolna, ale i tak patří mezi významné spin-off filmy, jichž se fanoušci dlouhou dobu nemohli dočkat, a Netflix to zvládl víc než důstojně.

Irčan

V kritiky uznávaném filmu Martina Scorseseho nájemný zabiják Frank Sheeran (Robert De Niro) vzpomíná na tajemství, která střežil jako věrný člen zločineckého klanu Bufalinových. Zatím nejnovější dílo naprosto perfektně odráží Scorseseho nejoblíbenější žánr – velkolepé mafiánské krimi, které zahrnuje všechno, na co jsme byli během jeho šedesátileté kariéry zvyklí. A to včetně skoro všech jeho dvorních herců, od De Nira přes Joea Pesciho až po Harveyho Keitela. Kromě nich tu navíc zazářil i další slavný filmový mafián Al Pacino.

Jmenuju se Dolemite

Hollywood o něj nestojí a talentovaný Rudy Ray Moore se proto vydá vlastní cestou. V roce 1975 natočí pro černošské publikum film Dolemite. Bylo hezké vidět na plátně opět Eddieho Murphyho a v docela vážnější roli, než jak jsem zvyklá. O Rudy Ray Moorovi jsem nikdy neslyšela, takže tohle pro mě byla premiéra. Musím ale říct, že jako člověk mi byl velmi sympatický. Byť už překročil tu pomyslnou věkovou hranici na získání úspěchu, nevzdával se a šel do toho. Obrovská poklona, že se mu to nakonec i podařilo.

Král

Král Jindřich IV. zemřel. Mladý princ, který o anglický trůn nestojí, je přesto nucen vládnout své zemi jako Jindřich V. a dotáhnout bitvu svého otce do zdárného konce. Toho ovšem nedosáhne bez politického umu a krve na svých rukou. The King vychází z her Williama Shakespeara. Režie snímku se ujal David Michôd, jenž je i spoluautorem scénáře. V hlavních a vedlejších rolích se představí Timothée Chalamet, Joel Edgerton, Robert Pattinson a Ben Mendelsohn.

Král psanec

Ve 14. století se Robert Bruce zmocní skotského trůnu a vede houževnaté povstání ve snaze vymanit se z nadvlády Anglie a získat zpátky nezávislost země. Poctivý, silný, chlapácký masakr a přitom tak krásně natočený. Od nálepky „historický velkofilm“ to dělí už jen to nepochopitelné prostříhání festivalové metráže, které bych klidně přijal.

Manželská historie

Břitký a zároveň procítěný příběh o rozpadu manželství a o tom, jak rodina zůstala pohromadě. Takové neobyčejně obyčejné romantické drama, v němž excelují Adam Driver a Scarlett Johansson, je jedním z hlavních adeptů na řadu oscarových nominací. I to mimo jiné dokazuje, že Netflix se svou filmovou tvorbou míří hodně daleko, přestože je teprve ve svých začátcích co se tradiční „studiové“ tvorby týče.

Meyerowitzovic historky (nový výběr)

Tři dospělí sourozenci se scházejí na akci věnované oslavě umělecké práce jejich otce. Řeší zde své problematické vztahy s ním i mezi sebou navzájem. Baumbacha oceňuji hlavně za jeho scénáře. Perfektně napsána konverzačka, kde vztahy mezi postavami vytváří zejména diskontinuita dialogů, které s téměř ležérní přesností herci sypou. Divák může přímo hmatat odpoutanost jednotlivých charakterů od sebe a zároveň snahu řešit tyto problémy zejména slovy, až potom fackami a stařeckou holí. Hoffman zahrál krásné a je osvěžující vidět Sandlera a Stillera opět využívat herectví jinak, než jen pro levnou zábavu.

Mudbound

Sdílené zážitky z války spojí přátelstvím bílého a černého muže v poválečném, rasově rozděleném Mississippi. Film ve mě až na jednu výjimku nevyvolal naprosto žádné emoce. Navíc scény, kde se něco děje a ty emoce pomalu narůstají, si režisérka nechala až na poslední půl hodinu filmu, ten zbytek je jen zbytečně informační a nezajímavý. Co se mi ale na filmu líbilo, bylo to, že se postavy střídaly ve vypravování a v názorech na danou situaci, takže jsme mohli vidět jednu scénu z více pohledů.

Okja

Mladá dívka Mija riskuje všechno, aby zabránila chtivé korporaci unést jejího nejlepšího kámoše – obrovské zvíře jménem Okja. Nedivím se, že Bong našel útočiště u Netflixu. Je to dostatečně roztomile-šíleně-zábavně přepálené a díky charakterům to svižně skáče ze situace do situace a přitom každá jedna postava vypráví samostatný příběh točící se kolem důležité hlavní myšlenky, při které se nebojí sklouznout k temnotě. Pro milovníky zvířat ideální film.

Private Life

Richard a Rachel (Paul Giamatti a Kathryn Hahn), manželský pár deprimovaný nemožností mít vlastní děti, se snaží udržet své manželství, zatímco se propadá hlouběji a hlouběji do zvláštního světa asistované reprodukce a domácí adopce. Poté, co jim lékař navrhuje reprodukci s využitím dárce, vzepřou se. Když ale do jejich života vstoupí Sadie (Kayli Carter), nedávno vyhozená z vysoké, začínají přehodnocovat své rozhodnutí.

Roma

Zatím nejosobnější projekt oscarového režiséra a scenáristy Alfonsa Cuaróna (Gravitace, Potomci lidí, Mexická jízda), film Roma, sleduje dívku Cleo (Yalitza Aparicio), která pracuje v domácnosti středostavovské rodiny ve čtvrti Roma v Mexico City. Jako v propracovaném psaníčku ženám, které ho vychovaly, vzpomíná Cuarón na vlastní dětství a vytváří živý a procítěný portrét domácích konfliktů a společenské hierarchie v politickém chaosu 70. let.

Tallulah

Ellen Page hraje dívku jménem Tallulah, která nemá obyčejný domov. Se svým přítelem cestuje Amerikou v dodávce a na živobytí si vydělává kradenými kreditními kartami. Život se oběma změní, když se Tallulah chopí dítěte nezodpovědné matky a začne předstírat, že je její vlastní. Drama natočil Sian Heder, scénárista a jeden z tvůrců seriálů Orange Is the New Black.

The Fundamentals of Caring

V této inspirativní buddy komedii se mladý muž trpící svalovou dystrofií a jeho pečovatel společně vydávají na cestu, aby hledali přátelství i naději. Čekala jsem utahané drama se špetkou černého humoru, ale nakonec mne to mile překvapilo. Paul Rudd je navíc velký sympaťák a celý film dokáže táhnout jen on sám.

The Night Comes for Us

Ito (Joe Taslim) v roli vymahače podsvětí, který se vrací do své organizace. Ovšem už po návratu ho potká zrada a ocitá se v chaosu, ve kterém neví, komu věřit. První indonéský film z produkce Netflixu. Akční řežba s jednoduchou zápletkou a výborným Iko Uwaisem, hvězdou Zátahu.

Trojí hranice

Pět bývalých členů speciálních jednotek se společně pokusí okrást narkobarona, spustí tím ale řetězec nečekaných důsledků a jejich vztahy budou podrobeny zkoušce. Akční thriller, v němž se objevují mimo jiné Ben Affleck či Oscar Isaac, vypráví příběh o boji proti kartelu, jež terorizuje hranice Peru, Kolumbie a Brazílie. Má jej na svědomí J. C. Chandor, jež se jako režisér podepsal pod film Margin Call, jímž debutoval a hned si za něj vysloužil nominaci na Oscara za nejlepší původní scénář.

Vánoční kronika

Bratr a sestra nabourají Santovy sáně a pak musí celou noc zachraňovat Vánoce. Ještě že si Santa vždycky umí poradit. Největší vánoční překvapení, jaké jsem za poslední roky viděla! Jestli Santa vůbec někde existuje, tak pevně věřím, že je to Kurt Russell, nejlepší filmový Santa všech dob. Příběh je originální a moderně zpracovaný. Má to obrovskou vánoční atmosféru, emoce, napětí, honičku a taky Santovu vězeňskou píseň.

V pasti

Příběh snímku, založený na stejnojmenné novele (kniha v české mutaci nese název také V pasti) od spisovatele Joshe Malermana, je zasazen do blízké budoucnosti, v níž matka (Sandra Bullock) a její dvě děti přežívají mezi posledními uprchlíky ve světě, kde neznámá síla zničila civilizaci. Trojice hlavních postav musí vlivem událostí podniknout cestu v lodi. Poslepu, zatímco je jim cosi v patách.

Vyproštění

Neohrožený žoldák se pouští do nejnebezpečnější mise kariéry. Má zločineckému bossovi zachránit uneseného syna. Vyproštění je slušným (a docela drsným) akčním filmem, u kterého nejvíce zamrzí promarněný potenciál. Protože je velmi citelné, že mohlo jít opravdu o výborný snímek. Takto se jen v jedné ve dvou scénách hned vprostřed filmu vyšvihneme nad průměr, aby vše tak nějak vyšumělo do ztracena bez nějaké hmatatelnější gradace, či naplňujícího finále.

Všem klukům, které jsem milovala

Její tajné milostné dopisy se dostanou k objektům jejích citů a poklidná existence Lary Jean na střední škole je pryč. Romantika z toho srší ze všech stran, námět je zajímavý a originální. Lara Jean je sympaťačka od pohledu, příjemná herečka, která umí hrát a je i zajímavá, ale něco tomu chybělo. Dokonce i filmy podle Sparkse jsou více záživnější. Asi mi to místy přišlo taky hodně naivní.

Pokračuj na Nejlepší Netflix seriály