Nejlepší filmy Robina Williamse

nejlepší filmy robin williams

Legendární komik a skvělý herec Robin Williams by právě oslavil své devětašedesáté narozeniny. K této příležitosti si připomeňme jeho nejlepší filmy, kterými ovlivnil celou generaci diváků.

Andrew – člen naší rodiny

Zdroj: Zdroj: Buena Vista Pictures

Jako většina lidí v budoucnosti, také Richard Martin koupil pro svou rodinu domácího robota. Ten jejich, nový model s označením NDR-114, dostal jméno Andrew a zpočátku nikdo netušil, jaký unikát představuje a jak moc ovlivní život celé rodiny. Na rozdíl od ostatních robotů mu to myslí, má smysl pro humor, je schopen cítit a vnímat krásu, rychle se učí a je překvapivě kreativní. Z výkonného služebníka se postupně stává miláčkem rodiny, zejména malé Amandy, která se ho zpočátku bála a neměla ho ráda.

Čas probuzení

Zdroj: Columbia/Sony

Úžasný, čistý a nádherný upřímně dojemný film, ve které exceluje především brilantní De Niro, neméně i Williams a jeden z nejkrásnějších skutečných příběhů jak kinematografie, tak skutečného života, který kdy osud napsal. Neuvěřitelná směsice úctyhodně fungujících faktorů, které do sebe zapadají jako puzzle skládající krásné panorama s čistě modrou oblohou. Ženská přirozená sentimentalita v podání Penny Marshall je cítit na každém snímku, česká stopa Miroslava Ondříčka samozřejmě nezklamala. (Jaroslav Thraumb)

Dobré ráno, Vietname

Zdroj: Buena Vista Pictures

Narativně nevýrazný snímek, jehož neuvěřitelná síla tkví v projevu hlavního hrdiny, v jeho schopnosti působit na svoje okolí, pozitivně měnit a ovlivňovat lidi, události a tím tvořit ze světa lepší místo pro život. Po příběhové stránce nenabízí Good Morning Vietnam žádný velký zážitek, a vsadím se, že při snaze o jeho převyprávění kamarádovi by se po pár větách začal nudit, intenzivní emoce ve vás však bezpečně vyvolá geniální Robin Williams, ze kterého vždycky vyzařovala jakási magická duševní čistota a v tomto filmu to, vzhledem ke kontextu příběhu, platí dvojnásob. Williams v nejlepších letech a životní formě tu předvádí koncert, kde ostatní herci i příběh samotný jsou tak trochu předkapelou, jež plní určitou úlohu, ale bez hlavní kapely by postrádala význam. Ne snad, že by příběh nebyl zábavný a nepřinášel žádnou katarzi, ale táhne to právě Williams a charakter postavy (kde musel výrazně zapracovat i Markowitz), která na vlně nepříjemných až tragických událostí přináší uvolnění a špetku svobody do duší nasazených vojáků; na frontě bych si asi nedokázal představit lepší „povyražení“. Navíc je z filmu i navzdory žánrového zařazení cítit silné asijské genius loci, což z něj dělá jistý kulturní paskvil a utvrzuje tu atmosféru společensko-ideologické války, i více a významněji, než té partyzánské. (Jaroslav Thraumb)

Dobrý Will Hunting

Zdroj: Miramax Films

Dva mladí nováčci si napsali scénář a zahráli hlavní postavy. Lépe to snad dopadnout nemohlo. Matt „Jason Bourne“ Damon a Ben „odsuzován“ Affleck skutečně napsali inteligentní, srdečný a hlavně svěží a vtipný scénář s několika dechberoucími monology a vtipnými dialogy. Perlička v podání psychiatra Robina Williamse snad ani nemohla být lesklejší. Nádherný laskavý film, který vyzdvihává do výšin ještě nadpozemská hudba Dannyho Elfmana a přesná režie Gus Van Santa. Poetika, rozhodnutí a zábava v jednom pěkně zabaleném celku. (Radek Neuman)

Expres foto

Zdroj: Fox Searchlight Pictures

„Když listujeme albem fotografií, vidíme jen šťastné chvíle našeho života. Nikdo nechce mít snímek události, na niž by rád zapomenul,“ říká hlavní postava filmu Sy Parris. Už dvacet let dělá fotky v místním obchodním domě a vede dost smutný a osamělý život. Ti, co se sem přijdou vyfotit, si sotva všimnou muže za pultem. Jen Nina Yorkinová se na něho vždy usměje, pozdraví ho a odnese si další snímek šťastné rodinky. Yorkinovi jsou jeho nejlepší zákazníci – Sy sledoval před hledáček lásku Niny a jejího manžela Willa, viděl, jak jejich nyní devítiletý syn Jakob vyrůstá z plenek, ví všechno o jejich rodinných prázdninách. A protože svou práci dělá zodpovědně a dokonale, ve svém archivu schraňuje i fotografie, které vypovídají mnohem víc o osobním životě těch druhých. Jak rád by se stal součástí Yorkinovy rodiny, která z jeho pohledu má všechno, co on postrádá. Jenže pak zjistí, že není zdaleka tak dokonalá, rozhodne se, že s tím musí něco udělat a jeho záchranná mise končí bizarní konfrontací…

Insomnie

Zdroj: Warner Bros.

Mysteriózní thriller od režiséra Christophera Nolana se věnuje brutální vraždě mladé studentky na Aljašce, na které pracuje detektivka Ellie. K této nevšední vraždě je rovněž přivolán i geniální detektiv Will Dormer se svým parťákem Hapem Eckhartem. Ellie se hned Willovi svěří s tím, že jej od mládí obdivovala a studovala jeho práci. Setká se však pouze s jeho odtažitou a chladnou povahou. Pro Willa zůstává jediným podezřelým spisovatel Walter Finch, který se stává Willovou noční můrou. Dokáže totiž zmanipulovat jeho myšlení, spánek a psychiku. Navíc proti Finchovi nemá dostatek důkazů. Navzdory tomu, jde Will stále po jeho stopě, dokud někdo nezastřelí jeho parťáka. V rolích detektivů se představili Al Pacino, Martin Donovan a Hilary Swank. V nevšední roli se objevil komediální herec Robin Williams, jenž ztvárnil manipulativního spisovatele Waltera Finche. (Tereza Filounková)

Jak přicházejí sny

Zdroj: Polygram

Vypravěčem podivného příběhu je lékař Chris, který se po smrti při autohavárii ocitá nejdříve ve zvláštním stavu mezi skutečnosti a nicotou a posléze přichází do pozoruhodného světa, vytvořeného jeho vlastními představami, vzpomínkami a sny. Chris sleduje z dálky milovanou manželku Annii a marně se snaží ulehčit ji utrpení. Manželé totiž přišli už dříve, při jiné autohavárii o dvě děti a překonali těžkou krizi. Annie spáchá sebevraždu. Chris, který se mezitím setkal s dětmi se pro ni vydává do pekla, odkud se mu ji podaří zachránit. Rodina se konečně shledá ve vysněném světě. Příběh však nekončí, protože je možná reinkarnace…

Jumanji

Zdroj: Jumanji

Alan Parrish byl docela obyčejný nešťastný kluk: ve škole ho mlátili, protože byl zbabělec, a táta si o něm myslel, že je nevděčný protiva. Když Alan našel tajemnou krabici se starobylou exotickou hrou Jumanji, všechno se změnilo – k horšímu. Pekelný strojek na osud se spustil a Alan na šestadvacet let zmizel. Jeho kamarádce Sáře to jenom zkazilo život. Je to totiž hra pro ty, kteří chtějí opustit svůj svět. Po letech se však do opuštěného domu Parrishových v idylickém Brantfordu přistěhují jiné smutné děti. Judy a Peter objeví tajemnou krabici a hra znovu začíná, nebo spíš pokračuje. Jsou do ní totiž vtaženi nejen Judy s Peterem, ale teď už i dospělí Alan a Sára. Boj o ukradené dětství však přeroste ve snahu zachránit si holý život. Městečko se totiž rychle mění v divokou, nebezpečnou džungli plnou hladových supermoskytů, zdivočelých tlustokožců a krvežíznivých rostlin. Čtveřici zoufalých spoluhráčů zbývá jediné: pokusit se hru za každou cenu dohrát…

Král rybář

Zdroj: TriStar Pictures

Terry Gilliam je muž s nebývale bohatou představivostí, jež dokáže skloubit s mistrovským humorem, nadsázkou a sarkasmem do unikátních filmových děl. Stejně tak je tomu ve filmu Král rybář. Ten je v porovnání s ostatními Gilliamovými filmy coby do nadsázky a vtipu na škále z těch vážnějších, o komické momenty se ale notně zasazuje Robin Williams. Právě ten je nositelem leitmotivu Svatého Grále a vůbec leitmotivu všech Gilliamových filmů: klouzání mezi konvenčním světem normálna a bláznivými surreálnými imaginacemi, jež se ale v Gilliamových filmech vždy překlopí z pouhých úniků pomatené mysli v konstruktivní reálný vlek děje. Jeff Lucas (Jeff Bridges) a Parry (Robin Williams) dotáhnou film k dokonalému happy endu, což není u Gilliama tak běžné. Vzájemně si dají chuť do života a zaženou démony, kteří jim život dělali hořkým. Film je na motivy legendy o Krály rybářovi, krály, který objevil Svatý Grál v rukou chudáka, jenž mu zachránil život. (Eva Čajková)

Moskva na Hudsonu

Zdroj: Columbia Pictures

Saxofonista Vladimír Ivanov (Williams) hraje v moskevském cirkusu, který se chystá na zájezd do New Yorku. Šedivá existence v sovětské metropoli, kde se pořád něčeho nedostává a kde kvůli intimní chvilce s přítelkyní musí jít do kamarádova bytu, je najednou vystřídána návštěvou svobodného světa se spoustou lákadel. Vladimír se v náhlém hnutí mysli uprostřed prohlídky známého obchodního domu Bloomingdale’s rozhodne k emigraci, jíž nezabrání ani do cirkusu nasazení agenti KGB. Ale tím jeho příběh teprve začíná, neboť život v nové vlasti není vůbec jednoduchý…

Ptačí klec

Zdroj: United Artists

I tentokrát – a zdaleka ne naposledy, se jedná o americký remake francouzského snímku. Ptačí klec vychází ze snímku ze sedmdesátých let, který u nás vyšel pod názvem Klec bláznů. V této novější variantě je Ptačí klec známý gay klub na Palm Beach. Jeho vlastník žije v dlouholetém svazku s dalším mužem a zároveň vychovává syna z předešlého manželství. Vše se zamotá, když se právě onen syn zamiluje do dcery republikánského politika, který by nesnesl, že otec milého jeho dcery je gay. Rozjíždí se proto kolotoč událostí, v nichž se předstírá „normální rodinka,“ a zároveň se vše dokonale zamotává. V hlavních rolích hrají Robin Williams, Gene Hackman, Nathan Lane, Dianne Wiest, Dan Futterman, Calista Flockhart, Hank Azaria a další. (Tomáš Lesk)

Společnost mrtvých básníků

Tento oscarový snímek rozhodně nepatří mezi veselé a rozjařené teen komedie. Děj se soustředí na problematiku dospívajících mladíků v prostředí čistě chlapecké akademie ve Spojených státech. Skupina studentů se setkává s novým vyučujícím Johnem Keatingem, který v nich probouzí sympatie k poezii a krásám jazyka. Keating se vymyká tradičnímu pojetí kantora, zajímá se o jejich názor, učí je v exteriéru, odhazuje osnovy a pobízí je ke kreativitě, což má na vnímání party kluků značný vliv. Rozhodnou se jít ve stopách svého vzoru a začínají si říkat Společnost mrtvých básníků. Když je však jednoho dne Keating na žádost rodičů jednoho ze studentů zbaven možnosti učit, mladíci se ocitají v emočním vakuu a musejí si hledat cestu životem sami. Snímek je nabitý velkými jmény, profesora Keatinga ztvárnil nezapomenutelný Robin Williams a jeho studenty Ethan Hawke, Robert Sean Leonard nebo Josh Charles. (Lenka Hrůzová)

Táta v sukni

Zdroj: 20th Century Fox

Příkladná rodinná komedie plná výborného humoru. Rychle to odsýpá, má to skvělé obsazení a hlavně bezkonkurenčního Williamse. Stejně jako Sám doma nezapomenutelný dabing a vzpomínka na dětství. Columbusova krevní skupina. (Radek Neuman)