Nejlepší filmy Arnolda Schwarzeneggera

nejlepší filmy arnold schwarzenegger
nejlepší filmy arnold schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger oslaví třiasedmdesáté narozeniny ještě tento měsíc. Za svou bohatou kariéru natočil hned několik kultovních filmů, a ty nejlepší z nich si právě teď připomeneme.

Barbar Conan

Zdroj: Universal Pictures

Když je řeč o formování dětství, nesmí zde chybět ani Barbar Conan – první velký film Arnolda Schwarzeneggera. Film, který vypráví především obrazy, hudbou a Arnoldovými svaly. Nechybí tady gladiátorské zápasy, honba za pomstou a láska. Správně temné, drsné a brutální. Takové filmy se dnes již netočí. (Radek Neuman)

Expendables: Postradatelní 2

Zdroj: Lionsgate

Expendables jsou Slyovo dítko, ale byť měl asi při dvojce velké slovo, je dobře, že přenechal místo režiséra někomu jinému. A pevnější režisérská ruka je znát hned při prvním infernu v Nepálu. Celkově se dočkáme méně střihů, méně velkých detailů a více celistvé akce a hlavně postav. Škoda, že větší a nabušenější akce je vykompenzována patetičtějšími a klišoidnějšími proslovy… Na ty však ale po vstupu Chucka Norrise na scénu ihned zapomenete. Kadence hlášek vyšší, takže logicky některé vyšumí do prázdna, některé ale sedí báječně (v podstatě cokoliv od Arnolda, Chuck vyprávějící vtip o sobě, Slyovo „RIP“…). P.S. Van Dammovi záporák evidentně sedí. (Radek Neuman)

Komando

Zdroj: 20th Century Fox

Od výskoku Arnolda z letadla jde o pořádný akční nářez a nechybí v něm ani černý humor, který mě hodně baví. Nestárnoucí klasika, která nejlépe reprezentuje přímočarou linii akčních snímků 80. let. A vězte – to já rád. A v tomto případě klidně i se starým českým dabingem… (Radek Neuman)

Plán útěku

Zdroj: Lionsgate

Snažil jsem se od Escape Plan nic moc neočekávat, přece jenom, ani jeden z hlavních protagonistů už není z nejaktivnějších herců a především na výkon pana guvernéra jsem byl velmi zvědavý, protože jsem ho od konce jeho politické kariéry prakticky hrát neviděl. Možná právě díky mým nicotným očekáváním, i přesto, že jsem v námětu viděl celkem slušný potenciál, jsem byl nakonec velmi mile překvapen. Arnold Schwarzenegger předvádí i po letech více než parádní výkon (tedy ne že by mu to strniště nějak zvlášť slušelo), ani Stallone nebyl špatný, příběh nepodkopala žádná kýčovitá scéna, která by mohla zničit dosud vybudovanou atmosféru (tedy možná až na tu úplně závěrečnou), a dá se říct, že jsem se prakticky ani jednou nepodíval, kolik času zbývá do konce, což u mě značí velmi vysoký stupeň zájmu. A Caviezel jako záporák byl parádní – arogantní, lhostejný sociopat bez špetky lítosti, tak, jak to má být. Já jsem spokojen. (Jaroslav Thraumb)

Pravdivé lži

Zdroj: 20th Century Fox

Cameron se po myšlenkově vyčerpávajícím druhém dílu Terminátora vrhnul na odreagovanou akční komedii, která je v jeho rukách dvouhodinovou excelentní jízdou v pravém slova smyslu. Chcete se bavit? Pobavíte se. Chcete akci? Dostanete ji. Arnold na vrcholu své kariéry předvádí, jak by to asi vypadalo, kdyby měl James Bond manželku a dítě. (Radek Neuman)

Predátor

Zdroj: 20th Century Fox

Predátor si našel cestu do kin o devět let později než Vetřelec, ale i on si dokázal najít svou fanouškovskou základnu. Do hlavní role byl obsazen Arnold Schwarzenegger jakožto velitel skupiny mužů, kteří mají v džungli osvobodit několik amerických vojáků. Vycvičení žoldáci dosud nepoznali strach, ale vše se změní, když narazí na mimozemského tvora, který v džungli se svou lodí ztroskotá. Ze žoldáků se najednou stává lovná zvěř. První film zůstal dosud nepřekonaný, a to zejména díky skvělé atmosféře a postavám, jejichž chování se ve filmu razantně změní. Vynikající film! (Lukáš Vaněk)

Terminátor

Zdroj: Orion Pictures

Pod taktovkou Jamese Camerona vznikla ponurá vize budoucnosti, kde jsou lidé na pokraji vymření po tuhém boji s mocným Skynetem. Poslední zbytky rezistence vedené hrdinným Johnem Connorem však stále robotickým nepřátelům pořádně zatápí. Do minulosti je tak vyslaný plechový zabiják v lidské kůži, který má jediný úkol – zabít Johnovu matku Sarah a zabránit tak existenci Johna. Arnold Schwarzenegger v roli drsného robota, který si jde tvrdě za svým a cestou nechává desítky mrtvol. Na svou dobu revoluční triky, vtahující atmosféra a barvité universum s přitažlivou, leč znepokojivou apokalyptickou vizí. (Daniel Birgus)

Terminátor 2: Den zúčtování

Zdroj: TriStar Pictures

Dnes většinou sequely nepřekonávají své předchůdce, ale Den zúčtování je výjimkou. T-800 usilující o život Sarah Connor se nyní vrací jako dobrák a naopak usiluje o její záchranu, stejně tak dělá vše pro to, aby nebyl zkřiven ani vlásek rovněž jejímu synovi. Ovšem soupeřem je mu vylepšený model T-1000 v podání Roberta Patricka. Speciální triky patřily k naprosté špičce a i po bezmála více jak dvaceti letech stále nepůsobí vůbec vyčpěle. Jednoznačně nejlepší díl série, kterému se další v pořadí snažily kvalitativně marně vyrovnat. Den zúčtování nesmí chybět v žádném výčtu nejlepších filmů devadesátých let. (Daniel Birgus)

Terminátor 3: Vzpoura strojů

Zdroj: Warner Bros.

Arnie v roli hlavního robota potřetí. Po událostech druhého dílu uběhlo deset let a John Connor si ani nyní neodpočine. Svému konci se sice jako teenager vyhnul, ale dozví se, že se zkáza lidstva pouze oddálila a nyní se pomyslná ručička nebezpečně blízko pohybuje ke dvanácté hodině. Stárnoucí T-850 (novější, nicméně stále chátrající řada) je opět poslán do minulosti, aby Johnovi opět několikrát zachránil kejhák. Stejně jako v předchozím dílu mu je soupeřem mnohem vyspělejší robot a tak rakouský svalovec většinu filmu tahá za kratší konec. Kvalitativní propad, ale stále koukatelná podívaná. Fanoušky Homelandu potěší angažování Claire Daniels, která si zde zahrála, ještě než se stala nevyrovnanou agentkou CIA. (Daniel Birgus)

Total Recall

Zdroj: TriStar Pictures

Původní film režiséra Paula Verhoevena s Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli byl něčím víc. Těžko říci, zda to bylo humorným nadhledem, maskami, celkovým zasazením (kolonizovaný Mars v budoucnosti), či zápletkou, která i tak trochu parodovala špionské akční filmy. Na svou dobu snímek obsahoval výborné triky (dostal za ně ostatně Oscara), masky a slušnou nálož gore. A to se vždycky počítá. Když se to všechno sečte dohromady, dostaneme odsýpající kultovní sci-fi, které by neměl vynechat žádný fanoušek žánru. Tohle je prostě nahláškovaná akční jízda s myšlenkovým přesahem, jež i dnes má stále co nabídnout… (Tomáš Lesk)