Nejlepší české dokumenty za posledních 10 let

Nejúspěšnější český dokument všech dob V síti ještě pořád máte šanci vidět v kině. A pokud Vám jeden film bude málo, můžete se vzdělat u dalších jednadvaceti nejlepších dokumentárních počinech, které vznikly v rozmezí posledních deseti let.

Bratříček Karel

Film Bratříček Karel ukazuje tragické osudy legendy dvou československých revolucí – 1968 a 1989. Dokument přibližuje spoustu neznámých událostí ze života Karla Kryla a představí zajímavé archivy, které zatím nebyly širší veřejnosti známy. Texty jeho písní jsou dodnes aktuální – byl vizionář, předvídal budoucnost, ale zároveň výborně reflektoval současnost. Věčný rebel…

Filmový dobrodruh Karel Zeman

Dokumentární film Karel Zeman – filmový dobrodruh je životopisným filmem, který se ohlíží za životem, dílem a významem klasika světového filmu. Zároveň odhaluje inspirativní zdroje jeho tvorby, ohlas ve světě a nahlédne do kuchyně průkopníka filmových triků. Pokud spočteme ceny z festivalů, divácký ohlas v zahraniční distribuci i množství publikací a počet filmových tvůrců, kteří Karla Zemana uvádějí jako inspirační zdroj, dojdeme k závěru, že Karel Zeman je jedním z nejúspěšnějších a nejvíce ceněných českých filmařů ve světě. Karel Zeman byl ve svém oboru naprostým solitérem, stvořil si vlastní svět vycházející čistě ze své imaginace. Všechno se naučil sám, neprošel filmovou školou, není lehce zařaditelný do jakési vlny, období nebo směru.

Forman vs. Forman

Snímek, který vznikl v česko-francouzské koprodukci společností Negativ, Alegria, České televize a ARTE, je uceleným životním portrétem jednoho z předních českých režisérů Miloše Formana, sumarizuje jeho životní cestu, na níž se prolíná přízeň s ranami osudu, osobní pátrání i tápání. Snímek je koláží často neviděných soukromých oficiálních archivů i autobiografického vzpomínání, které namluvil režisérův syn Petr.

Hrdý na svůj klub

Příběh fotbalového klubu Dukla Praha zpracovaný jako 75 minutový archivní střihový dokument, jenž mapuje šest dekád fotbalové historie a vývoje slavného klubu s jeho vrcholy i pády od roku 1948 až po současnost. Dokument je sestavený z vyprávění dosud žijících legend – hráčů, trenérů a funkcionářů Dukly, archivních obrazových a zvukových materiálů, videomateriálů, fotografií atd. Příběh je rozdělen do šesti kapitol které opisují každou jednotlivou dekádu. Dokument by měl lidem přiblížit historii, nahlédnout ke kořenům a zvěčnit jeho nejlepší hráče, trenéry a funkcionáře, kteří se zasloužili o úspěchy klubu a potažmo českého fotbalu.

Cheza je jen jedna

Litvínov a hokej. Spojení, které k sobě neodmyslitelně patří. Nejvyšší domácí soutěž se v malém městě pod Krušnými horami hraje nepřetržitě od roku 1959. Od zisku mistrovského titulu v roce 2015 se ale nedaří, ani sezona 2019/20 nebyla jiná. Přestože klub uspořádal v Německu zápas pod širým nebem se Spartou a vytvořil nový divácký rekord extraligy, průšvih v podobě sestupu musel odvracet až v posledním kole. Unikátní celovečerní dokument Bez frází zavede diváka do života a rutiny profesionálních hokejistů i srdcí jejich fanoušků na místě, kde se hokej stal doslova životním stylem. Zákulisím jednoho z nejtradičnějších klubů v Česku provází Martin Hofmann.

Jiří Suchý – Lehce s životem se prát

Muž mnoha řemesel, herec, spisovatel, režisér, libretista, skladatel, textař, grafik, scénograf a kostýmní výtvarník, a navíc ředitel divadla. A to určitě není ještě všechno. Především legenda české kultury, která ovlivnila několik generací. To je Jiří Suchý, o jehož životní cestě, mnohdy nelehké, natočila dokumentární film Olga Sommerová.

Když kámen promluví

Film o Jaroslavu Duškovi není typickým portrétem známé osobnosti – jde spíše o zachycení jeho vnitřního života, jeho názorů a postojů k věcem, které se dotýkají každé bytosti. Film se natáčel více než jeden rok a uvidíme v něm nejen ukázky z divadelních her, ale i setkání s mentálně postiženými, s delfíny, komunikaci s kameny, stavbu ekologického hliněného domu, chození po žhavých uhlících a mnohé další. Jaroslav Dušek zde velmi sugestivně a přesvědčivě vypráví o základních momentech života jako moudrá a inspirující osobnost, jejímž životním postojem je radost.

King Skate

Přilepit se k betonu. Vysvištět prostorem. Mít to všechno v pohybu. Skateboard! V šedi ČSSR 70. a 80. let něco úplně jiného, úplně nového. Láska na první pohled. Nekonečnej mejdan. Adrenalin. Kultovní postavy českého a světového skateboardingu v příbězích zlámaných kostí, nezlomných přátelství a divoké jízdy za svobodou uprostřed komunismu.

Magický hlas rebelky

Marta Kubišová setrvala se ctí dvacet let v odporu proti komunistickému režimu. Trojnásobná Zlatá slavice z let 1966, 1968 a 1969 byla ve svém strmém profesním vzletu sestřelena ruskými okupačními tanky, které obsadily Československo. Její dramatický osobní život se prolínal s politickou tragédií tohoto národa po sovětské okupaci v roce 1968, a s činností nesehnutých občanů v Chartě 77. Film se zabývá Martinou první a druhou pěveckou kariérou, jejím životem soukromým, občanským angažmá, a historií Československa v druhé polovině 20. století.

Normální autistický film

Děti trpící autismem netrpí nevyléčitelnou chorobou. Trpí tím, že jsou neurodiverzní a svět je zařízen pro ty neurotypické. To je teze, s níž se Miroslav Janek pouští do série živých setkání s několika dětmi a dospívajícími diagnostikovanými Aspergerovým syndromem. Nechává je bezprostředně formulovat jejich vztah ke světu, k sobě samým a také k tomu, co je odlišuje od „normálu“. Zjišťujeme, že nás zavádí mezi zábavné nebo fascinující osobnosti, které často trpí tím, že jsou označeny jako „hendikepované“. Návštěva mezi autisty rozrývá zdánlivě pevné hranice jinakosti a normality.

Pásky z Nagana

Strhující sportovní dokument Ondřeje Hudečka s energií připomíná historické vítězství českých hokejistů na olympiádě v Naganu v roce 1998, které rámuje historickým kontextem rusko-českých vztahů. Vzpomínky hvězd jako Dominik Hašek, Jaromír Jágr či Eric Lindros se střídají s unikátními archivními záběry.

Století Miroslava Zikmunda

Životopisný film Století Miroslava Zikmunda přináší osobitý pohled na bouřlivé dějiny dvacátého století očima muže, který poznal celý svět. Byl počat za Habsburků, narodil se pět měsíců po vzniku první republiky. Přežil 2. světovou válku, zažil nástup komunismu i jeho pád. StB byl označen jako „nebezpečná osoba nejvyšší třídy nebezpečnosti“. Pobýval v Africe, když zanikal koloniální systém. Setkal se s pre-zidenty, seznámil se s Gagarinem i Hillarym. Zažil nástup demokracie a „všemo-cného“ kapitalismu… Vydejme se napříč dějinami a nechme si vyprávět příběh minulého století prostřednictvím muže, který jej zažil…

Strnadovi

Během 35 let společného soužití jednoho páru se odehraje mnohé: od chvil absolutního porozumění až po dramatické propady. Po většinu času však partneři řeší všem dobře známé běžné starosti a radosti spojené s výchovou dětí, chodem domácnosti nebo třeba podnikáním. A přesně takový život žijí i majitelé prodejny s nábytkem Ivana a Václav Strnadovi, které režisérka Helena Třeštíková v rámci projektu Manželské etudy sleduje se svou kamerou už od roku 1980. Její nový celovečerní dokumentární film o Strnadových na televizní filmy tohoto cyklu navazuje, především ale ukazuje další překvapivé zvraty, které život manželů a jejich dětí přinesl.

Šmejdi

Manipulace, nátlak, ponižování, agrese. Skryté kamery zachytily drsné pozadí předváděcích akcí pro seniory. Co se opravdu děje na populárních zájezdech s obědem zdarma? Praktiky, ze kterých mrazí. Lži a promyšlená manipulace, jejímž jediným cílem je donutit bezbranné staré lidi k nákupu předraženého zboží. Senioři ze svých nuzných důchodů splácí horentní sumy za často nekvalitní produkty. Někteří z nich se dušují, že už na žádnou akci nikdy nepojedou, jiní to nevydrží a jedou znovu. Co je žene? Zvědavost? Samota? Nebo závislost? Autorky tohoto filmu rok v převleku navštěvovaly akce, kde se důchodcům vymývají mozky a kde mladí lidé nejsou vítáni. Vedle autentických záběrů z předváděcích akcí a výpovědí poškozených seniorů přináší dokument i pohled psycholožky, právníka a dalších odborníků. Film tak poprvé komplexně mapuje tento nechvalný fenomén dnešní doby.

The Elements

Dokumentární film The Elements chce divákům odhalit podstatu tří sportovních odvětví – horolezectví, hloubkové potápění a BASE jumping, která jsou spojena se symbolikou jim odpovídajících charakteristických živlů – země, voda, vzduch. Jednotlivé oblasti jsou pak zastoupeny výraznými českými osobnostmi profesionálního sportu, kterými jsou Marek Holeček, Michal Rišian a Martin Trdla. Motto projektu zmiňuje čtvrtý živel, který hoří v každém z nich.

Trabanti

Trabantem tam a zase zpátky je poslední cestou kolem světa. Poslední výprava uzavírá cesty žlutých trabantů napříč kontinenty ve velkém stylu. V týmu tentokrát není žádná žena a putování smečky mužů v čele s cestovatelem Danem Přibáněm nabírá často divoké obrátky. Žlutý cirkus jede z Indie až domů. Překonává Himaláje i diktatury, láme výškové rekordy i prchá před policií. Přestože jde mnohokrát do tuhého, mezinárodní česko-slovensko-polská posádka bojuje se všemi nástrahami s černým humorem, sebeironií a občas na hraně politické korektnosti. Film Trabantem tam a zase zpátky definitiv…

V Mosulu

Šoková terapie reportáží z válečné fronty. Dokumentaristka Jana Andert strávila osm měsíců s elitní jednotkou irácké armády v prvních liniích bitvy o Mosul, od roku 2014 do června 2017 okupovaný bojovníky Islámského státu. Nebojácné svědectví o městu v ruinách, které jedna z největších katastrof dnešní doby obrala o duši.

Věra 68

Sto čtyřicet medailí, z toho sedm zlatých a čtyři stříbrné olympijské, pasovaly gymnastku Věru Čáslavskou na nejúspěšnější československou sportovkyni všech dob. Stovky soupeřek se ji snažily porazit nebo se jí alespoň přiblížit. Po strhujícím vítězství na olympiádě v Mexiku v roce 1968 byla vyhlášena nejlepší sportovkyní světa, stala se druhou nejpopulárnější ženou planety po Jacqueline Kennedyové a celý svět jí ležel u nohou. Ve stejném roce podepsala manifest Dva tisíce slov a svůj podpis nikdy neodvolala. Vrchol její kariéry tak vystřídal na počátku normalizace společenský pád a o dvacet let později opětovný let na vrchol, když si ji jako svou poradkyni vybral prezident Václav Havel.

Vykoupení – Zrození Kingdom Come: Deliverance

Kingdom Come je unikátní české RPG zasazené do realistického světa středověké Evropy. Cesta k jeho zrodu byla extrémně komplikovaná, hra byla odmítnuta vydavateli jako příliš riskantní a vznikla jen díky podpoře fanoušků na Kickstarteru. I poté čekalo tvůrce, kvůli celé řadě netradičních idejí a mechanismů, při vývoji mnoho úskalí. Dokument představuje více než šest let dlouhou trnitou cestu od založení Warhorse po vydání hry.

V síti

3 herečky, 3 pokojíčky, 10 dní a 2458 potenciálních sexuálních predátorů. Radikální experiment otevírá tabuizované téma zneužívání dětí na internetu. Tři dospělé herečky s dětskými rysy se vydávají na sociální sítě, aby v přímém přenosu prožily zkušenost dvanáctiletých dívek online. Ve věrných kopiích dětských pokojů chatují a skypují s muži, kteří je na netu aktivně vyhledali a oslovili. Drtivá většina těchto mužů požaduje sex přes webkameru, posílá fotky svých penisů a odkazy na porno. Děti jsou dokonce vystaveny vydírání. Dokumentární film Barbory Chalupové a Víta Klusáka vypráví strhující drama tří hrdinek alias „dvanáctiletých dívek“, pro které se účast na experimentu, od castingu až po osobní schůzky s predátory pod dozorem ochranky, stává zásadní životní zkušeností. Predátorské taktiky se postupně obracejí proti svým strůjcům: Z lovců se stávají lovení.

Zapomenuté transporty do Polska

Zdroj: Lukáš Přibyl

Je čtvrtým ze čtveřice devadesátiminutových filmů Lukáše Přibyla, které jsou mozaikou vzpomínek židů deportovaných z Čech a Moravy do koncentračních táborů a ghett v Lotyšsku, Bělorusku, Estonsku a východním Polsku. Tedy míst, o kterých se narozdíl od nechvalně proslulé Osvětimi, Treblinky, Dachau či Terezína příliš nemluví, ale které byly svědky stejně krutých osudů stovek tisíc lidí.

Zítra bude líp

Je leden 2010 a Libor Podmol přijíždí do USA, kde si v legendárním obchodě od ještě nedávno nejlepšího freeride jezdce kupuje motorku. Začíná boj o titul mistra světa ve Freestyle motokrosu. Tento nový atraktivní sport plný nebezpečných skoků vyvolal obrovský zájem fanoušků a sponzorů po celém světě. Přes divoké začátky se český závodník Libor Podmol postupně vypracoval mezi nejlepší jezdce na světě. Jako vůbec první evropský jezdec podepsal kontrakt s Rockstar energy drink. Ve svých 26 letech se pokusí dosáhnout na pomyslnou nejvyšší metu – stát se Mistrem světa. Fascinující cesta Libora Podmola zobrazuje svět, ve kterém se plní sny, přestože někdy odporují zákonům gravitace.