Severské filmové čtvrtky představí oceňované švédské drama Zářící hvězdy

Filmový festival Severské filmové čtvrtky se musel potýkat stejně jako většina dalších s nechtěnou pauzou, kterou způsobil koronavirus. Naštěstí se pomalu ale jistě vše vrací do starých a zajetých kolejí a díky znovuotevření kin se vrací i promítání skandinávských filmů. Po skoro tří měsíční pauze festival představí oceňované švédské drama Zářící hvězdy.

Již na začátku roku 2020 festival nabídl to nejlepší ze severských kraťasů. Nyní se můžeme těšit na promítání úspěšného filmu švédské režisérky Lisy Siwe, který měl premiéru v roce 2009. Snímek vypráví o mladé dospívající Jenny, která řeší veškeré problémy spojené s pubertou a jejíž život se značně zkomplikuje. Její matka těžce onemocní a z Jenny se musí stát skoro dospělá žena, která musí být schopna starat se o svojí matku, babičku a jejich domácnost. Veškerý tlak, který Jenny cítí ze všech stran ventiluje s pomocí své divoké kamarádky Ullis, se kterou vymetá jeden večírek za druhým a posunuje své hranice možností.

Snímek vznikl na motivy stejnojmenné knihy od spisovatelky Johanny Thydell, která za knihu získala Augustovu cenu v kategorii literatury pro děti a mládež. Ve filmovém zpracování kritici velice chválili výkon herečky Anniky Hallin v roli matky, stejně jako výkon mladé herečky Josefine Mattesson coby dospívající Jenny. Herečka Annika Hallin je take známá za role ve filmech Muži, kteří nenávidí ženy, Dívka, která si hrála s ohněm nebo Dívka, která kopla do vosího hnízda. Úspěšnou hereckou trojici uzavírá Anki Lidén, jež si za vedlejší roli babičky odnesla prestižní švédskou filmovou cenu Guldbagge.

Film je uváděn v rámci Týdnů švédské literatury. Promítání proběhne ve čtvrtek 4. června v Kině Evald.