Proměna Elyase M’Bareka: Z Kobry 11 až po falešného učitele

Oblíbený německý herec Elyas M’Barek se proslavil rolí falešného učitele v komedii Fakjů pane učiteli. Film se stal u dospívajících diváků tak oblíbený, že se dočkal dalších dvou pokračování. Nyní se herec objeví v nové německé komedii Téměř dokonalá tajemství. Podívejme se, jak Elyasova filmová kariéra pozvolna stoupala, až na samý vrchol popularity v oblasti komedie.

Elyas se poprvé na televizní obrazovce objevil v roce 1989 v seriálu Hájovna Falkenau. Po tomto debutu následovaly další menší role, ať už v seriálové tvorbě nebo v té filmové. První velký úspěch zaznamenal díky seriálu Turečtina pro začátečníky. Seriál měl obrovský úspěch a herec za svou rolí získal cenu pro nejlepšího seriálového herce roku 2006. Dalo by se říci, že role v tomto seriálu mu odstartovala televizní kariéru.

Kobra 11 (Zdroj: RTL)

Následovala vedlejší role v Kobře 11. A v roce 2008 se objevil v komediálním seriálu Deník doktorky. I když se v televizi věnoval spíše komediální tvorbě, ve filmové kariéře tomu tak nebylo. Ba právě naopak, objevoval se spíše v průměrných dramatech. Za zmínku stojí Epsteinova noc z roku 2002 nebo dramatický thriller Náš vůdce z roku 2008.

Žánr, ve kterém se našel

Komedie je žánr, který Elyasovi sedne nejvíc ze všech a podle jeho filmografie ho zřejmě i nejvíc baví. V roce 2008 si zahrál vedlejší roli v komedii Mužská srdce. Do povědomí diváků se však dostal snímkem Turecky snadno a rychle. Dobrodružná komedie o nouzovém přistání letadla na opuštěném ostrově, přinesla Elyasovi jednu z prvních hlavních rolích a rozhodně nebyla poslední.

Turecky snadno a rychle (Zdroj: Constantin Film DE)

Rok 2013 přinesl herci oblibu dospívajících diváků, milujících komedie. Film Fakjů pane učiteli byl nejnavštěvovanějším filmem v Německu. Příběh o zrovna propuštěném kriminálníkovi, který se dostane do školy jako falešný suplující učitel, aby mohl vykopat své úspory, nad kterými postavili tělocvičnu, byl v roce 2014 nominován na Německou filmovou cenu v kategorii nejlepší film, nejlepší scénář a nejlepší ženskou vedlejší roli. Nakonec ale získal pouze cenu pro nejnavštěvovanější film.

Cesta na vrchol slávy

Po úspěchu komedie, začal Elyas dostávat nabídky na hlavní role podobného žánru. Jeho, teď již dobře známá tvář, notně přispěla k oblíbenosti těchto snímků u diváků. Objevil se v komedii I muži mají své dny nebo v thrilleru Who am I – žádný systém není bezpečný. Pokračování úspěšného filmu Fakjů pane učiteli na sebe také nenechalo dlouho čekat a v roce 2015 měl premiéru film Fakjů pane učiteli 2. Stal se druhým nejúspěšnějším německým filmem a návštěvností v kinech v České republice předčil i původní komedii.

Fakjů pane učiteli (Zdroj: Constantin Film DE)

Po pokračování opět následovali skvělé hlavní role. Herec si zahrál v komedii Vítejte u Hartmannů nebo v dramatické komedii Spolu to dáme, kde ztvárnil zbohatlíka Lennyho, jenž využívá tátovi peníze pro svojí zábavu a potěšení. Jeho otec má ale už dost synovy chamtivosti a tak mu nakáže, aby trávil čas s těžce nemocným dospívajícím Davidem, kterému zbývá už jen pár měsíců života. Tahle nová životní zkušenost Lennymu změní pohled na svět a najednou ho šťastným nedělají peníze nebo bohatství, ale čas trávený s Davidem.

Rok 2017 přinesl třetí a zatím poslední díl Fakjů pane učiteli 3. Třetí díl si už nezískal takový úspěch jako jeho dva předchůdci, i tak byl ale velmi navštěvovaný. Elyas se díky roli falešného učitele dostal ve své kariéře až k samotnému vrcholku slávy a stále stoupá a bere jednu kariérní příležitost za druhou. V roce 2019 šlo do německých kin drama The Collini Case, kde Elyas ztvárnil roli nezkušeného právnika Caspara Leinena, jenž přebírá obhajobu Fabrizia Colliniho obžalovaného z vraždy. Herec se zde objevil po boku herecké legendy Franca Nera, jenž ztvárnil Colliniho.

Téměř dokonalá tajemství

Téměř dokonalá tajemství je zatím nejnovějším snímkem, kde Elyase můžeme vidět. Kvůli koronaviru byla premiéra filmu posunutá, nicméně od čtvrtka 18. června si na film můžeme zajít do českých kin. A na co se můžeme těšit?

Téměř dokonalá tajemství (Zdroj: Constantin Film DE)

Jako nevinná hra se na první pohled zdá nápad partičky kamarádů, kteří se sešli na pár sklenek vína a dobrou večeři. Jak si zpříjemnit večer, než poslechem horovů a přečtením nahlas vzkazů, které všichni u stolu mají v mobilu. Ze začátku zábavný večer plný dobírání za lechtivé vzkazy se postupem času zvrtne v trapné a nechtěné situace. Vždyť právě v mobilech skrýváme největší tajemství, ať už je to pomlouvání svého přítele, lechtivé zprávy od milence či milenky nebo váš tajný druhý život. Jak tenhle večer může skončit? Odejdou všichni tak jak přišli nebo odejde každý sám?

Snímek přichází do kin 18. června 2020.