Nejlepší filmy Jima Carreyho, herce s gumovým obličejem

Jim Carrey je legenda. Zbožňujeme ho od dětství a zřejmě nikdy se na tom nic nezmění. Kanadského herce, který se objevuje na plátnech kin od roku 1983, známe z bláznivých rolí i ceněných dramat, která jeho herecký talent nezapřou.

Ace Ventura: Zvířecí detektiv

Zdroj: Warner Bros.

Ace Ventura je specialistou na pátrání po ztracených zvířatech. Jeho nejnovějším případem je pátrání po delfínovi Snowflakeovi, který je maskotem Miamských delfínů, což je tým amerického fotbalu. Delfína ukradli neznámí muži a mužstvo je bez svého maskota značně nejisté, což není před blížícím se Miamským pohárem ten nejlepší stav. Ředitelka marketingu je sice šokovaná Venturovým klackovitým chováním, přesto mu však případ svěří.

Blbý a blbější

Zdroj: New Line Cinema

Dva spolubydlící hlupáci, kteří si šetří na vysněný obchod s červy, přišli díky smůle a vlastní nešikovnosti o zaměstnání a nyní se vydávají napříč Amerikou, aby odevzdali původní majitelce její ztracený kufřík plný peněz. Nic nevadí, že sami mají prázdné peněženky, ještě prázdnější hlavy a dvojici zloduchů v patách…

Božský Bruce

Zdroj: Universal Pictures

Bruce je oblíbeným reportérem televizního zpravodajství na 7. kanálu v Buffalu. Problém je v tom, že on svou práci nesnáší a viní Boha z nedostatku štěstí. Na dveře mu klepe čtyřicítka, on touží být moderátorem hlavních zpráv. Když se jeden z moderátorů chystá odejít do důchodu, Bruce vycítí svou šanci. Zdá se, že se jeho šťastná chvilka blíží, má poprvé vysílat živě z Niagarských vodopádů. Těsně před vstupem se ale dozví, že moderátorské křeslo bylo obsazeno, rozčílí se a všechno pokazí. Místo vavřínů dostane vyhazov. Aby toho nebylo málo, venku ho zmlátí parta chuligánů a zničí jeho auto. Bruce pak označí Boha za příčinu všeho zla a nespravedlnosti, co se dějí na Zemi. Ten jeho spílání vyslyší a dá mu na týden svou moc a vládu nad světem, aby mu mohl Bruce dokázat, jak se to dá dělat lépe a s humorem.

Finty Dicka a Jane

Zdroj: Columbia/Sony

Dicku Harperovi (Jim Carrey) se konečně vyplácejí roky jeho tvrdé práce po dlouhém čekání je povýšen na viceprezidenta společnosti Globodyne, světového leadera v oblasti konsolidace médií. Poté, co na své nové pozici stráví jeden den, je však Globodyne potopena ekonomickou katastrofou, která se podobá skandálu ve firmě Enron. A černý Petr zůstává v ruce Dickovi. Náhlá změna vrtkavé štěstěny udělala Dickovi, který si nestihl našetřit žádné peníze na horší časy, velkou čáru přes rozpočet. A místo horších časů přicházejí rovnou ty nejhorší Dick a Jane (Téa Leoni) s hrůzou sledují, jak z jejich života postupně mizí pompézní dům na předměstí, luxusní auta i přátelé z vyšší společnosti.

I Love You Phillip Morris

Zdroj: Roadside Attractions

Steven Russel (Jim Carrey), šťastně ženatý muž, se dostane do problémů a odpykává si trest ve vězení. Zde se setká s Phillipem Morrisem (Ewan McGregor), do kterého se bezhlavě zamiluje… Inspirováno skutečnou událostí. Skutečný Steven Jay Russel se proslavil mnoha bizarními útěky z vězení, které realizoval vždy v pátek 13. Vydával se za soudce, lékaře, údržbáře. Při jednom útěku přepadl banku, když ho zatkli, předstíral infarkt a v nemocnici tvrdil, že má AIDS. Další útěk se mu zdařil, když si přebarvil vězeňský mundúr na zeleno a vydával se za bachaře. Poslední útěk se mu povedl v roce 1998 a po něm následoval trest 144 let za mřížemi. Bylo mu naměřeno IQ 169.

Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod

Zdroj: Paramount Pictures

Film plný originální směsi inteligence, ironie a humoru okouzlí nejen mladé diváky. Příběh pojednává o třech dětech a jejich více než pozoruhodné životní cestě. Přes ztrátu rodičů přes sled tajemných okolností se sourozenci Baudelairovi navzájem naleznou na cestě nádherných překvapení a katastrofálních nezdarů při pátrání po domově. To vše pod dohledem nového poručníka – lstivého, vychytralého strýce Olafa, který je ochoten udělat cokoliv, aby získal jejich dědictví. A to opravdu cokoliv. Avšak děti se mohou spolehnout na svůj přirozený důmysl, vynalézavost, vtip a v neposlední řadě na nezkrotná kouzla. To vše jim pomůže objevit, že pokud drží pospolu, tvoří rodinu.

Lhář, lhář

Zdroj: Universal Pictures

Pravda může člověka osvobodit – ale taky může zavinit pořádný malér. Hvězdou filmu je úspěšný advokát Fletcher Reed, který založil svou kariéru i osobní život na neustálém lhaní. Když si však jeho pětiletý syn Mac, který opět slaví narozeniny bez tatínka, v kouzelné chvíli před sfouknutím svíček přeje, aby otec alespoň jeden den nelhal, je jeho prosba vyslyšena. Fletcherovi proti jeho vůli vycházejí z úst jen pravdivá slova, která dosud nepolepšitelnému lháři pořádně zkomplikují život.

Majestic

Zdroj: Warner Bros.

Píše se rok 1951 a hollywoodský scenárista Peter Appleton dostává předvolání, aby se dostavil k výslechu před Výbor pro vyšetřování neamerické činnosti. Appleton však náhodou havaruje s autem a při nehodě ztratí paměť. Skončí v městečku, kde ho považují za pohřešovaného válečného hrdinu Lukea Trimbleho. Všichni, včetně Lukeho přítelkyně, oslavují jeho návrat, vojákův otec (oscarový vítěz Martin Landau) šťastně vítá svého „syna“. Společně opraví a dají do pořádku místní kino The Majestic, ale když Appleton uvidí film, k němuž napsal scénář, paměť se mu vrátí. Nyní stojí před nelehkou volbou – zda se má navrátit k bývalému životu nebo zůstat v tom novém, který si zamiloval.

Maska

Zdroj: New Line Cinema

Bankovní úředník Stanley Ipkiss je nešika a smolař, a navíc nemá ani štěstí v lásce. Jednoho dne se ale jeho život změní. Cestou z práce mu na mostě vypoví službu auto a Stanley zahlédne v řece starobylou dřevěnou masku plovoucí na hladině. Mladík masku vyloví, a když si ji později téhož večera náhodou nasadí, promění se v bytost se zelenou tváří, která má schopnosti kresleného hrdiny a využívá animovaných rekvizit. V masce je z něj úplně jiný člověk: vytrestá svou zlou bytnou, na ulici přechytračí partu násilníků, potrestá podvodníky v autoopravně. Před policejním poručíkem Mitchem Kellawayem, jenž podivné noční události vyšetřuje, Stanley předstírá nevědomost. Ostatně sám si není jist, jestli se mu všechno jenom nezdálo.

Muž na Měsíci

Zdroj: Universal Pictures

Andy Kaufman byl označován za nejnápaditějšího komika, mistra v provokování obecenstva, který dokázal vyvolat bouře smíchu, úplné ticho i skutečné slzy. Měl obrovskou popularitu a slávu. Již v mladém věku ho však postihla nevyléčitelná choroba. Ve filmu „Muž na Měsíci“ spojili své síly a schopnosti tři z nejúspěšnějších osobností v oblasti současného filmu – Oscary ověnčený režisér Miloš Forman, úspěšný producent a herec Danny De Vito a komediální superhvězda Jim Carrey. Filmový příběh zachycuje divokou a zábavnou jízdu Andyho životem – od prvních důležitých chvil až po smutný konec.

Truman Show

Zdroj: Paramount Pictures

Film Truman Show prozkoumává moc médií a stále méně zřetelnou hranici mezi skutečností a jejím mediálním či virtuálním obrazem. Truman Burbank totiž až téměř do svých třiceti let netuší, že od narození žije v obrovských filmových ateliérech a že je hvězdou televizního seriálu s celosvětovou popularitou a vysokou sledovaností. Nad Trumanovým životem má navíc absolutní kontrolu tvůrce oblíbeného seriálu, režisér a producent Christof. Největším problémem ovšem pro Trumana nakonec není uvědomit si pravý stav věcí, nýbrž odhodlat se opustit falešný, avšak zároveň tak bezpečný a dokonalý svět… Snímek je inspirován americkými TV seriály, založenými na snímání reality a ve svém závěru nečekaně přerůstá až v moderní alegorii biblického motivu – vyhnání z ráje. Žánrově jde o fantaskní, bizarní a spektakulární drama se satirickým podtextem.

Věčný svit neposkvrněné mysli

Zdroj: Focus Features

Život osamělého a nesmělého Joela se od základu změní, když potká excentrickou a temperamentní Clementine. Ta je výstřední ve všech směrech a k bláznivým kouskům stále úspěšněji vyzývá i Joela, jenže je rovněž nevyrovnaná a výbušná a jednoho dne se rozhodne Joela zbavit a začít znovu. Na experimentální klinice se podrobí vymazání paměti, a jelikož pokus dopadne úspěšně, rozhodne se zdrcený Joel pro stejné řešení. Nemá ale štěstí, tentokrát se zákrok vymkne lékaři z rukou a dílo zkázy dokoná jeho asistent, který se místo pečlivého monitorování mozkové činnosti klienta nechá svést k divokým erotickým hrátkám. Režisér umí mistrovsky rozrušovat časoprostorovou kontinuitu a nahrazovat ji asociativním spojováním útržků, jež pocházejí z různých vrstev paměti, a zde se tento princip uplatní při rekonstrukci celého vztahu ústřední dvojice. Odvíjí se pozpátku, k některým zážitkům se film opakovaně vrací, mnohé deformuje v závislosti na Joelových rozjitřených emocích.

Yes Man

Zdroj: Warner Bros.

Carl Allen přišel na to, jak se zbavit porozvodové deprese a neperspektivní práce. Dosud jen seděl po večerech doma, odmítal návrhy svých přátel a na všechno odpovídal slůvkem ne. Ale poté, co absolvoval seminář vedený svérázným guru, se Carl rozhodne, že půjde vstříc životu a na všechno bude říkat ano. Bungee jumping? Ano. Nakupovat prostřednictvím teleshoppingu? Ano. Naučit se korejsky? Ano. Koupit si letenku na první let kamkoli? Ano. Získat dívku svých snů? Ano. Odbourat ostatní pohodovou, legrační taškařicí? Ano! Jim Carrey zapojuje každý kousek svého těla i každý sval své proměnlivé tváře v komediální eskapádě na téma: jak se otevřít životním možnostem. Zejména když zahrnuje i romanci se sympatickou, svobodomyslnou hudebnicí Allison.