Nejlepší filmy bouráka Ivana Trojana

Jeden z nejoblíbenějších českých herců současnosti Ivan Trojan se již tento měsíc představí v komedii svého bratra Bourák. Než jej ale uvidíme v roli sebestředného frajera, můžeme si společně připomenout další Trojanovy nejlepší filmové role.

Anděl páně, Anděl páně 2

Zdroj: Magic Box

Je časné ráno, v předvečer Štědrého dne, a celé nebe se chystá na velkolepé oslavy Ježíškových narozenin. Panna Marie (Klára Issová) se svatou Veronikou (Veronika Žilková) pečou hory cukroví, Tři králové chystají dort a sbor andílků nacvičuje koledy. Jen jeden anděl jakoby tu byl navíc a jakoby se každému jen pletl pod nohy – Petronel (Ivan Trojan), paličatý nešika a přetrhdílo. Na co sáhne, to zkazí, ale přitom nikdy nepřizná svoji chybu. Zakrátko si proti sobě poštve všechny svaté.

Režie: Jiří Strach | ČSFD: 76, 77 | Ivan Trojan jako Petronel

BrainStorm

Zdroj: Česká televize

Hlavním hrdinou tohoto komediálního příběhu je soukromý psycholog Jakub. Snaží se pomáhat druhým, ale svoji vlastní situaci tak úplně nezvládá. Zadlužil se, splácí hypotéku, platí alimenty a přestavuje ordinaci. Je nekonečně nevyspalý a unavený. Do toho všeho mu bratr svěří do péče jejich starého otce, který je již delší dobu ponořen do světa stařecké nemohoucnosti a počínající demence.

Režie: Jiří Strach | ČSFD: 79 | Ivan Trojan jako Jakub

Hořící keř

Zdroj: Falcon

Děj začíná Palachovým sebeupálením v lednu 1969 a líčením rozjitřené atmosféry v tehdejší společnosti. Události se zdramatizují po skandálním nařčení od poslance Viléma Nového, který Palachovo sebeobětování zlehčoval na stranickém mítinku v České Lípě lživým prohlášením o takzvaném studeném ohni. Hlavní postavou vyprávění je skutečně existující advokátka Dagmar Burešová, která jménem Palachových příbuzných podala na Viléma Nového žalobu na ochranu osobnosti.

Režie: Agnieszka Holland | ČSFD: 86 | Ivan Trojan jako Major Jireš

Karamazovi

Zdroj: Cinemart

Ve světě, kde není Bůh, je dovoleno vše. Úspěšnou inscenaci Dejvického divadla vyvezl Zelenka do polské tovární haly, kde herci musejí čelit nejen jevištním traumatům a vlastním zákulisním problémům, ale také osobní tragédii místního dělníka, který přihlíží jejich zkoušce.

Režie: Petr Zelenka | ČSFD: 82 | Ivan Trojan jako starý Karamazov

Osmy

Zdroj: Česká televize

Píše se rok 1980. Richard v opilosti a spíše omylem podepsal Chartu 77 a od té doby se mu problémy a smůla doslova lepí na paty. A dnešek je vrcholem všeho! Odpoledne ho čeká návštěva u zubaře a trhání osmiček, což je něco, čeho se upřímně děsí. Než na to ale dojde, prožije celou řadu mnohem větších katastrof, proti kterým je trhání zubů učiněná legrace.

Režie: Jiří Strach | ČSFD: 76 | Ivan Trojan jako Richard

Příběhy obyčejného šílenství

Zdroj: Magic Box

Petr (Ivan Trojan) je mladý muž, který už by měl mít život pevně pod kontrolou. Stále se však, a ne vždy vlastní vinou, ocitá ve víru absurdních situací, které vytrvale hatí jeho milostný život i původně slibnou kariéru leteckého dispečera. Z navigační věže spadnul až za volant vysokozdvižného vozíku v letištním překladišti a vztah s milovanou Janou nahradila ponižující pozice voyera za úplatu šmírujícího sousedy, kteří na to potřebují diváky.

Režie: Petr Zelenka | ČSFD: 73 | Ivan Trojan jako Petr

Samotáři

Zdroj: Cinemart

Sedm mladých lidí prožívá v průběhu několika dní události, které radikálně ovlivní jejich budoucí život. Rozhlasový moderátor malého pražského rádia Petr se rozchází se svou dlouholetou přítelkyní Hankou. Tu chce získat pro sebe neurotický doktor Ondřej, který dívku už léta pronásleduje svou vtíravou pozorností. Ondřejova manželka Lenka si však odmítá připustit, že by otec jejích dětí mohl zradit jejich úhledný maloměšťácký život. Do osudů obou dvojic zasáhnou i křehká makedonská barmanka Vesna hledající v Čechách ztraceného otce, cynický manipulátor Robert a oddaný milovník marihuany Jakub.

Režie: David Ondříček | ČSFD: 84 | Ivan Trojan jako Ondřej

Václav

Zdroj: Magic Box

Václav je vesnický outsider, který ve svých 40 letech žije s maminkou pod jednou střechou. Přestože je Václav vnímán jako místní šašek, hlupák a problematický nezvladatelný kluk, my v něm (spolu s maminkou) uvidíme citlivého, vnímavého dobráka s klukovskou duší (a hlavou plnou milých lumpáren). Ostatní (téměř celá vesnice) v něm vidí jen problém.

Režie: Jiří Vejdělek | ČSFD: 71 | Ivan Trojan jako Václav

Ve stínu

Zdroj: Falcon

V bývalém Československu 50. let se odehrává napínavý kriminální příběh, který ve svém důsledku zasáhne do osobních osudů aktérů i jejich blízkých. Kapitán Hakl (Ivan Trojan) vyšetřuje krádež v klenotnictví. Z běžné vloupačky se ale vlivem zákulisních intrik tajné policie začíná stávat politická kauza. Z nařízení Státní bezpečnosti přebírá Haklovo vyšetřování major Zenke (Sebastian Koch), policejní specialista z NDR, pod jehož vedením se vyšetřování ubírá jiným směrem, než Haklovi napovídá instinkt zkušeného kriminalisty.

Režie: David Ondříček | ČSFD: 71 | Ivan Trojan jako Kapitán Hakl

Želary

Zdroj: Magic Box

Píší se čtyřicátá léta, doba okupace a protektorátu. Eliška je mladá dívka, toho času z důvodu uzavření vysokých škol nedostudovaná lékařka. Pracuje jako zdravotní sestra v městské nemocnici, má milostný poměr se sympatickým a úspěšným chirurgem Richardem. Eliška i Richard, stejně jako jejich společný přítel, doktor Chládek, jsou zapojeni do domácího odboje.

Režie: Ondřej Trojan | ČSFD: 81 | Ivan Trojan jako Richard