10 nejlepších režisérů spolupracujících s Netflixem

Ještě pár let nazpět se o Netflixu mluvilo jako o možné budoucnosti televizního vysílání. Dnes už víme, že tato služba patří mezi hlavní subjekty globální audiovizuální tvorby a její role na poli filmu a televize je čím dál silnější. Také proto se k největší světové on-line videotéce uchylují už i režisérské legendy. Zdá se, že jízda Netflixu ještě zdaleka nekončí, naopak nabírá na obrátkách a snad i začíná pomalu ale jistě ohrožovat tradiční formáty vysílání. Jaké nejslavnější režiséry můžete pod záštitou Netflixu najít?

David Fincher

Zdroj: Netflix

„Nejaktuálnějším“ přírůstkem do portfolia Netflixu je režisér Sedm, Zodiaca či Zmizelé, který na oblíbené platformě letos představí film Mank nahlížející do zákulisí tvorby filmu Občan Kane (1941). Roli scenáristy Hermana J. Mankiewicze si zahrál Gary Oldman.

Martin Scorsese

Zdroj: Netflix

Jeden z nejoblíbenějších režisérů historie završil na Netflixu éru legendárních mafiánských eposů filmem Irčan, který sklidil velký úspěch u diváků i kritiky a vedle slavného režiséra se jeho natáčení účastnily i další hvězdy gangsterských snímků Robert De Niro, Joe Pesci či Al Pacino.

Alfonso Cuarón

Zdroj: Netflix

Mexický umělec Cuarón, kterého mnozí znají jako režiséra Harryho Pottera a vězně z Azkabanu či mimořádného díla Gravitace, dokonale oživil svou tvorbu černobílým dramatem Roma, za nějž dokonce získal Oscara za nejlepší režii a kameru.

Steven Soderbergh

Zdroj: Netflix

Plodný Soderbergh, mezi jehož nejznámější a nejoblíbenější filmy patří trilogie Dannyho parťáci či Traffic – Nadvláda gangů, představil na Netflixu sportovní drama High Flying Bird a s Netflixem se zavázal i k další tvorbě, takže se určitě máme na co těšit.

Michael Bay

Zdroj: Netflix

6 Underground: Tajné operace od Michaela Baye rozhodně nepatří k nejlépe přijatým filmům, vedle jeho Skály, Armageddonu či Pearl Harbor je to spíše podprůměrná oddychovka, nicméně i tak určitě stojí za vidění, chcete-li se pobavit nad tradičně sympatickým výkonem Ryana Reynoldse.

Joel a Ethan Coen

Zdroj: Netflix

Bratři Coenovi (Fargo, Big Lebowski, Tahle země není pro starý) patří mezi nejoblíbenější tvůrčí tandem současnosti. Pravda, westernová povídková komedie Balada o Busteru Scruggsovi také nepatří mezi jejich nejlepší díla, ale podobně jako u Baye, i zde jde o příjemnou oddychovku, které doporučujeme věnovat dvě hodiny času.

Guillermo del Toro

Guillermo del Toro

Del Toro napsal, produkoval a režíroval Pinocchia podle předlohy Carla Collodiho. Jedná se již o 47. adaptaci, takže velkou originalitu nelze očekávat. I tak ale můžeme věřit, že Toro spolu s režisérským kolegou Markem Gustafsonem do animované verze slavného příběhu vloží kus vlastní invence.

Damien Chazelle

Zdroj: Netflix

Tvůrce La La Landu, Whiplashe či Prvního člověka, který je znám mj. svou častou spoluprací se svým spolužákem skladatelem Justinem Hurwitzem, si na Netflixu vyzkoušel i seriál, když produkoval a režíroval dvě epizody, jak jinak než hudební série Eddy.

Cary Fukunaga

Zdroj: Netflix

Desetidílná sci-fi komedie Maniak, v níž si zahrála trojice oblíbených herců Jonah Hill, Emma Stone a Justin Theroux, patří mezi hojně sledované seriály na Netflixu. Zda se dočkáme i dalších sérií, je otázka, Netflix se k tomu zatím nevyjádřil, každopádně po True Detective je evidentní, že Fukunaga seriály prostě umí. Americký tvůrce, který letos uvede bondovku Není čas zemřít, natočil pro Netflix i celovečerní snímek Bestie bez vlasti.