Krajina ve stínu: Poválečný masakr Bohdana Slámy má černobílý trailer

Režisér Bohdan Sláma, držitel několika Českých lvů, představuje první záběry ze svého historického dramatu Krajina ve stínu. Důležitou roli v něm hraje i krvavý konec války před 75 lety.

„Zajímá nás, jak malý člověk obstojí uprostřed dějin, které se přes něj valí. Musíme si klást otázku, jak bychom se v podobných situacích zachovali my sami,“ říká režisér Bohdan Sláma, jenž Krajinu ve stínu natočil v černobílé verzi a na klasický filmový pás.

Film Krajina ve stínu má široký časový záběr, jeho hrdinové čelí nacismu i komunismu, přímým podnětem pro jeho natočení se stal poválečný masakr v obci Tušť v oblasti Vitorazska na jihu Čech. Koncem května 1945 zde bylo během divokého odsunu brutálně zavražděno 14 lidí.

„Je dobře, že ten film vznikl. Myslím, že bychom se měli zabývat i bolestnými a často dodnes nezahojenými ranami naší novodobé historie. K nim patří i meziválečné soužití s německou národnostní menšinou, druhá světová válka a také poválečný odsun a jeho důsledky,“ říká k filmu historik Pavel Kosatík.

Ve snímku hrají Magdaléna Borová, Stanislav Majer, Bára Poláková, Csongor Kassai, Petra Špalková, Zuzana Kronerová, Pavel Nový, Cyril Drozda nebo Marek Taclík.

V kinech hrají od 10. září 2020.

Zdroj: Bontonfilm
Zdroj: Bontonfilm
Zdroj: Bontonfilm
Zdroj: Bontonfilm
Zdroj: Bontonfilm
Zdroj: Bontonfilm
Zdroj: Bontonfilm
Zdroj: Bontonfilm
Zdroj: Bontonfilm