Velký přehled: Streamovací služby a videotéky aneb jak na filmy po síti

Kde sledovat filmy online
Kde sledovat filmy online

Streamovací služby poskytující divákům možnost sledovat oblíbené filmy v pohodlí svého domova zatím kinům příliš zákazníků nepřebraly, nicméně jejich obliba roste i v našich končinách. Z jakých služeb si lidé mohou vybrat a kolik za ně zaplatí?

Ať už jste v karanténě nebo se zrovna nudíte, a v televizi nedávají nic, co by vás zaujalo, můžete si pořídit jednu ze streamovacích služeb. Čeští zákazníci si už zvykli na Netflix, který stále rozšiřuje seznam filmů, seriálů nebo dokumentů s českým dabingem, nicméně to není jediná služba, která je u nás dostupná. Pokud nejste zrovna fanouškem těchto služeb, tak si jistě vyberete i z tuzemských videoték, z nichž si můžete za jednorázový poplatek snímek zhlédnout na svém počítači nebo telefonu, popřípadě i stáhnout.

Netflix

Americká služba Netflix, která má po celém světě přes 167 miliónů uživatelů, si do českých domácností našla cestu v lednu 2016. V rámci měsíčního předplatného, které činí 199, 259 nebo 319 korun v závislosti na kvalitě přehrávání a množství přístrojů, na nichž lze obsah sledovat, si divák může vybrat z několika stovek titulů. Většina snímků nebo seriálů jsou v původním znění, ale české titulky a dabing se doplňují stále rychleji.

HBO GO

Pro české zákazníky je streamovací služba od HBO patrně nejznámější, protože samotný televizní kanál se v České republice objevil už v polovině 90. let. Filmoví a seriáloví nadšenci si mohou za 159 korun měsíčně obsah přehrát až na pěti zařízeních. Důležité je připomenout, že službu si lze objednat nezávisle na tom, zda máte, nebo nemáte zaplacené televizní kanály od HBO. Kompletní obsah je i v českém jazyce.

Amazon Prime Video

V našich končinách je už také k dispozici služba od Amazonu – Prime Video, která rovněž nabízí velká lákadla. Výhodou je sice nízká cena, která za měsíc činí 150 korun, ale potencionální zákazníci musí počítat s tím, že knihovna téměř vůbec neobsahuje tituly s českými titulky, natož s dabingem. Dohromady jich je asi 30 ze 750.

Apple TV+

Podobně je na tom i další gigant – Apple. Ten přišel se svou Apple TV+ na trh v listopadu 2019. Ačkoli je pro zákazníky nová služba relativně levná – 139 korun za měsíc, problémem je slabší obsah. Streamovací služba totiž disponuje pouze svou vlastní tvorbou. Nicméně seriály v Apple TV+ jsou alespoň pro české publikum otitulkovány.

iTunes

Když už jsme u toho Applu, tak musíme zmínit ještě službu iTunes. Rovněž se jedná o knihovnu, v níž si můžete film jednak půjčit, jednak koupit. Pokud se rozhodnete pro zapůjčení, které se pohybuje zhruba od 50 do 70 korun, máte na zhlédnutí 30 dnů. Jakmile si film pustíte, poté máte 48 hodin na to, abyste se na snímek podívali kolikrát chcete, posléze bude titul zablokován. Stažení filmu stojí mnohdy přes 250 korun.

Google Play

V knihovně Google Play najdete stovky filmů všech žánrů, které jsou převážně doplněny českými titulky a některé obsahují i český dabing. Z knihovny si však můžete film zapůjčit nebo koupit pouze tehdy, jestliže máte účet od Google. Pokud tedy vlastníte účet na Gmailu, pak tuto možnost zkuste také zvážit. Ceny za vypůjčení, nebo koupi se pohybují jako u konkurence.

Kuki TV

Další možností je internetová televize Kuki. Poskytovatel vysílání nejen v televizi, ale i v dalších zařízeních, nabízí tři měsíční tarify za 100, 200 a 400 korun v závislosti například na počtu programů nebo možnosti zpětného přehrávání. Součástí předplatného je i knihovna plná seriálů a filmů, v níž si každý najde to své.

Rakuten TV

Z méně známějších a novějších služeb můžeme zmínit například Rakuten TV, která vtrhla na český trh v roce 2019. Obsah se pomalu rozrůstá i o tituly s českým dabingem a titulky. Snímky si lze vypůjčit, nebo koupit. Rakuten se primárně zaměřuje na chytré televize, ale obsah si lze přehrát i na internetu z počítače nebo telefonu.

OBBOD

Pokud jste vlastenci, tak OBBOD je pro vás jako ušitá. Česká streamovací služba, která stojí za vznikem seriálu Vyšehrad, stojí měsíčně 150 korun a sledovat ji mohou v jednu chvíli přes různá zařízení až čtyři uživatelé. Nové tituly jako filmy nebo seriály, které mají českou podporu, se do knihovny přidávají každý týden.

Disney+

V listopadu 2019 spatřila světlo světa i nejočekávanější streamovací služba – Disney+. Produkt od giganta v zábavním průmyslu obsahuje zejména snímky a seriály od studií Disney, Pixar, Marvel Studios a pod. Základní cena je 6,99 dolarů za měsíc, čili 179 korun, což je poměrně levné, poněvadž služba už za tuto cenu nabízí přehrání obsahu v té nejvyšší kvalitě. V České republice si však musíme na službu zatím počkat. Momentálně se mluví o roce 2021, i když část Evropy (například Německo, Itálie, Francie nebo Velká Británie) se spuštění dočká 31. března tohoto roku.

Zhlédnout, či stáhnout?

Pokud nechcete posílat peníze streamovacím gigantům a rádi vzpomínáte na časy videopůjčoven, pak jsou videotéky pro vás tou správnou volbou. Pojďte se podívat na ty nejznámější z nich.

Aerovod

Internetovou stránku Aerovod spravuje distribuční společnost Aerofilms, která do uzavření kin slavila úspěch s dokumentem V síti. Lidé si jednorázový poplatek 60 korun mohou titul zhlédnout na jednom zařízení, popřípadě si jej za 110 korun i stáhnout. V případě nových filmů jsou ceny o něco vyšší, například 90 korun za zhlédnutí a 200 za stažení. Díky předplatnému za 150 korun měsíčně nebo 1650 korun ročně pak mají zákazníci přístup k většině titulů z katalogu.

DAFilms

Jestli máte rádi dokumentární filmy, pak navštivte stránku DAFilms.cz, která funguje na obdobném principu jako Aerovod. Kromě dokumentů převážně z evropských festivalů jsou v knihovně i klasické celovečerní filmy. Měsíční předplatné stojí 135 korun. Pokud chcete službu využívat po celý rok, pak se vám vyplatí roční předplatné za 1350 korun.

Voyo

Videotéky mají zřízené i naše televize. Služba Voyo od skupiny Nova, na níž si lze přehrát nejen seriály z televizní produkce TV Nova, ale také tuzemské a zahraniční snímky, patří k těm dražším. Měsíční předplatné stojí 159 korun, zvýhodněné tříměsíční 459 korun, půlroční 899 korun a roční 1759 korun. Zákazníci mohou mj. zhlédnout díly pořadů s předstihem před televizní premiérou nebo si vybrat z českých a zahraničních filmů.

iPrima

Konkurenční televize Prima svou videotéku spustila už před lety. Televize láká na bohatou knihovnu plnou nejen seriálů z tamní produkce, ale také českých a zahraničních filmů apod. Filmy si můžete půjčit na 48 hodin například za 49 korun. Pokud chcete sledovat veškeré primácké pořady na webu, pak se vyplatí měsíční předplatné za 59 korun, respektive roční za 549 korun.

O2 a T-Mobile

Bohatou videotéku mají i mobilní operátoři O2 a T-Mobile, kteří však poskytují obsah knihovny pouze svým klientům. Pokud tedy máte tarif nebo si dobíjíte kredit například u O2 a s T-Mobile nemáte nic společného, tak se s videotékou konkurenčního operátora můžete rozloučit. Rozdíl mezi těmito videotékami je takový, že O2 nabízí zhlédnutí filmu od 30 do 75 korun všem, kteří mají telefonní číslo od O2 nebo předplacenou O2 TV.

T-Mobile na to jde jinak. Službu Videotéka si lze aktivovat v Můj T-Mobile a to k digitální televizi od stejného operátora. Balíček stojí měsíčně 99 korun. Veškerý obsah je poté k dispozici zdarma.

Nechcete za nic platit?

Stále vás nic nezaujalo nebo se vám zdají poplatky za půjčení či stažení filmů příliš vysoké? I pro vás máme dobré tipy, jak v pohodlí svého domova nebo na cestách sledovat obsah na internetu zdarma.

Již řadu let si můžete prostřednictvím aplikace nebo webové stránky prohlédnout archiv naší veřejnoprávní televize známý jako iVysílání. K dispozici jsou záznamy pořadů, seriály nebo televizní filmy.

Další volbou může být Televize Seznam, pod kterou spadá i známý Stream, na kterém se vysílá mj. populární seriál Lajna. Jestli si nenajdete pořad ke zhlédnutí ani zde, pak se zkuste podívat na další internetovou televizi MALL.TV, jejíž obsah je rovněž zadarmo.