Nejlepší komedie za posledních 10 let

V poslední dekádě jsme se nasmáli až až. Na své si přišli příznivci nekorektního humoru, laskavého humoru i toho komiksového. Co trhá bránice vám?

21 Jump street

Schmidt (Jonah Hill) a Jenko (Channing Tatum) se na střední škole k smrti nenáviděli, aby se z nich v policejní akademii posléze stali nejlepší přátelé. Ačkoliv nepatří k tomu nejlepšímu, čím se může policejní sbor pochlubit, mají možnost svou pověst změnit ve chvíli, kdy jsou přiděleni k tajné policejní jednotce Jump Street pod vedením kapitána Dicksona (Ice Cube). Místo zbraní a policejních odznaků jsou vyzbrojeni batohy, aby se za přispění svého nedospělého vzhledu vmísili tajně mezi mládež. Problém je ale v tom, že dnešní dospívající mládež je docela jiná, než jaká byla před několika lety, a Schmidt s Jenkem zjišťují, že jejich představy o životě středoškoláků, ať už jde o sex, drogy či rock’n’roll, jsou zcela k ničemu. Především ale přicházejí na to, že se stále nevypořádali s celou řadou vlastních problémů, kterým v průběhu dospívání čelili – a oba se musejí postavit hrůze a nervozitě z toho, že se jsou nuceni vrátit znovu na střední školu a znovu zažívat všechny problémy, o kterých se domnívali, že už jsou dávno minulostí.

Co jsme komu udělali?

Claude a Marie Verneuilovi jsou svým založením provinční milovníci staré dobré Francie, silně věřící katolíci a ve svém okolí patří mezi vážené občany. A také mají čtyři dcery: Isabelle, Odile a Ségolène a Laure. Při jejich výchově se vždy snažili uplatňovat spíše konzervativní metody a snažili se jim vštípit ty správné hodnoty – tedy ty jejich. Dnešní doba ale Verneuilovy konfrontuje s mnoha věcmi, které rozhodně nejsou podle jejich gusta, například s multikulturní nebo náboženskou tolerancí a s podobnými dnešními výmysly. Přesto se Verneuilovi skoro pokaždé přinutí tyto změny chápat, i když jim mnohdy připravují těžké životní zkoušky. A tak také museli postupně spolknout tři svatby, které rozhodně nebyly podle jejich ideálních představ. První dcera si totiž vezme muslima, druhá Žida a třetí se vdává za Číňana. Zkuste si potom představit, jak vypadá v této sestavě velké rodinné setkání na Vánoce. Jedinou a poslední nadějí na „opravdovou“ svatbu v kostele mají u nejmladší dcery, která, haleluja, potkala Charlese, spořádaného katolíka. Jenže.

Deadpool

Než se stal Deadpoolem, byl Wadem Wilsonem (Ryan Reynolds), bývalým členem speciálních jednotek. Když mu lékaři diagnostikovali pokročilé stadium rakoviny, podrobil se experimentální léčbě v rámci programu Weapon X, známého a populárního především mezi x-menovskými mutanty. Díky tomu se Wade zbavil rakoviny, a nejenže zůstal naživu, ale také jako bonus získal schopnost rychlého samouzdravování. Bohužel však – například oproti Wolverinovi, který po podobné léčbě zůstal celkem sexy – z tohoto pokusu vyšel trvale znetvořený. I proto celkem bez většího odporu přijal okostýmované alter ego jménem Deadpool.

Diktátor

Další komedie, napsaná a zahraná geniálním Cohenem si opět nebere servítky. Ač není tak dobrá, jako první Borat, tak i ona svérázným způsobem paroduje americký způsob života. Jde vlastně o posledního z Diktátorů, jménem Aladin, který se všemi silami snaží zachránit svoji milovanou zemi od demokracie. Rozsudky smrti mu nejsou cizí a nebojí se své myšlenky přednášet před OSN. Shodou okolností se mu však splní jeho noční můra a on skončí sám bez prostředků na ulici. Zde se seznamuje s hodně zvláštní, až skoro kontroverzní levicovou fanatičkou a s její pomocí se snaží o zachování staré dobré diktatury. Zajímavostí je, že i tento film v Kazachstánu zakázali – není přímo jasné proč, když se do nich přímo nenaváží, ale asi byli hodně namíchnutí z Borata. Každopádně satira je to výborná a film určitě patří do filmotéky milovníka černého urážejícího humoru.

Fakjů pane učiteli

Zločinec Zeki Müller se konečně dostane z vězení, a když už chce jít vykopat ukryté peníze z loupeže, za kterou byl odsouzen, zjistí opravdu nepěknou věc – na místě jeho dlouhodobého vkladu si místní škola dovolila postavit tělocvičnu. Šikovnému zloději protřelému životem nezbývá nic jiného, aby přijal zfalšovanou identitu učitele na škole, pana Müllera. Nešťastnou shodou okolností dostane navíc na starost třídu těch nejhorších výrostků na škole, 10. B. Jaká je to ale výzva pro drsného zločince, který se po prvním útoku puberťáků rychle oklepe a nastolí zbrusu nové výchovné metody, které se doopravdy osvědčí. Ty pro změnu neschvaluje učitelka nováček Lisi, což jí al nezabrání v tom se do Zekiho zamilovat. Výborná německá komedie z roku 2013 plná originálních fórků a situací, oceněná na německých filmových cenách jako nejvýdělečnější film roku 2014, u které nezůstane jedno oko suché.

Grandhotel Budapešť

Wes Anderson vždycky točil trochu jiné filmy. Vizuální hravost, symetrie, černý humor a propracované postavy byly vždycky jeho doménou. V tomto případě se nám dostává všeho, navíc ve velkých poměrech. Skvěle zahrané postavy (galantní Fienes, bouchač Defoe i Brody nezvykle v roli záporáka), vyšperkovaný humor a perfektní narativismus. Připočtěte k tomu barevnou líbivost a podmanivou hudbu Alexandra Desplata (oceněné mimo jiné Oscarem) a máte jistotu, že se budete během životního vyprávění Lobby Boye Zera královsky bavit.

I dva jsou rodina

Vtipný a nonšalantní Samuel (Omar Sy) si užívá bezstarostný život na francouzské Riviéře. Jednoho dne ho však navštíví víkendový flirt Kristin (Clémence Poésy) a oznámí mu, že dítě, které drží v náručí, je jeho. Předá mu holčičku a uteče. Samuel vyráží s malou Glorií do Londýna, kde Kristin marně hledá. Nakonec mu nezbývá nic jiného než si najít práci a ve velkoměstě se usadit. Samuel se okouzlujícím způsobem pouští do výchovy malé Glorie. Během následujících osmi let se ukáže, že je nejen milující, ale i hodně netradiční táta. S humorem se vypořádává s nástrahami každodenního života osamělého Francouze v Londýně. Rodinná idylka se však záhy změní, když se zničehonic před jejich dveřmi objeví Kristin.

Kick-Ass

Mladý Dave Lizewski je obyčejný teenager, který je posedlý komiksy a neustále sní o tom, že se stane superhrdinou. Jednoho se tedy rozhodne, že se jím opravdu stane, pořídí si masku a zvolí si přezdívku Kick−Ass. Neovládá ovšem žádné nadpřirozené schopnosti a tak poznává, že koníček, který si vybral, není zrovna jako v komiksech. Jenže Dave není jediný, kdo se chce nebojácně postavit proti kriminalitě. Ve městě se totiž objevují Big Daddy (Nicolas Cage) a Hit girl (Chloe Grace Moretz) − otec a jeho drsná dcera, kteří začínají neúnavně čistit ulice od padouchů. Jenže město ovládá velice mocný mafián Frank D´Amico, který je příliš silný a tak superhrdinům nezbývá nic jiného, než spojit své síly a společně ho porazit i s jeho kumpány. Komedie se dočkala stejnojmenného pokračování v roce 2013.

Má mě rád, nemá mě rád

Když se dva druháci, Bryce a Juli, potkali poprvé, Juli hned věděla, že je to láska. Bryce si tím nebyl vůbec jistý. Ve dnech a letech, které následovaly, dělal Bryce (Callan McAuliffe) co mohl, aby si svou „přítelkyni” udržel od těla – a chytrá, nezávislá Juli (Madeline Carroll) mu stále dávala výhodu pochybností. Tato něžná romantická komedie režiséra Roba Reinera o dospívání sleduje dvojici od základní školy po střední, během vítězství i katastrofy, rodinného dramatu i první lásky a nechává je objevovat kým vlastně jsou – a kým jsou jeden pro druhého.

Méďa

John (Mark Wahlberg) byl přesně takové dítě, které se objeví v každé třídě, v každé partě a v každé čtvrti – osamělé, přehlížené ostatními, pokud si z něj tedy náhodou nedělají legraci, či jej nešikanují. Moc si přál mít kamaráda, víc než cokoli. Snad i proto pronesl pošetilé přání, aby jeho plyšový medvídek, kterého dostal na Vánoce, začal mluvit. Druhý den byla rodina o jednoho člena bohatší. Malý Méďa Ted totiž skutečně ožil. Plyšák se ihned stal miláčkem Ameriky a s Johnem zůstali nejlepšími přáteli. Po pár letech ale zájem opadl a John je Tedovi jediným fanouškem. Ti dva mají stejný pohled na život, filmy, holky, práci… jenomže vše má háček. John už dlouho chodí s Lori (Mila Kunis), ta je sice nadmíru tolerantí, ale čeho je moc, toho je příliš. A tak John jednoho dne dostává ultimátum – buďto ona nebo Ted.

Millerovi na tripu

Hlavní hvězda filmu a místního strip klubu Rose (Jennifer Aniston) je ze svého zaměstnání spolu se dvěma puberťáky, nahuleným Kennym (Will Poulter) a zlodějkou Casey (Emma Roberts), navlečena do rádoby slušivého oblečku spokojené rodinky Millerů na společném výletu karavanem do Mexika. David Burke (Jason Sudeikis) se totiž jako dealer marihuany zadlužil svému dodavateli, a tak je nucen splatit dluh prostřednictvím pašování velké dodávky trávy. Falešná žena striptérka, falešné děti na pokraji společnosti a dealer drog v jednom karavanu, v jedné velké hře…. Co by se tak mohlo pokazit?

Naprostí cizinci

Skupina přátel se schází k pohodové večeři. Znají se důvěrně celé roky a také další setkání by se neslo v duchu lehkého škorpení a nostalgických vzpomínek na to, co bylo… kdyby se nezrodil zdánlivě nevinný nápad: dát mobilní telefony na stůl a sdílet každou SMS i každý příchozí hovor. Kolik toho o sobě nesmíme vědět, abychom mohli zůstat přáteli, milenci, manželi, rodiči…? Během jediného večera se ukáže, že až příliš mnoho. I ti, které známe, mohou totiž být naprostými cizinci.

Nedotknutelní

První celosvětově známý film francouzské režisérské dvojice Oliviera Nakacheho a Erica Toledana, který byl o tři roky později následován o něco méně proslavenou Sambou, ve které znovu jednu z hlavních rolí hraje Omar Sy, Driss z Nedotknutelných (2011). Toho si ve filmu vybral ochrnutý a bohatý Francois Cluzet, Philipe, jako svého nového opatrovníka. Mezi Drissem z úplně opačné sociální vrstvy a Phillipem se vyvine pouto, v životním dramatu je Driss ten jediný, kdo doopravdy pozná, co Phillipe i proti své vůli chce a co je hlavní, dokáže rozveselit jeho i všechny diváky. Nedotknutelní jsou dojemní a zábavní zároveň.

Parazit

Černá komedie režiséra Bong Joon-hoa (Snowpiercer, Okja) sleduje chudou, ale mazanou čtyřčlennou rodinu, která se rozhodne infiltrovat do bohaté domácnosti byznysmena Parka. Co se může stát, když se setkají dva tak odlišné světy? Originální dílo mistrovsky pracuje s prvky thrilleru, dramatu i satiry a přináší vtipný a nepředvídatelný divácký zážitek. Parazit byl oceněný Zlatou palmou a podle mnohých ohlasů se tak stal nejzábavnějším vítězem festivalu v Cannes od dob Pulp Fiction.

S láskou, Rosie

Vědecké výzkumy tvrdí, že pokud se lidi znají jako malé děti, něco jim brání, aby se do sebe jako dospělí zamilovali. Rosie a Alex, hrdinové romantické komedie S láskou, Rosie, se znají už od školky. V době prvních lásek a sexu svoje zážitky s patřičnými detaily samozřejmě probírají, tomu druhému to ale není vždy úplně po chuti. Proč? Ať je to jak chce, Rosie zůstává v Dublinu, zatímco Alex jede na Univerzitu do Bostonu. Mezi nimi stojí oceán a v průběhu života i jiné vztahy, aféry, dokonce jiná manželství, závazky a děti. Na oba čekají méně i více bláznivé a zábavné momenty, občas se potkají a spadnou spolu do bazénu a zase vplují zpět do svých životů. Rosie se dokonce povede dohodit ztepilou blondýnu Alexovi za ženu, no to by si asi nejradši nafackovala.

Strážci Galaxie

V tomto akcí nabitém, výpravném vesmírném dobrodružství se odvážný dobrodruh Peter Quill stává středem zájmu nájemných zabijáků poté, co Ronanovi, mocnému padouchovi s plány ohrožující celý vesmír, ukradne tajemnou kouli. Aby neúnavnému Ronanovi unikl, je Quill nucen spojit své síly se čtveřicí pozoruhodných hrdinů – Rocketem, po zuby ozbrojeným mývalem, Grootem, humanoidem, který připomíná strom, vražednou a tajemnou Gamorou a pomstychtivým Draxem Ničitelem. Když ale Quill objeví skutečnou moc koule a hrozbu, která se v ní ukrývá a ohrožuje celý vesmír, musí udělat vše pro to, aby nesourodá skupina táhla za jeden provaz a v posledním zoufalém souboji se pokusila zachránit osud celé galaxie.

Vlastníci

Paní Zahrádková (Tereza Voříšková) s manželem (Vojta Kotek) idealisticky chtějí, aby společnými silami dům zachránili. Novomanželé Bernáškovi (Jiří Černý, Maria Sawa) se s nadšením připojují. Paní Roubíčková (Klára Melíšková) pedantsky kontroluje řádný průběh schůze. Paní Horvátová (Dagmar Havlová) všechno iniciativně komentuje. Naivní pan Švec (David Novotný) zastupuje svojí maminku. Paní Procházková (Pavla Tomicová) s panem Novákem (Ondřej Malý) hledá způsoby jak zhodnotit svůj majetek. Pan Nitranský (Andrej Polák) touží po půdě v domě a pan Kubát (Jiří Lábus) důsledně sabotuje jakékoliv rozhodnutí. A v pozadí číhají bratři Čermákovi (Kryštof Hádek, Stanislav Majer), jen starý pan profesor Sokol (Ladislav Trojan) zatím nic nekomentuje.

Vlk z Wall Street

Film Vlk z Wall Street přináší podívanou z doby, kdy na Wall Street vládla pravidla Divokého Západu. Jen místo pistolníků na koních se tu prohánějí jachty a nahé blondýny a místo prachu nad prérií víří vzduchem bankovky. Někdy dokázal vydělat i 12 milionů dolarů za pouhé tři minuty. A peníze uměl také pěkně roztáčet. V jeho kancelářích běžně defilovala nahá dívčí dechovka, šňupaly se velehory kokainu, pořádaly se závody v házení trpaslíky, opice jezdily na kolečkových bruslích a se svou ženou souložil na matraci ze samých bankovek. Když mu v Londýně na večírku došly drogy, vzbudil svou newyorskou sekretářku, aby mu je poslala soukromým tryskáčem. Po každém velkém mejdanu ale přichází i odpovídající kocovina. Zvlášť, pokud kouzlení s akciemi je více než jen kreativní. FBI vás pak chce zatknout a mnoho dalších se chce pomstít.

Walter Mitty a jeho tajný život

Walter Mitty (Ben Stiller), nesmělý a věčně snící fotoeditor časopisu Life, se ve svém jednotvárném životě jen těžko potkává s realitou, a proto raději žije ve svém vysněném světě. V něm se mění na dokonalého romantického hrdinu bojujícího za lepší, spravedlivější svět. Trestá padouchy, zachraňuje pejsky z hořících domů a ochraňuje bezbranné ženy. A také se ve svých snech stává cílem obdivných pohledů kolegyně Cheryl (Kristen Wiig), kterou bez jejího vědomí do svých snových toulek často angažuje. Ale i ve svém reálném životě se jednoho dne Walter musí rozhodnout k zásadnímu kroku do neznáma a opustit bezpečný přístav archivu plného negativů a fotografií, kde jsou jeho největším nepřítelem jen pomalu padající prach a ústrky šéfa (Adam Scott). Aby zabránil svému vyhazovu, musí najít ztracený negativ fotografie, která má být na titulní stránce časopisu. Kvůli tomu musí najít slavného fotografa Seana O’Connella (Sean Penn). To ale neznamená zavolat si taxíka a zajet o pár bloků vedle. Představuje to dobrodružnou cestu okolo světa, putování divočinou a nejzapadlejšími kouty naší planety, protože nepolapitelný fotograf-dobrodruh je hvězdou fotožurnalistiky proslulou neúnavným odhodláním hnát se za příběhem bez ohledu na to, kam až jej zavede. A tak se Walter musí vydat po jeho stopách.

Zelená kniha

Bývalý vyhazovač a drobný podvodníček Tony „Pysk“ Vallelonga (Viggo Mortensen) má mezi newyorskými Italy pověst chlápka, který dokáže vyřešit každou šlamastyku. Slavný černošský klavírista Dr. Don Shirley (držitel Oscara® Mahershala Ali) si ho proto najímá jako řidiče a bodyguarda na turné po divokých státech amerického Jihu 60. let. Tony je horkokrevný, ne moc vzdělaný, ale o to mazanější. Nade vše miluje svoji ženu (Linda Cardellini) a smažená kuřata. Dr. Don je jeho protikladem: kultivovaný génius jemných mravů a pevných zásad. Aby společně překonali nástrahy, musí si k sobě oba tvrdohlaví muži najít cestu skrz předsudky a humorné přešlapy. Originální komedie Zelená kniha získala získala tři Oscary včetně sošky pro Nejlepší film. Režisér Peter Farrelly (Blbý a blbější; Já, mé druhé já a Irena; Něco na té Mary je) se inspiroval příběhem skutečného přátelství a natočil jeden z nejdojemnějších i nejvtipnějších filmů roku 2018.