Nejlepší feel good filmy za posledních 10 let

Filmy, které zvednou náladu, potřebujeme více než kdy dřív. Vybrali jsme dvacítku feel good snímků různých žánrů, jenž pobaví, dojmou a udělají dobře na duši. Viděli jste za posledních deset let lepší?

50/50

Zdroj: H.C.E.

Pětadvacetiletý Adam žije obyčejným životem se svou přítelkyní a prací. To ovšem jen do chvíle, než ho zasáhne zpráva, že má rakovinu. Nečekejte však dojemné drama, ale komedii o tom, jak se hlavní hrdina a jeho okolí s osudnou zprávou vypořádá a o tom, jak se svou zákeřnou nemocí bojuje.

Bláznivá, zatracená láska

Zdroj: Warner Bros.

Čtyřicetiletý Cal Weaver (Steve Carell) prožívá svůj sen – má dobrou práci, hezký dům, skvělé děti a za manželku lásku ze střední školy. Když ale zjistí, že ho jeho žena Emily (Julianne Moore) podvádí a chce se s ním rozvést, jeho „dokonalý“ život vezme rázem za své. A co je horší – Cal se ocitne ve světě svobodných, jenže sám už několik desítek let nerandil, a tak zažívá jeden neúspěch za druhým.

Co jsme komu udělali?

Zdroj: CinemArt

Claude a Marie Verneuilovi jsou svým založením provinční milovníci staré dobré Francie, silně věřící katolíci a ve svém okolí patří mezi vážené občany. A také mají čtyři dcery: Isabelle, Odile a Ségolène a Laure. Při jejich výchově se vždy snažili uplatňovat spíše konzervativní metody a snažili se jim vštípit ty správné hodnoty – tedy ty jejich. Dnešní doba ale Verneuilovy konfrontuje s mnoha věcmi, které rozhodně nejsou podle jejich gusta, například s multikulturní nebo náboženskou tolerancí a s podobnými dnešními výmysly.

Charlieho malá tajemství

Zdroj: Bontonfilm

Patnáctiletý Charlie je velmi přemýšlivý, zakřiknutý a citlivý mladík, který to na střední škole, kde ho ostatní mají za podivína, nemá vůbec jednoduché; je to klasický případ „jiného“ dítěte, které na sebe v podobných kolektivech vždy přitahuje posměch a šikanu. Šikaně se Charlie ubrání, posměchu si až tak nevšímá, trápí ho ovšem pocit samoty a cítí silnou potřebu začlenit se mezi ostatní „normálnější“ spolužáky.

Černobílý svět

Zdroj: Falcon

Eugenia „Skeeter“ Phelanová právě dokončila školu a je rozhodnuta začít se živit psaním. Na rozdíl od dívek, v jejichž společnosti ve městě Jackson v Mississippi vyrostla, touží Skeeter po kariéře a je zcela smířena s tím, že manželství a děti budou muset nějaký čas počkat. To se setkává s velkým odporem jak u jejích vdaných kamarádek, tak především u její matky. Když se jí podaří získat práci v místních novinách, požádá o pomoc Aibileen, služku své nejlepší kamarádky, a následně začíná na popud nakladatele pracovat na tajném spisovatelském projektu.

Hugo a jeho velký objev

Zdroj: Bontonfilm

Hugo Cabret (Asa Butterfield) je neobyčejný kluk, který po otcově smrti žije na pařížském vlakovém nádraží u strýce alkoholika, jenž tu pracuje jako seřizovač nádražních hodin. Po tátovi Hugo zdědil vynalézavost a robota s klíčovou dírkou ve tvaru srdce, který možná ožije, pokud se do ní vloží ten správný klíč, a předá chlapci otcův vzkaz. Alespoň v to doufá.

Já, Simon

Zdroj: CinemArt

V šestnácti není snadné přiznat sobě a natož svému okolí, že jste gay. Simon Spier (Nick Robinson) začne po e-mailech flirtovat s neznámým spolužákem, který si říká Blue. Ale když se nešťastnou náhodou jejich korespondence dostane do cizích rukou, hrozí jim odhalení. Simona totiž začne vydírat jeho sociálně trochu podivný, ale jinak velmi sebejistý spolužák Martin (Logan Miller). Ten věří, že by mu Simon mohl domluvit rande s krásnou Abby (Alexandra Shipp). A pokud mu nepomůže… tak se jeho sexuální orientace stane věcí veřejnou. A co hůř, zveřejní i to, kdo se skrývá pod přezdívkou Blue. Simon se dostává do úzkých. Musí najít způsob, jak se z toho dostat dříve, než k tomu bude donucen.

Kamarád taky rád

Zdroj: Falcon

Dylan (Justin Timberlake) a Jamie (Mila Kunis) rozhodně nemají na usedlý život ani pomyšlení. Když si Newyorčanka Jamie, zaměstnaná jako hledačka nových příležitostí, vyzkouší své umění na uměleckém řediteli Dylanovi z Los Angeles, kterého přemluví, aby vzal svou vysněnou práci v New Yorku, uvědomí si oba, že jsou si velice podobní. Každý z nich má za sebou tolik zkrachovalých vztahů, že jsou ochotni zkrátka pustit lásku z hlavy a starat se jen o zábavu.

Koupili jsme ZOO

Zdroj: Bontonfilm

enjamin Mee (M.Damon) je losangeleský autor novinových sloupků a příležitostný spisovatel dobrodružné literatury, který jako svobodný otec čelí problémům souvisejícím s výchovou dvou dětí. Ve víře, že nový začátek a nový start pomůže obnovit pocity rodinné sounáležitosti, rozhodne se Mee opustit svoji práci a koupit starý venkovský dům s ohromnými pozemky a jedním speciálním bonusem – Rosemorskou zoologickou zahradou, kde žijí desítky zvířat, o které se stará chovatelka Kelly Foster (Scarlett Johansson) a její oddaný tým.

La La Land

Zdroj: Freeman Ent.

Moderní pojetí klasického hollywoodského milostného románu umocněné skvělými písničkami doprovázenými velkolepými tanečními čísly líčí vášnivý milostný vztah od něžného vzrušení rozvíjející se lásky až po trpké zklamání z velkých ambicí.

Láska a jiné závislosti

Zdroj: Bontonfilm

Jamie (Jake Gyllenhaal) se ve chvíli, kdy praštil s medicínou, stal profesionálním flákačem. Jedinou věcí, kterou umí, je balení holek. Tenhle talent vyžaduje slušné přesvědčovací schopnosti, a tak se Jamie nechá zlákat na práci reprezentanta velkého farmaceutického koncernu, jehož výrobky má vnucovat lékařům, aby je šířili dál, mezi své pacienty. Když čeká na audienci v jedné čekárně, uvidí JI, krásnou a smyslnou Maggii (Anne Hathaway).

Lásky čas

Zdroj: CinemArt

Tim (Domhnall Gleeson) je naprosto obyčejný nesmělý jednadvacetiletý Brit, který má starostlivou matku, potrhlou sestru, úžasného otce (Bill Nighy) a žádnou holku. To se má brzy změnit, jelikož Tim právě dozrál do věku, kdy mu tatínek prozradí rodové tajemství. Všichni mužští členové tohoto rodu totiž mohou tak trochu cestovat v čase. „Tak trochu“ v tomto případě znamená, že se můžou vracet jen do minulosti, k událostem, které oni sami prožili. Stačí zajít do nějakého tmavého koutu, zavřít oči, sevřít pěsti a jste tam, kde jste si přáli být.

Love song

Zdroj: A-Company CZ

Gretta (Keira Knightley) a její přítel Dave (Adam Levine) jsou spolu již od vysoké školy a společně skládají hudbu. Když Dave podepíše smlouvu s jednou z největších nahrávacích společností, odstěhují se spolu do New Yorku, aby zde začali život, o kterém vždycky snili. Dave však rychle nabytou slávu neustojí a brzy Grettu opustí. Všechno se však změní, když Gretta potká během svého vystoupení v zapadlém baru v East Village bývalého hudebního producenta Dana (Mark Ruffalo). Ten na tom taky není zrovna nejlíp a svoje zkrachovalé manželství a nedávný vyhazov z práce utápí v alkoholu. Když ji pak uvidí vystupovat, rozhodne se vsadit všechno na její talent a nahrát netradiční album přímo v ulicích New Yorku.

Nedotknutelní

Zdroj: H.C.E.

Ochrnutý a bohatý aristokrat Philippe si za svého nového opatrovníka vybere Drisse, živelného mladíka z předměstí, kterého právě propustili z vězení. Jinými slovy – najde si na tuto práci tu nejméně vhodnou osobu. Podaří se jim však propojit nemožné: Vivaldiho a populární hudbu, serióznost a žoviální vtípky, luxusní obleky a tepláky. Bláznivým, zábavným, silným, neočekávaným a hlavně „nedotknutelným“, přesně takovým se stane jejich přátelství…

Půlnoc v Paříži

Zdroj: Bioscop

Mladý pár Gil (Owen Wilson) a Inez (Rachel McAdams), který se má na podzim brát, přijíždí s jejími rodiči do Paříže. Gil je nevýznamným spisovatelem, který miluje Paříž a chtěl by se sem po svatbě přestěhovat. Ovšem Inez jeho romantickou představu nesdílí a nemyslí si, že toto město bylo ve 20. letech minulého století zlatým věkem. Jednoho večera jde Inez se svými přáteli tancovat a Gil se prochází noční Paříží. Jeho půlnoční zážitky mu odhalí Paříž v jiném světle a ovlivní nejen jeho budoucí život. Žije v iluzi, kterou lidé někdy trpí a domnívá se, že život ostatních lidí, by byl pro něho daleko lepší.

Ruby Sparks

Zdroj: Bontonfilm

Režiséři filmu Malá Miss Sunshine uvádí “nádhernou a okouzlující” (Marshall Fine, The Huffington Post) romantickou komedii s Paulem Danem a Zoe Kazan v hlavních rolích. Mladý, kdysi úspěšný spisovatel Calvin (Dano) nyní zápasí s tvůrčím blokem, ale i se svým milostným životem. Teprve když vytvoří půvabnou románovou postavu jménem Ruby (Kazan), získává novou inspiraci. Ruby probouzí k životu nejen jeho psaní – ale také sebe samotnou – a to doslova! Tváří v tvář opravdovému vztahu se svou původně virtuální přítelkyní stojí Calvin před zásadním rozhodnutím. Dopíše tuhle romanci sám, nebo to ponechá osudu? Ve vedlejších rolích filmu se představují Annette Bening, Antonio Banderas a Elliott Gould. Ruby Sparks je “příjemná romantická komedie, která vás dojme a má ambice stát se filmovou klasikou” (Katie Walsh, Indiewire).

Sing Street

Zdroj: Lionsgate UK

Conorovo dospívání v Dublinu 80. let není vůbec snadné. Otec přišel o práci, manželství rodičů se rozpadá a Conor musí přestoupit na levnější školu, kde ho všichni šikanují. Potkává ale Raphinu, zamiluje se do ní a pozve ji, aby hrála v klipu jeho kapely. Má to jediný háček – Conor zatím žádnou kapelu nemá.

Souboj s rodinou

Zdroj: Lionsgate UK

Když se vaši rodiče živí zápasy v ringu, máma dokonce zápasila s vámi v břiše i během těhotenství a táta si odseděl pár let za nepřiměřené násilí, tak je vaše profesní směřování předem dané. Jenže stát se profesionálním wrestlerem a prosadit se v Americe není nic jednoduchého. Film natočený podle skutečného příběhu wrestlerky Paige je režisérským debutem Stephena Merchanta.

Stážista

Zdroj: Freeman Ent.

Robert De Niro hraje ve filmu Bena Whittakera, 70letého vdovce, který si uvědomil, že odchod do důchodu není až tak skvělý, jak se říká. Využije příležitosti vrátit se znovu do hry a stane se vedoucím stážistou módního webu, který založila a provozuje Jules Ostinová (Anne Hathaway).

Šíleně bohatí Asiati

Zdroj: Cinemax

Snímek Šíleně bohatí Asiati, inspirovaný celosvětově úspěšným bestsellerem spisovatele Kevina Kwana, sleduje rodilou Newyorčanku Rachel Chuovou, která doprovází svého dlouholetého přítele Nicka Younga na svatbu jeho nejlepšího kamaráda do Singapuru. Rachel, nadšená ze své první návštěvy Asie, ale nervózní ze setkání s Nickovou rodinou, vůbec není připravená na to, že jí její snoubenec o sobě zapomněl sdělit několik důležitých detailů. Ukáže se, že není jen potomkem jedné z nejbohatších rodin, ale také jednou z nejlepších partií v zemi. Když se Rachel ukazuje na veřejnosti po Nickově boku, stává se trnem v oku nejen žárlivým nápadnicím, ale především Nickově vlastní matce. A záhy je nad slunce jasné, že i když vám peníze lásku nezaručí, rozhodně můžou všechno pořádně zkomplikovat.

Terapie láskou

Zdroj: Forum Film CZ

Učitel dějepisu, Pat Solatano (Bradley Cooper), prošel psychickou krizí, během níž přišel o všechno – ztratil dům, práci, manželku i svůj dosavadní život. Jediné, co získal, bylo osm měsíců strávených v psychiatrické léčebně. Po jejich skončení mu soud dovolí vrátit se domů. A tady teprve začíná příběh Terapie láskou, excelentního filmu, který se pyšní 4 nominacemi na Zlaté Glóby a dokonce 8 nominacemi na Oscary včetně nominace za nejlepší film, režii, scénář i herecký výkon.

Toy Story 3: Příběh hraček

Zdroj: Falcon

Chlapec Andy už vyrostl a chystá se na vysokou školu. Buzze, Woodyho a zbytek hraček tak čeká nejistá budoucnost. Dobrodružná komedie, ve které se naši staří známí hrdinové dostanou do školky plné rozjívených dětí a batolat. Obzvláště nezkrotná batolata se už nemohou dočkat, až dostanou tyhle „nové“ hračky do svých malých, upatlaných ručiček. Přestože naše hrdiny čeká nejedna horká chvilka, dobře ví, že nesmí jeden druhého zradit a že se musí pohromadě. A k tomu všemu čeká panenku Barbie první osudové setkání s Kenem.

Vzmuž se

Zdroj: StudioCanal UK / ČSFD

Novinářka Nancy byla na mnohých schůzkách naslepo, které jí domluvili přátelé. Pomalu už ztrácí naději, že někdy potká toho pravého. Příliš o všem přemýšlí a pochybuje o sobě. V den, kdy jede do Londýna na oslavu výročí svatby svých rodičů, na železničním nádraží potká Jacka, který také hledá lásku a přišel na domluvenou schůzku s neznámou dívkou Jessicou. Nancy se musí rozhodnout, jestli využije šanci a bude někým jiným, nebo bude sama sebou.

Walter Mitty a jeho tajný život

Zdroj: CinemArt

Walter Mitty (Ben Stiller), nesmělý a věčně snící fotoeditor časopisu Life, se ve svém jednotvárném životě jen těžko potkává s realitou, a proto raději žije ve svém vysněném světě. V něm se mění na dokonalého romantického hrdinu bojujícího za lepší, spravedlivější svět. Trestá padouchy, zachraňuje pejsky z hořících domů a ochraňuje bezbranné ženy. A také se ve svých snech stává cílem obdivných pohledů kolegyně Cheryl (Kristen Wiig), kterou bez jejího vědomí do svých snových toulek často angažuje.