Sviňa: Mafie a politika ruku v ruce

Kdo má moc, může všechno. Slova, která se nečtou hezky, ale jsou pravdivá. O tom svědčí i nový slovenský film Sviňa. Toto drama se zabývá světy politiků, novinářů a mafiánů. A ty jsou někdy víc provázané, než jsme si schopni (a ochotni) přiznat.

Mladá dívka utíká z drogové léčebny, aby vypovídala na policii o zvěrstvech, která si tam zažila – nucený sex, drogy, násilí a další hrůzy. Nicméně na policejním oddělení jí nikdo nevěří (nebo nechce věřit) a dívka je nucena najít pomoc jinde. Tu najde u novináře, který se tak vydává na složitou cestu odhalování pravdy. Během ní zjistí, jak jsou politici úzce spjatí s místní mafií a zákony jsou jim cizí.

Na režisérské křeslo usedla Mariana Čengel Solčanská. Ta má kromě řady studentských filmů na svém seznamu rovněž dramata Únos nebo Miluj alebo odiď. Nebyla však jediná, kdo se zhostil této funkce. Spolu s ní režíroval snímek rovněž Rudolf Bierman. Pro něj je Sviňa premiéra, jelikož se předtím živil pouze jako producent. Oba zmínění tvůrci se postarali rovněž i o scénář.

Čím může Sviňa zaujmout? V prvé řadě nabízí drama a syrovost. Nebudeme ochuzeni o pár zvratů. Své si řeknou i silné scény vyplývající z prostředí plného násilí a drog. Tento slovenský počin však není jen dramatem. Je totiž i kritikou a do určité míry i nastaveným zrcadlem pro všechny mnohdy zhýralé politiky. Dostaneme se za oponu machinací „těch u moci“, kteří se nebojí zašpinit si ruce (nebo nechat někoho, aby si je zašpinil za ně) a najít slabiny svých protivníků.

Sviňa dorazí do českých kin 20. února 2020.

Zdroj: Cinemart