Pro Samu: Unikátní dokument zachycuje narození dítěte uprostřed války

Na Oscara nominovaný dokument Pro Samu se uvádí jako jeden z nejdůležitějších filmů, které jste kdy viděli. Trailer napovídá, že tomu tak zřejmě bude.

Novinářce Waad Al-Kateab se narodí dcera Sama. Je to šťastná událost, i když k ní dojde v troskách syrského Aleppa, kde Waad a její manžel Hamza provozují jednu z posledních klinik. Vzhledem k tomu, že smrt je všudypřítomná a každá vteřina v těžce zkoušeném městě může být zároveň ta poslední, rozhodne se Waad natočit pro svou dceru osobní deník, který zachycuje život v drastických kulisách války a zároveň slouží jako intimní vzkaz matky dceři. Film Pro Samu, který z deníkových záznamů vznikl, je bezprostřední, vášnivou a neúprosnou obžalobou, úpěnlivou prosbou, aby svět nikdy neodvracel pohled před utrpením, i emotivním příběhem o lásce k dítěti a rodnému městu, které se proměnilo v peklo.

Waad Al-Kateab je syrská novinářka, která pět let zaznamenávala všední realitu válkou zničeného Aleppa. Na utřídění materiálu do podoby celovečerního filmu s ní spolupracoval zkušený britský dokumentarista Edward Watts, který má na kontě mj. dokument o ženách pod nadvládou Islámského státu Útěk z ISIS (2015). Společně s Waad vytvořili snímek, který propojuje dokumentární záznam s naléhavým apelem. Pro Samu získalo dokumentární cenu L’Œil d’or na festivalu v Cannes, jako první dokument v historii ovládlo The British Independent Film Awards a získalo cenu pro nejlepší dokument na European Film Awards. Snímek získal také cenu BAFTA a byl nominován na Oscara.

V kinech hrají od 12. března 2020.

Zdroj: Artcam Films