Ježek Sonic: Jak šel čas s rychlým běžcem na obrazovkách

Sonic – běžec s nímž by měl obtíže udržet krok i samotný superhrdina Flash, je hráčům videoher velmi dobře známý protagonista bezpočtu her. Modrý ježek sbírající zlaté kroužky zkrátka provázel dětstvím snad každého, podobně jako jistý italský instalatér s mohutným knírem. Není proto divu, že Sonic brzy vběhne na plátna kin. Přesto filmová adaptace, v níž ztvární hlavního antagonistu Dr. Robotnika, aka Eggmana, Jim Carrey, není jediným dílem mimo hry, kde se ježek Sonic objevil… 

Mimo kultovních her rozličné kvality a oblíbenosti (svůj debut si ježek Sonic odbyl roku 1991 v stejnojmenné plošinovce – už tehdy čelil Eggmanovi) se známý hrdina společnosti SEGA objevil hned v několika animovaných seriálech. Nejznámějším je asi Sonic X z roku 2003. Ten je mimochodem k dispozici ke zhlédnutí na Netflixu.

„Je tu úžasný Sonic! Ježek, který nemá na světě obdoby. Je nejrychlejší, je nejchytřejší, je neustále v akci a vždy si ví rady. Když už se zdá, že jde do tuhého a ostatní utíkají, on je připraven zasáhnout a vše s chladnou hlavou vyřešit. Přichází superježek, se kterým zažijete mnoho neuvěřitelných příhod plných akce v japonském animovaném seriálu.“

A jelikož je tato postava se svými souputníky původem z Japonska, není divu že právě odtud (a také z USA) pochází většina ostatních záležitostí. Jedinou výjimkou je Francie, která dala světu rovněž animovaný Sonic Underground, a to roku 1999.

Ten byl mimochodem asi jediný, který nebyl přeložen do češtiny. Ukončení děje seriálu se později objevilo v komiksu. V Japonsku pak došlo i na Sonic the Hedgehog: The Movie, ten zase vešel na obrazovky roku 1996. Za zmínku pak stojí ještě krátký animák Sonic: Vánoční dobrodružství ze stejného roku, nebo seriál The Adventures of Sonic the Hedgehog, u nás přeložený jako Dobrodružství ježka Soníka, uvedený v roce 1993, tedy dva roky po uvedení první videohry.

Od té doby popularita této postavy rozhodně nepoklesla, o čemž nesvědčí jen časté návraty na herní konzole, ale i již zmíněný hraný trikový film. V redakci se v něm asi nejvíce těšíme na ztvárnění Eggmana Jimem Carreym, jenž se má v průběhu filmu proměnit na celkem věrné zpodobnění známého záporáka. Carrey sám se prý s postavou celkem sžil a rád by si ji zahrál v případném pokračování. Uvidíme, zda se to podaří.

Příběh filmu je postavený na tom z her. Sonic, který dokáže běhat neskutečnou rychlostí, dorazil na naši planetu, aby ji zachránil. V tom se mu snaží pomoci řadový policista Tom Wachowski, který na Sonica náhodou narazí při měření rychlosti. Proti nim ale stojí zlý Dr. Robotnik, který chce chytit Sonica a využít jeho nadpřirozenou schopnost pro své ďábelské plány. V roli padoucha Dr. Robotnika se nám představí komediální herec Jim Carrey. Hlas Sonicovi propůjčil herec Ben Schwartz známý hlavně ze seriálu Parks and Recreation. Policistu, jenž najde Sonica a následně se s ním spřátelí ztvárnil James Marsden. V dalších rolích budeme moc spatřit herce Neala McDonougha, Tiku Sumpter nebo Adama Pallyho. Do režisérského křesla se posadil čtyřicetiletý Jeff Fowler, který má zatím za sebou jen krátkometrážní animovaný snímek Gopher Broke.

Tvůrci dali minimálně dosti důrazně najevo, že rozhodně slyší na volání fanoušků, když se po velmi hlasité kritice vzhledu Sonica v prvním traileru rozhodli jeho vzezření upravit tak, aby více odpovídalo herní předloze. Snad i ostatní složky filmu budou stát za to a dají dohromady alespoň slušnou žánrovku. Ono asi nic víc od herní adaptace při tom, jak se jim většinou (ne)daří, čekat nelze, no ne? Ježek Sonic má v kinech premiéru 20. února.

„Schopnost utíkat nejrychleji ze všech na světě (na jakémkoliv světě, v němž se právě vyskytuje) by ježek Sonic bez mrknutí oka vyměnil za opravdového kamaráda. Ze svého lesního útočiště sice chodí navštěvovat dobráckého maloměstského šerifa Toma (James Marsden), ale ten se tak úplně nepočítá, protože si Sonica při jeho rychlosti ještě nestačil všimnout. A Sonic se snaží nezanechávat stopy své přítomnosti, protože ví, že by pak po něm šli. Kdo? Všichni! Jenže i ten nejopatrnější ježek může udělat malou chybu, kterou bylo v jeho případě dočasné vypnutí elektřiny v polovině Ameriky. Bezradná a znepokojená vláda na odhalení příčin kolosálního výpadku najme toho vůbec nejschopnějšího génia, lehounce šíleného Doktora Robotnika (Jim Carrey). A ten velmi brzy zavětří Sonicovu stopu. A Sonic rázem zjistí, že ani nejrychlejší nohy nemusí k úspěšnému útěku stačit, zvlášť když ztratil magické kroužky, které mu umožňovaly rychle cestovat mezi různými světy. Jediný, kdo zná jejich aktuální polohu, je jeho „kámoš“, šerif Tom, a ten se do záchrany mimozemského ježka před neúnavným a vynalézavým Doktorem Robotnikem zrovna nežene. Pak si však jako správný ochránce zákona uvědomí, že slabší je třeba bránit, a začnou se dít věci…“