INDIE-INDIA: Nový festival indických filmů je tady

Jeden z festivalů, který se v Česku už několik let pravidelně koná, je Festival bollywoodského filmu, který je už spjat s filmovým podzimem v Praze. Indických filmů ale nikdy není dost, proto se organizátoři rozhodli své působení rozšířit a namísto jedné říjnové akce se rozhodli uspořádat ještě jeden festival v únoru. INDIE-INDIA se profiluje jako festival nezávislých indických filmů a jeho datum se blíží – už poslední dva únorové dny ve vršovickém Kině Pilotů.

INDIE-INDIA proběhne 28. a 29. února a v těchto dvou dnech promítne čtyři nezávislé indické snímky, které stojí v naprostém kontrastu s nablýskanou bollywoodskou produkcí, která pak zaujme své místo v tradičním podzimním termínu. Režisér a zároveň umělecký režisér festivalu Radim Špaček zmiňuje, že ho jako organizátora mrzelo, že nabízeli pouze komerčnější produkci a opomínali právě nezávislé snímky, což se rozhodli letos navštívit. Sám Špaček je velkým obdivovatelem Indie, jezdí do ní pravidelně od konce minulého století, má tedy možnost divákům přinést skutečně to nejlepší a nejzajímavější, co by se na česká plátna jen tak nedostalo.

Festival představí čtyři filmy ze čtyř různých koutů Indie, jednotícím prvkem jsou pak obyčejní lidé v těžkých životních situacích. Slibuje také krásné pohledy na Himaláje či poušť. Promítnuty budou snímky z posledních čtyř let, které se etablovaly na filmových festivalech po celém světě. V pátek 28. února diváci mohou vidět rodinný snímek Chuskit o dívce, která po nehodě ochrne a jejím největším nepřítelem se stává právě zmíněná himalájská krajina v malé vesnici, odkud musí chodit do školy. Druhou páteční projekcí budou Hladoví o tabuizované lásce mezi dětskou lékařkou a mladým studentem historie.

Sobota bude patřit snímku Napůl vdova, odehrávajícímu se na pozadí kašmírského konfliktu. Právě tam se odvíjí příběh zamilovaných novomanželů. Posledním snímkem pilotního ročníku INDIE-INDIA je Bouře, zasazená do prostředí 70. let, do zapadlé vesnice v poušti, kde ženy zde žijí v podřízeném postavení vůči svým mužům. Více informací na oficiálních stránkách festivalu www.indie-india.cz.