TOP 10: Nejlepší originální filmy Netflixu v roce 2019

Netflix se letos, kromě seriálové tvorby, v níž už nějakou dobu exceluje, vrhl naplno i na tvorbu filmovou. A dokázal, že může (a bezpochyby bude) v budoucnu výrazně konkurovat velkým hollywoodským studiím. Pravda, loni ještě konkurenceschopných filmů od Netflixu nebylo tolik, ale přinejmenším tři z nich dokazují, že je třeba i v tomto ohledu s největší streamovací službou počítat. Jaké originální filmy od Netflixu byly loni nejlepší?

10. Dokonalost

Vycházející herecká hvězda Allison Williams, která excelovala ve snímku Uteč, pokračuje ve své nadějné kariéře v dalším hororu. Kdysi nadějná muzikantka se opětovně shledá se svými bývalými učiteli a zjistí, že mají nového talentovaného žáka…

9. Atlantics

Mysteriózní romantické drama, který kromě Francie koprodukovala také Belgie a Senegal. Stojí za ním režisérka Mati Diop. Kromě skvělých hereckých výkonů je výrazným znakem tohoto snímku soundtrack, jež složila nepříliš známá skladatelka z Kuvajtu Fatima Al Qadiri.

8. Trojí hranice

Akční thriller, v němž se objevují mimo jiné Ben Affleck či Oscar Isaac, vypráví příběh o boji proti kartelu, jež terorizuje hranice Peru, Kolumbie a Brazílie. Má jej na svědomí J. C. Chandor, jež se jako režisér podepsal pod film Margin Call, jímž debutoval a hned si za něj vysloužil nominaci na Oscara za nejlepší původní scénář.

7. High Flying Bird

Steven Soderbergh, legendární režisér Dannyho parťáků, Traffic či Erin Brockovich, se vrací na Netflix s novým komorním sportovním filmem, který ocení všichni sportovní fanoušci a zejména fanoušci basketbalu a americké nejvyšší basketbalové ligy NBA. Specifický snímek, pro nějž je právě platforma streamovacích služeb ideální.

6. FYRE: Největší večírek, co nikdy nebyl

Chrise Smithe možná zatím neznáte, ale rozhodně stojí za to se s ním seznámit. Fyre je do jisté míry fascinující, ale svým způsobem také zvrácená dokumentární studie lidské duše a povrchnosti. Zajímá vás, jak se může zvrhnout hudební festival pořádaný na soukromém ostrově? Fyre je dílo, u něhož se rozhodně nudit nebudete.

5. Král

Král Jindřich IV. zemřel. Mladý princ, který o anglický trůn nestojí, je přesto nucen vládnout své zemi jako Jindřich V. a dotáhnout bitvu svého otce do zdárného konce. Toho ovšem nedosáhne bez politického umu a krve na svých rukou. The King vychází z her Williama Shakespeara.

4. El Camino

Návrat kultovního seriálu Breaking Bad, který patří mezi nejlepší seriálová díla historie (původně pod hlavičkou AMC), vzal Netflix ve velkém. El Camino má sice tempo navazující na samotný seriál, jež se vyvíjel velmi pozvolna, ale i tak patří mezi významné spin-off filmy, jichž se fanoušci dlouhou dobu nemohli dočkat, a Netflix to zvládl víc než důstojně.

3. Dva papežové

Anthony Hopkins se po delší době vrací ve velmi osobité roli ve filmu Dva papežové, kde mu skvěle sekunduje Jonathan Pryce. Film Fernanda Meirellese, k němuž scénář napsala vycházející hvězda Anthony McCarten (Nejtemnější hodina, Bohemian Rhapsody, Teorie všeho), patří mezi nejlepší životopisné filmy posledních let.

2. Historie manželství

Takové neobyčejně obyčejné romantické drama, v němž excelují Adam Driver a Scarlett Johansson, je jedním z hlavních adeptů na řadu oscarových nominací. I to mimo jiné dokazuje, že Netflix se svou filmovou tvorbou míří hodně daleko, přestože je teprve ve svých začátcích co se tradiční „studiové“ tvorby týče.

1. Irčan

Velký návrat krále mafiánských filmů Martina Scorseseho a všech jeho ústředních „kumpánů“ Roberta De Nira, Joe Pesciho či Harveyho Keitela, které doplňuje další legenda Al Pacino. To je sestava, která se představila v Irčanovi a vytvořila další kultovní žánrové dílo, kterým Netflixu definitivně vnukla nálepku velkého filmového tvůrce.