Sedmý ročník science fiction festivalu Future Gate ovládne kina napříč republikou

Pořadatelé festivalu letos své působení rozšířili i na Slovensko, poprvé se tak bude festival konat v Košicích. Tématem letošního ročníku je Cyber Revolution a problematika kybernetické dystopie, která se plíživě začíná stávat naší realitou. Future Gate však není pouze filmový „svátek“ nabitý snímky žánru sci-fi, pro fanoušky je totiž stejně jako každý rok připraven i bohatý doprovodný program.

Fanoušci se dočkají distribuční premiéry filmu Malý Joe, dále budou ke zhlédnutí snímky Synchronic, H0us3, Poslední úsvit, Blood machines, Vivárum, Kulky spravedlnosti, klasika Total Recall, a pak třeba Tetsuo nebo Kořeny kyberpunku. Diváci mohou hlasovat o svůj nejoblíbenější snímek, nejlepší film bude poprvé vybírat i mezinárodní porota mezi jejíž členy patří dokumentaristka a pedagožka z FAMU Andrea Slováková, estetik a filmový teoretik Benjamin Slavík a v neposlední řadě hvězda festivalu scénárista Chips Hardy, který společně se svým synem Tomem stojí za úspěchem seriálu Taboo.

Na programu je také mnoho besed s tvůrci a osobnostmi spojenými s filmem, médii či vědou. Za zmínku stojí například režisér filmu H0us3 Manolo Munguia, režisér Valeri Milev a herec v hlavní roli Timur Turisbekov, kteří budou odpovídat na otázky týkající se snímku Kulky spravedlnosti. Z tuzemských osobností se do programu festivalu zapojí třeba Kamil Fila nebo Jindřich Šídlo, a dále například odborníci David Kudrna s Petrou Sobkovou z Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, kteří promluví k problematice online šikany, či Mgr. Michal Vavrečka, Ph.D. z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky, ČVUT v Praze rozvede téma humanoidních robotů a jejich úlohy ve společnosti.

Mezi návštěvníky festivalu se ujalo zakončení festivalu živým koncertem filmové hudby, a tak Pražský filmový orchestr počtvrté zahraje slavné skladby ze snímků jako je Harry Potter, Indiana Jones, Star Wars a nemalá část programu bude věnována památce zesnulého filmového střihače Terryho Rawlingse, který byl sám v roce 2016 hostem Future Gate festivalu. K vidění budou také výstavy fotografií týkající se protestů v Hong Kongu, exhibice děl fanoušků na téma Svoboda v budoucnosti a chybět nebude ani workshop, který povede ilustrátor Kurt van der Basch. V Praze se bude festival odehrávat v prostředí kina Lucerna mezi 29. lednem až 2. únorem, v Brně bude místem dění kino Art a místní planetárium, přičemž program je naplánován na dny mezi 5. a 9. únorem. Další tuzemská města, kde se mohou fanoušci sci-fi těšit na projekce a doprovodný program v rámci festivalu Future Gate je Plzeň (DEPO2015, 3. a 4. dubna) a Šumperk (kino Oko, 15. a 16. února). Ke slovenským sousedům do Košic se program festivalu „přesune“ koncem března, konkrétně o víkendu 28. a 29.